Διεθνή

Ντόναλντ Τραμπ: Στην θέση του θα παραμείνει ο Πάουελ έως το τέλος της θητείας του στην Fed

«Σφικτό» αποκάλεσε τον διοικητή της Fed, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ

Θα παραμείνει ο Τζερόμ Πάουελ στη θέση του διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) μέχρι τη λήξη της θητείας του τον Μάιο του 2026, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αποκαλώντας παράλληλα τον κεντρικό τραπεζίτη πολύ «σφικτό» και επιμένοντας στην μείωση των επιτοκίων.

Σε σημερινή συνέντευξη (4.5.2025) στο NBC, ο Τραμπ είπε πως ο Πάουελ δεν τον συμπαθεί, όμως περιμένει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κάποια στιγμή.

«Λοιπόν, θα πρέπει να τα μειώσει. Και κάποια στιγμή, θα το κάνει. Καλύτερα να το κάνει γιατί δεν με συμπαθεί. Ξέρετε, δεν με συμπαθεί επειδή πιστεύω πως είναι εντελώς σφικτός». είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα απομακρύνει τον Πάουελ πριν από τη λήξη της θητείας του ως επικεφαλής της Fed το 2026, ο Τραμπ έδωσε την πιο κατηγορητική άρνησή του λέγοντας: «Όχι, όχι, όχι. Αυτό ήταν ένα πλήρες — γιατί να το έκανα; Θα αντικαταστήσω το άτομο σε μια άλλη περίοδο σύντομα».

Οι μετοχές στη Γουόλ Στριτ κατακρημνίστηκαν τον περασμένο μήνα όταν ο Τραμπ πολλαπλασίασε τις επιθέσεις του εναντίον του Πάουελ, εντείνοντας τις ανησυχίες για την αυτονομία της κεντρικής τράπεζας και προκαλώντας αναταράξεις στις αγορές. Μετά την κάθετη πτώση, ο Τραμπ υποχώρησε κάπως.

Τα σημερινά σχόλιά του είναι η πιο σαφής ένδειξη μέχρι τώρα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα διατηρήσει τον Πάουελ στη θέση του, κάτι που μπορεί να καθησυχάσει τις αγορές που αναστατώθηκαν υπέστησαν από τις κινήσεις του Τραμπ για αλλαγή του συστήματος του παγκόσμιου εμπορίου με ένα τσουνάμι δασμών.

Στις 2 Απριλίου, ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 10% στις περισσότερες χώρες, μαζί με υψηλότερα ποσοστά δασμών για πολλούς εμπορικούς εταίρους που στη συνέχεια ανεστάλησαν για 90 ημέρες. Επέβαλε επίσης δασμούς 25% στα αυτοκίνητα, στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, δασμούς 25% στον Καναδά και στο Μεξικό, και δασμούς 145% στην Κίνα.

Η κυβέρνηση του Τραμπ διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες με πάνω από 15 χώρες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν υψηλότερους δασμούς και αξιωματούχοι λένε ότι η πρώτη συμφωνία μπορεί να ανακοινωθεί σύντομα.

Κατά τη συνέντευξη στο NBC, ο Τραμπ αρνήθηκε να αποκλείσει την πιθανότητα ορισμένοι από τους δασμούς να καταστούν μόνιμοι. «Όχι, δεν θα το έκανα αυτό [να αποκλείσει την πιθανότητα ορισμένοι δασμοί να γίνουν μόνιμοι] επειδή αν κάποιοι πίστευαν ότι [οι δασμοί] θα έβγαιναν από το τραπέζι, γιατί να επένδυαν στις Ηνωμένες Πολιτείες;”» είπε.

Ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι ήταν «πολύ σκληρός με την Κίνα», διακόπτοντας ουσιαστικά το εμπόριο μεταξύ των δύο μεγάλων οικονομιών του κόσμου, αλλά είπε πως το Πεκίνο θέλει τώρα να επιτευχθεί συμφωνία.

«Το κόψαμε μαχαίρι [το εμπόριο]», είπε. «Αυτό σημαίνει ότι χάνουμε τρισεκατομμύρια δολάρια… επειδή δεν κάνουμε δουλειές [business] μαζί τους τώρα. Και θέλουν να κάνουν συμφωνία. Θέλουν τρελά να κάνουν συμφωνία. Θα δούμε πώς θα πάει όλο αυτό, αλλά πρέπει να είναι μια δίκαιη συμφωνία».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Πώς η Γαλλία κατέκτησε τον θλιβερό τίτλο της χώρας με τις χειρότερες δημοσιονομικές επιδόσεις στην ΕΕ
Η μετατόπιση έγινε έντονα αντιληπτή την Παρασκευή όταν η Γαλλία υπέστη τη δεύτερη υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας μέσα σε μια εβδομάδα, ακριβώς τη στιγμή που η Ιταλία κέρδισε την πρώτη αναβάθμιση από την Fitch Ratings από το 2021
France financial fall on economy market. France financial crisis on economic graph 2
Η Τουρκία καταργεί τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ενόψει συνόδου στον Λευκό Οίκο
Οι πρόσθετοι δασμοί που είχε επιβάλλει η Τουρκία αφορούσαν μια σειρά αγαθών, από αυτοκίνητα μέχρι ουίσκι, και εισήχθησαν αφότου οι ΗΠΑ επέβαλαν παρόμοιους δασμούς στον τουρκικό χάλυβα και αλουμίνιο
Containers
Λιγότερα οικονομικά «καύσιμα», περισσότερες αμυντικές δαπάνες και αβέβαια δάνεια προς την Ουκρανία - Το τριπλό μήνυμα της Κομισιόν
Αν και οι αναπτυξιακές προοπτικές καθίστανται «πιο αδύναμες», η ταυτόχρονη δημοσιονομική βιωσιμότητα και οι επαρκείς αμυντικές δαπάνες θα παραμείνουν κρίσιμο ζήτημα στο μέλλον, ανέφερε ο Ντομπρόφσκις
Τανκ 4
Βρυξέλλες σε συναγερμό: Η Ρωσία δοκιμάζει την ανατολική πτέρυγα – Ασύμμετρο κόστος για τις χώρες πρώτης γραμμής
Οι παραβιάσεις σε Πολωνία και Εσθονία ενεργοποίησαν το Άρθρο 4, με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την 1η Οκτωβρίου να συζητά τη στήριξη της ανατολικής πτέρυγας
Μαχητικά αεροσκάφη 4