Πολιτική

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια – Ποια μέτρα  βρίσκονται στο τραπέζι

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τους συναρμόδιους υπουργούς προτάσεις για το μεγάλο αυτό “αγκάθι” των καταδρομικών επιθέσεων στα πανεπιστήμια

Σύσκεψη στον απόηχο των επεισοδίων που προκάλεσε στη Νομική του Ε.Κ.Π.Α. ομάδα πέντε ατόμων με κουκούλες και κράνη, και είχαν ως συνέπεια τον τραυματισμό ενός φοιτητή, συγκαλεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου προεδρεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και λαμβάνουν μέρος η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Νίκος Παπαϊωάννου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και άλλοι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Σε μία περίοδο κατά την οποία στα πανεπιστήμια δεν υπάρχουν ενεργές καταλήψεις, αυτή η εικόνα της Νομικής την περασμένη Τετάρτη, προκάλεσε έντονη ενόχληση στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Το αίτημα σε υπουργούς και πρυτάνεις

Στη σημερινή σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τους συναρμόδιους υπουργούς προτάσεις για το μεγάλο αυτό “αγκάθι” των καταδρομικών επιθέσεων στα πανεπιστήμια, και να καλέσει παράλληλα τους πρυτάνεις να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. 

Παραδοχή… αστοχίας

Το θέμα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια είναι ένα ζήτημα που και η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται πως δεν πέτυχε να αντιμετωπιστεί με τη θέσπιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

“Η πανεπιστημιακή αστυνομία, για να μην μασάμε τα λόγια μας, δεν πέτυχε αυτό το εγχείρημα. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα ως Κυβέρνηση να παραδεχόμαστε τις αστοχίες μας” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυβερνητικός  Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης (Action24), και με το επιχείρημα ότι σε πολλές περιπτώσεις όσοι δημιουργούν αυτές τα καταδρομικές επιθέσεις δεν είναι φοιτητές αλλά εγκληματικά στοιχεία, εξέφρασε τη θέση ότι “η δράση τους θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από την κανονική Αστυνομία, από αυτούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το οργανωμένο έγκλημα”. 

“Άρα, η πανεπιστημιακή Αστυνομία εκρίθη εκ των υστέρων, ότι δεν θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα και επειδή δεν είμαστε δογματικοί, προτιμήσαμε να προσαρμόσουμε την πολιτική μας”, πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος..

Τα μέτρα που συζητούνται για φοιτητές και πανεπιστήμια

Ο κ. Μαρινάκης πρότεινε. όταν αυτοί που προκαλούν τέτοια άγρια επεισόδια, όπως της Νομικής, είναι φοιτητές, και εφόσον οι πράξεις τους είναι επαναλαμβανόμενες, πέρα από τις ποινικές συνέπειες να υφίσταται και πειθαρχικές, που θα φτάνουν ακόμη και ως την διαγραφή τους.  

Μεταξύ των προτάσεων που είναι στο τραπέζι, είναι και η ενίσχυση της φύλαξης με σεκιούριτι στα πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά η επέκταση των καμερών για τον έλεγχο της εισόδου και άλλων χώρων.

Πειθαρχικά μέτρα φέρεται να συζητούνται και για τα ιδρύματα. Μεταξύ άλλων και η διασύνδεση της χρηματοδότησης των Α.Ε.Ι. με την εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου από το 2021 για την κατάρτιση του απαραίτητου σχεδίου ασφαλείας, “τα οποία είναι επιτακτική ανάγκη να αποκτήσουν τα πανεπιστήμια με ευθύνη και των πρυτανικών αρχών” δηλώνουν πηγές της κυβέρνησης.

“Είναι σαφές ότι για τα συναρμόδια υπουργεία η απόκτηση σχεδίων ασφαλείας από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Η βάρβαρη επίθεση υπενθυμίζει σε όλους μας, πρυτανικές αρχές, φοιτητικούς συλλόγους, κόμματα και πρωτίστως στην ίδια την κυβέρνηση την ανάγκη επικαιροποίησης και αυστηροποίησης του σχετικού πλαισίου για την πραγματική προστασία των δικαιωμάτων των φοιτητών, των καθηγητών και των άλλων πολιτών μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους” προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Στη Ρώμη για επαναδιαπραγμάτευση με τη Hellenic Train o Κυρανάκης: Σύγχρονα τρένα «και όχι “σαπάκια”» θέλει η κυβέρνηση για τον ελληνικό σιδηρόδρομο
Η επίσκεψη Κυρανάκη είναι ουσιαστικά προπαρασκευαστική της επίσκεψης που προγραμματίζει να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Ρώμη για συνάντηση με την ομόλογο του, Τζόρτζια Μελόνι
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Δημοσκόπηση Alco: Νίκος Δένδιας και Κυριάκος Πιερρακάκης οι πιο επιτυχημένοι Υπουργοί της Κυβέρνησης
Στο ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε για Πρωθυπουργό», ο Κυριάκος Μητσοτάκης (28%) διατηρεί μεγάλο προβάδισμα από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο με μεγάλη διαφορά προηγείται ο... κανένας (35%)
Ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν καταγράφουμε απλώς το πρόβλημα της στέγασης, το αντιμετωπίζουμε με στοχευμένα μέτρα
«Η Κυβέρνηση αναπτύσσει συνολικά 40 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 6,5 δισ. ευρώ για τη στεγαστική κρίση», σημειώνει ο Πρωθυπουργός σε άρθρο του στο ηλεκτρονικό Onside της ΟΝΝΕΔ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 1
Σωκράτης Φάμελλος για τη μήνυση από την Ομάδα Αλήθειας: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί νοικοκύρης»
«Η μήνυση εναντίον μου, που προανήγγειλε η Ομάδας Αλήθειας, ο μηχανισμός προπαγάνδας του κ. Μητσοτάκη, αποτελεί ευθεία επίθεση κατά της Δημοκρατίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1