Κόσμος

Ευλογιά των πιθήκων: «Οι επιστήμονες δουλεύουν στα “τυφλά”, το νέο στέλεχος αλλάζει γρήγορα»

Νέα δεδομένα φέρνει η ευλογιά των πιθήκων (mpox). Tο νέο στέλεχος «Clade 1b» αλλάζει πολύ πιο γρήγορα από ότι περίμεναν οι επιστήμονες, ειδικά στις χώρες που δεν υπάρχει χρηματοδότηση για τον εξοπλισμό.

Τα νέα στελέχη της ευλογιάς των πιθήκων που πλέον έχουν διαδοθεί πέρα από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, παραμένουν σχεδόν «άγνωστα» για τους επιστήμονες.

Η σοβαρότητα της νόσου και το πως ακριβώς μεταδίδεται, είναι τα «μαύρα» σημεία που αναζητούν οι αρμόδιοι, αποκάλυψαν έξι επιστήμονες από την Αφρική, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

«Ανησυχώ ότι στην Αφρική δουλεύουμε στα τυφλά», δήλωσε ο Ντίμι Ογκόινα, ειδικός στις μεταδοτικές νόσους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Δέλτα του Νίγηρα στη Νιγηρία.

Ο δόκτωρ Ογκόινα ήταν ο πρώτος που είχε δηλώσει το 2017 πως η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής. Λίγα χρόνια αργότερα, η άποψή του επιβεβαιώθηκε.

«Δεν κατανοούμε πολύ καλά το ξέσπασμα της νόσου το οποίο αντιμετωπίζουμε.

Αν δεν το κατανοήσουμε πολύ καλά, θα δυσκολευθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε όρους δυναμικής μετάδοσης, σοβαρότητας της νόσου, παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο από τη νόσο», δήλωσε ο Ογκόινα.

«Και ανησυχώ για το γεγονός ότι ο ιός μοιάζει να μεταλλάσσεται και να παράγει νέα στελέχη», πρόσθεσε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το στέλεχος clade 2b στη Νιγηρία χρειάστηκε 5 χρόνια ή και περισσότερο για να εξελιχθεί αρκετά ώστε να διαδοθεί μεταξύ των ανθρώπων, προκαλώντας το ξέσπασμα του 2022.

Το στέλεχος clade 1b έκανε το ίδιο μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Το Κονγκό είχε φέτος περισσότερα από 18.000 ύποπτα κρούσματα mpox των στελεχών «Clade 1» και «Clade 1b» και 615 θανάτους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Τον περασμένο μήνα υπήρξαν επίσης 222 επιβεβαιωμένα κρούσματα του στελέχους Clade 1b σε τέσσερις αφρικανικές χώρες. Ένα κρούσμα είχε η Σουηδία και ένα η Ταϊλάνδη. Και οι δύο ασθενείς είχαν ταξιδέψει στην Αφρική.

Η mpox, που προηγουμένως ήταν γνωστή ως «ευλογιά των πιθήκων», υπάρχει σε χώρες τις Αφρικής από το 1970.

Μέχρι πρότινος δεν υπήρχε παγκόσμια ανησυχία αλλά αυτό κράτησε μέχρι το 2022 που ο ΠΟΥ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια υγεία. Μετά από 10 μήνες η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» τελείωσε.

Ο ΠΟΥ φέτος κήρυξε ξανά έκτακτη ανάγκη για όλον τον κόσμο, εξαιτίας του νέου στελέχους του ιού, γνωστό και ως Clade 1b.

Το στέλεχος είναι μια μεταλλαγμένη εκδοχή του Clade 1, μιας μορφής της mpox που μεταδίδεται διά της επαφής με μολυσμένα ζώα και ήταν ενδημική στο Κονγκό για δεκαετίες.

Η mpox προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης και δερματικά εξανθήματα, ενώ μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ζελένσκι συναντά Ευρωπαίους ηγέτες στην ουκρανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον πριν τη σύνοδο με τον Τραμπ
Ο Ουκρανός πρόεδρος και αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στην πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ουάσινγκτον για να συντονίσουν τη θέση τους ενόψει της καθοριστικής συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ
Φωτογραφία αρχείου 1
Γαζα: Η Χαμάς αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός
Ένας αξιωματούχος της Χαμάς υποστηρίζει ότι η οργάνωση έδωσε τη συγκατάθεσή της σε πρόταση που διαβιβάστηκε από μεσολαβητές, η οποία περιλαμβάνει εκεχειρία 60 ημερών και απελευθέρωση ομήρων, σύμφωνα με την Times of Israel
Αεροφωτογραφία της Γάζας 5
«Μεγάλη μέρα στον Λευκό Οίκο» δηλώνει ο Τραμπ πριν τη συνάντηση με Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε στο Truth Social μια πρωτοφανή σύνοδο στην Ουάσινγκτον, όπου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν ενιαίο μέτωπο απέναντι στη Μόσχα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Νροναλντ Τραμπ
Σύνοδος Τραμπ – Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον: Το ζήτημα του κουστουμιού του Ουκρανού προέδρου επιστρέφει στο τραπέζι
Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι,Axios και Sky News αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν… για την ενδυμασία του Ουκρανού προέδρου
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
11