Κόσμος

Συρία: Απελευθερώθηκε πιλότος που ήταν φυλακισμένος 43 χρόνια – Η στιγμή της επανένωσης με την οικογένειά του

Ο πιλότος φυλακίστηκε για σχεδόν 50 χρόνια επειδή αρνήθηκε τις εντολές για βομβαρδισμό της Χαμά, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων

Από τη στιγμή που έπεσε το καθεστώς στη Συρία, όλοι και περισσότεροι άνθρωποι που είχαν να δουν το φως του ήλιου για πολλές δεκαετίες, απελευθερώνονται από τις γνωστές φυλακές του Άσαντ.

Ανάμεσα σε αυτούς και ο πρώην πιλότος της πολεμικής αεροπορίας της Συρίας, Ραγκίντ αλ Τατάρι, ο οποίος βγήκε από τη φυλακή μετά από 43 χρόνια.

Αυτή μάλιστα πρόκειται και για την μακροβιότερη περίπτωση πολιτικής φυλάκισης στη χώρα, σύμφωνα με την Ένωση Κρατουμένων και Αγνοουμένων της φυλακής Σαϊντνάγια.

Ο Αλ Τατάρι φυλακίστηκε στην δεκαετία του 1980, όταν αρνήθηκε να ακολουθήσει τις εντολές για βομβαρδισμό στη Χάμα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που γίνονταν στην πόλη.

Δείτε τη στιγμή επανένωσης με την οικογένειά του μετά από 43 χρόνια:

Ένα χρόνο μετά, ο Αλ Τατάρι ζήτησε άσυλο αρχικά στην Ιορδανία και στη συνέχεια στην Αίγυπτο, επειδή φοβόταν για την ασφάλειά του στη Συρία.

Το αίτημά του για άσυλο απορρίφθηκε και συνελήφθη σε ηλικία 26 χρόνων, ενώ προσπαθούσε να επανέλθει στη χώρα για να επιστρέψει στην έγκυο σύζυγό του που βρισκόταν στη Συρία.

Ο πρώην πιλότος φυλακίστηκε χωρίς δίκη τον ίδιο χρόνο. Μέχρι και σήμερα ωστόσο ο λόγος της σύλληψής του παραμένει ένα μυστήριο.

Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Τhe Syria Campaign» πιστεύει ότι είναι ο μακροβιότερος πολιτικός κρατούμενος της χώρας.

Ο γιος του, Γουαίλ Τατάρι, που γεννήθηκε λίγους μήνες πριν από τη σύλληψή του, ζει στο Κάλγκαρι καθώς έφυγε από τη Συρία το 2013 και πήγε στον Καναδά ως πρόσφυγας το 2019.

Ο Τατάρι είχε επικοινωνία με τον πατέρα του μέσω ενός δικηγόρου που τον επισκεπτόταν περιστασιακά στη φυλακή.

«Είναι πραγματικά δύσκολο να το περιγράψω», λέει ο Τατάρι για τα συναισθήματα που ένιωσε όταν άφησε πίσω τον πατέρα του. «Γιατί νιώθεις ότι υπάρχει ένα κομμάτι σου εκεί. Και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι’ αυτό. Ήμουν ανίσχυρος και μετά έπρεπε να φύγω».
Κατά τη διάρκεια της 43χρονης φυλάκισής του, ο Αλ Τατάρι μεταφέρθηκε σε πολλές φυλακές της Συρίας μέχρι εν τέλει να καταλήξει στην φυλακή της Ταρτούς, όπου παρέμεινε μέχρι τη σημερινή απελευθέρωσή του.

Η ιστορία αυτού του ανθρώπου έχει συγκινήσει την παγκόσμια κοινότητα αφενός γιατί δείχνει τα όσα έζησαν οι Σύριοι επί καθεστώς Άσαντ, αφετέρου επειδή αποδεικνύει την τεράστια αλλαγή του ήρθε στη Συρία, μετά τον διωγμό του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η απελευθέρωση αυτή έρχεται εν μέσω των ευρύτερων πολιτικών αλλαγών που εκτυλίσσονται σήμερα στη Συρία, αναδεικνύοντας μία από τις πολλές ανθρώπινες ιστορίες που αναδύονται από την πολύπλοκη πολιτική ιστορία της χώρας. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ζιζέλ Πελικό επιστρέφει στο δικαστήριο: Καταδικασμένος για τον βιασμό της κατέθεσε έφεση – «Δεν γνώριζα ότι ήταν αναίσθητη»
Ο 44χρονος Husamettin Dogan, παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού, είναι ο μόνος από τους 51 κατηγορουμένους στην πολύκροτη δίκη στη Γαλλία που αμφισβήτησε την ποινή του
Ζιζέλ Πελικό
Τραμπ για Γάζα: «Συμφωνία άμεσα αλλιώς αιματοχυσία» – Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς
Θα είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Χαμάς, ο Χαλίλ αλ Χάγια, θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις - Η οργάνωση επιμένει σε «άμεση» ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων πριν κλειστεί η συμφωνία
Ντόναλντ Τραμπ 2
Παγιδευμένοι στο Έβερεστ πάνω από 1.000 ορειβάτες λόγω σφοδρής χιονοθύελλας – Κινδυνεύουν από υποθερμία
Εκατοντάδες ντόπιοι και ομάδες διάσωσης έχουν αποσταλεί για να καθαρίσουν το χιόνι που εμποδίζει την πρόσβαση στην περιοχή, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 4.900 μέτρων
Έβερεστ 1
«Γαλλικά» του Τραμπ στον Νετανιάχου μετά την απάντηση της Χαμάς στο αμερικανικό σχέδιο για τη Γάζα – «Γιατί είσαι πάντα τόσο γ@@@@ένα αρνητικός»
Ο Νετανιάχου είπε ότι η απάντηση της Χαμάς δεν είναι κάτι για να το γιορτάσουν - «Πρέπει να το δεχτείς, δεν έχεις άλλη επιλογή» του αποκρίθηκε ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην είσοδο του Λευκού Οίκου 21