Κόσμος

Ο Τραμπ πιέζει τον Ζελένσκι να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για τα ουκρανικά ορυκτά

Ο Ζελένσκι απέρριψε την Τετάρτη (19/02/2025) το αίτημα των ΗΠΑ να διαθέσει η Ουκρανία ορυκτό πλούτο αξίας 500 δισεκ. δολαρίων για να αποπληρώσει την Ουάσινγκτον για τη βοήθειά της

«Πολύ ενοχλημένος» εμφανίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ για το γεγονός πως θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τα ουκρανικά ορυκτά.

«Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Ντόναλντ Τραμπ και να συνάψει τη συμφωνία για τον ορυκτό πλούτο της χώρας του, με την οποία θα αναγνωρίζει τον ύψος της βοήθειας που παρείχαν στο Κίεβο οι ΗΠΑ, στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικ Γουόλτς.

Ο Ζελένσκι απέρριψε την Τετάρτη (19/02/2025) το αίτημα των ΗΠΑ να διαθέσει η Ουκρανία ορυκτό πλούτο αξίας 500 δισεκ. δολαρίων για να αποπληρώσει την Ουάσινγκτον για τη βοήθειά της, λέγοντας ότι το ποσό που έχει παρασχεθεί μέχρι τώρα δεν πλησιάζει καν αυτό το νούμερο. Διαφωνεί επίσης επειδή στη συμφωνία δεν παρέχονται συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας.

«Πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Γουόλτς, παραδεχόμενος ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «είναι προφανώς πολύ ενοχλημένος» με τον Ζελένσκι. Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε «απαράδεκτες» ορισμένες από τις «προσβολές» που προήλθαν από το Κίεβο, ενώ ταυτόχρονα χαιρέτισε τις εγγυήσεις ασφαλείας από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Γουόλτς είπε επίσης ότι όλες οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 2% του ΑΕΠ τους μέχρι την επόμενη σύνοδο της Συμμαχίας, που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο.

«Ο πρόεδρος Τραμπ το κατέστησε σαφές και πρέπει να τηρηθούν τα ελάχιστα», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο. «Πρέπει να είμαστε στο 100% τον Ιούνιο, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ», κατέληξε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο εφιάλτης των drones πάνω από το Βέλγιο: Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας – Υποψίες για ρωσική ανάμειξη
Μυστηριώδη drones παραλύουν τον εναέριο χώρο του Βελγίου - «Η κατάσταση απαιτεί συντονισμένο, εθνικό χειρισμό», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και Ασφάλειας Μπερνάρ Κεντέν
Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών
Σύζυγος δολοφονημένου δημάρχου στο Μεξικό πήρε τη θέση του - «Η κληρονομιά του θα συνεχιστεί»
Τον δολοφονημένο δήμαρχος ορισμένοι τον αποκαλούσαν «μεξικανό Μπουκέλε», παραπέμποντας στον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, γνωστό για τον «πόλεμο» που κήρυξε εναντίον των συμμοριών
H Γκρέσια Κιρός
Ο κινητήρας του αεροσκάφους που συνετρίβη στο Κεντάκι πήρε φωτιά και αποκολλήθηκε - Συγκλονιστικά βίντεο, 12 νεκροί
Η UPS έχει σταματήσει τις πτήσεις από τη Λούιβιλ - Το αεροσκάφος συνετρίβη σχεδόν πέντε χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο, σύμφωνα με την αστυνομία, πέφτοντας πάνω σε εγκατάσταση «ανακύκλωσης πετρελαίου»
Το φλεγόμενο αεροσκάφος στο Κεντάκι
7