Ελλάδα

Αλλαγή ώρας 2025: Πότε θα μετακινήσουμε τους δείκτες του ρολογιού μια ώρα μπροστά

Σε λίγες ημέρες θα περάσουμε στην θερινή ώρα, αφού έρχεται η καθιερωμένη αλλαγή ώρας.

Συγκεκριμένα, η αλλαγή ώρας θα πραγματοποιηθεί την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, δηλαδή στις 30 Μαρτίου 2025.

Έτσι, στις 03:00 τα ξημερώματα θα πρέπει να μετακινήσουμε τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα μπροστά για να δείξουν 04:00 και, ως εκ τούτου, θα χάσουμε μια ώρα ύπνου ή διασκέδασης. 

Η θερινή ώρα θα διατηρηθεί έως την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται και η σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Πότε καθιερώθηκε στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, μια ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα. Το 1973, ωστόσο, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών, συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας. Το νέο μέτρο πρωτοεφαρμόστηκε στη χώρα μας το 1975.

Η απόφαση για την αλλαγή ώρας ελήφθη το 1975 εν μέσω πετρελαϊκής κρίσης. Εκείνη τη χρονιά αποφασίστηκε να υιοθετείται η θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και οι δείκτες του ρολογιού να πηγαίνουν μια ώρα μπροστά. Αντίστοιχα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου οι πολίτες άλλαζαν τους δείκτες στα ρολόγια τους για να έρθει η χειμερινή ώρα.

Στη Γερμανία η θερινή ώρα καθιερώθηκε το 1980. Συνηγορούσαν και πρακτικοί λόγοι, καθώς είχαν καθιερώσει τη θερινή ώρα οι περισσότερες γειτονικές χώρες. Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Τι έχει αποφασίσει το Ευρωκοινοβούλιο

Τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ του τερματισμού της πρακτικής αυτής, της προσαρμογής δηλαδή των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο, από το 2021.

«Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί» είχε δηλώσει το 2018 ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έπειτα από μια σχετική διαδικτυακή έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το 84% όσων πήραν μέρος σε αυτήν είχε συμφωνήσει με το τέλος αυτής της πρακτικής. Ωστόσο, η πανδημία κορωνοϊού και στη συνέχεια ο πόλεμος στην Ουκρανία πήγαν πίσω τον σχεδιασμό και έτσι συνεχίζεται κανονικά η μετάβαση από τη χειμερινή σε θερινή ώρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Φοινικούντα: Νέες αποκαλύψεις για τη διπλή δολοφονία – Το τηλεφώνημα του ανιψιού του 68χρονου στον εργοδότη του 22χρονου κατηγορούμενου ως συνεργού
«Δεν έφερε όπλο και δεν πυροβόλησε», λέει ο δικηγόρος του φερόμενου ως δράστη του διπλού εγκλήματος, αφήνοντας αιχμές κατά του ανιψιού του 68χρονου ιδιοκτήτη του κάμπινγκ
Οι δύο κατηγορούμενοι της διπλής δολοφονίας στη Φοινικούντα
Αλλάζουν τα δεδομένα στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα με την επιφανειακά καθοδηγούμενη ακτινοθεραπεία
Η νέα τεχνική αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που διασφαλίζει υψηλής ποιότητας θεραπεία για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα σε αρχικά στάδια, με μεγάλη ακρίβεια και με λιγότερες παρενέργειες στους υγιείς ιστούς
istock
Στο κάδρο λευκό αυτοκίνητο που βρισκόταν κοντά στο κάμπινγκ στη Φοινικούντα - Η σύνδεση με την επίθεση με αεροβόλο στον 68χρονο
Το συγκεκριμένο όχημα ήταν κοντά στο σπίτι του 68χρονου ιδιοκτήτη του κάμπινγκ την ημέρα που δέχτηκε επίθεση με αεροβόλο στις 7 Σεπτεμβρίου και την οποία έχει αναλάβει ο 22χρονος όπως ομολόγησε στους αστυνομικούς
68χρονος