Κόσμος

Ντόναλντ Τραμπ: Αντιμεταναστευτικός ο πρώτος νόμος που υιοθέτησε το Κογκρέσο – Γιατί τον ονόμασαν «Λέικεν Ράιλι»

Υιοθετήθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία, με 263 ψήφους υπέρ έναντι 156 κατά

Το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθέτησε χθες Τετάρτη (22.01.25) το πρώτο νομοσχέδιο της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, το οποίο έχει σκοπό – γεγονός συμβολικό, αν και μάλλον αναμενόμενο – την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης.

Το κείμενο του νομοσχεδίου προβλέπει αυτόματη προφυλάκιση από τις ομοσπονδιακές δυνάμεις επιβολής της τάξης παράτυπων μεταναστών που διώκονται ή καταδικάζονται για συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα.

Υιοθετήθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία, με 263 ψήφους υπέρ έναντι 156 κατά.

Περίπου 40 Δημοκρατικοί ψήφισαν υπέρ, ένδειξη της εντυπωσιακής αλλαγής τάσεων και στάσεων όσον αφορά στη μετανάστευση σ’ όλη την αμερικανική πολιτική τάξη.

Η επικύρωσή του αναμενόταν από τον νέο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ άμεσα, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος στην τελετή ορκωμοσίας του επανέλαβε την υπόσχεση πως θα απελάσει «εκατομμύρια αλλοδαπούς εγκληματίες», θα τους στείλει «εκεί απ’ όπου ήρθαν».

«Οι ξένοι εγκληματίες πρέπει να τίθενται υπό κράτηση, να απελαύνονται και να μην τους επιτρέπεται ποτέ να επιστρέψουν στη χώρα μας», τόνισε μέσω X ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Τζόνσον, πληκτρολογώντας με κεφαλαία τη λέξη «ποτέ» για έμφαση.

Για τη βουλεύτρια της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών Αλεξάντρια ΟκάσιοΚορτές, ο νόμος αυτός είναι ολισθηρός κατήφορος που θα διαβρώσει περαιτέρω το κράτος δικαίου.

«Σε μερικούς μήνες, μέλη του Κογκρέσου που ψήφισαν υπέρ αυτού του κειμένου θα παριστάνουν ότι δεν είχαν ιδέα για όλα τα δεινά που θα προκαλέσει», είπε στο ημικύκλιο.

Άλλοι Δημοκρατικοί καταδίκασαν το κολοσσιαίο κόστος του, προβλέποντας πως θα απαιτηθούν δαπάνες 83 δισ. δολαρίων τα τρία πρώτα χρόνια.

«Θα ξοδευτούν πάρα πολλά για ένα νομοσχέδιο που θα οδηγήσει σε χάος», σχολίαζε προ ημερών η Δημοκρατική γερουσιάστρια Πάτι Μάρεϊ μέσω X.

Το σχέδιο νόμου βαφτίστηκε «Λέικεν Ράιλι», από το όνομα 22χρονης φοιτήτριας την οποία σκότωσε τον Φεβρουάριο του 2024 στις νότιες ΗΠΑ παράτυπος μετανάστης από τη Βενεζουέλα.

Ο Χοσέ Αντόνιο Ιμπάρα, 26 ετών, είχε συλληφθεί πριν από τον φόνο αυτό για κλοπή. Καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς καμιά δυνατότητα μείωσης της ποινής.

Η υπόθεση προκάλεσε έντονη συναισθηματική φόρτιση στη χώρα και την εκμεταλλεύτηκαν όσο περισσότερο μπορούσαν ο Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι προεκλογικά, ενοχοποιώντας την κατ’ αυτούς υπερβολικά επιεική πολιτική της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν ως προς τον έλεγχο των συνόρων.

Είχαν απαιτήσει ιδίως ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος να ζητήσει «συγγνώμη» από την οικογένεια του θύματος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
Το «εμπόδιο» της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία Ουκρανίας - ΗΠΑ για τα ορυκτά - Τι απαιτεί η Ουάσιγκτον
Οι ΗΠΑ απαιτούν την υπογραφή 2 εγγράφων, τα οποία κατά την άποψη της Ουκρανίας χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία, αλλά η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η ουκρανική πλευρά πρέπει να τα υπογράψει σήμερα
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό