Με άλμα από τα 32 στα 35 ευρώ αντέδρασε η τιμή του συμβολαίου TTF (ένα εικονικό σημείο συναλλαγών για το φυσικό αέριο στην Ολλανδία) στην ανακοίνωση της Κομισιόν για το σχέδιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Οι τιμές φυσικού αερίου βρίσκονταν εγκλωβισμένες για αρκετό καιρό σε ένα εύρος από 31 έως 33 ευρώ και πλέον το έσπασαν προς τα επάνω. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως φανερώνει μια σταδιακή επιστροφή των επενδυτών και των κερδοσκόπων στο TTF, μετά τη μεγάλη έξοδο που πραγματοποίησαν τους δύο περασμένους μήνες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εκ του αποτελέσματος, το νέο σχέδιο της Κομισιόν έρχεται να λειτουργήσει ενισχυτικά και να ακυρώσει τιμολογιακά ένα άλλο πρόσφατο μέτρο: Τη χαλάρωση των απαιτήσεων για την αναπλήρωση των ευρωπαϊκών αποθηκών αερίου κατά τη φετινή χρονιά.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι από 90% προηγουμένως, η υποχρέωση για τη στάθμη στις αποθήκες προβλέπεται να περιοριστεί σε 83% πριν τις αρχές του επόμενου χειμώνα. Στόχος του μέτρου είναι να μην χειραγωγείται εύκολα η αγορά της ΕΕ.
Έτσι, όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε πλέον σε μια νέα φάση σε ό,τι αφορά το κόστος του αερίου, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει άμεσα και το αντίστοιχο του ηλεκτρισμού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε ότι ήδη διαφαίνεται μια ανοδική τάση στις ευρύτερες ενεργειακές τιμές ενόψει της θερινής περιόδου.
Το πετρέλαιο εξακολουθεί να εμπορεύεται πολύ χαμηλά παρά τις εξελίξεις στο Κασμίρ, όμως η έλευση του καλοκαιριού παραδοσιακά ανεβάζει τη ζήτηση και τις τιμές.
Προς την ίδια κατεύθυνση ενδεχομένως να οδηγήσουν και οι πρώτες ανακοινώσεις των αμερικανικών πετρελαϊκών για τα επίπεδα παραγωγής τους. Όλα δείχνουν ότι οι νέες γεωτρήσεις άρχισαν να περιορίζονται στις ΗΠΑ μετά τις ταρίφες του Τραμπ, οπότε οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν περισσότερη στενότητα στο εξής.
Τέλος, στον ηλεκτρισμό η Ευρώπη αναμένεται να αντιμετωπίσει και φέτος ξηρασία και έλλειψη νερού, γεγονός που επηρεάζει την παραγωγή των υδροηλεκτρικών και ανεβάζει τις τιμές. Ενδεικτικά, στη χώρα μας οι ποσότητες στους ταμιευτήρες είναι 14% χαμηλότερες σε ετήσια βάση.
Η υπολειτουργία των υδροηλεκτρικών έπαιξε σημαντικό ρόλο πέρυσι τον Ιούλιο στη “μίνι” ενεργειακή κρίση που έπληξε κυρίως τη ΝΑ Ευρώπη και εκτόξευσε τις τιμές. Αναμένεται να φανεί αν φέτος θα επαναληφθεί το φαινόμενο ή αν τα μέτρα των κρατών της περιοχής θα είναι επαρκή ώστε να το αποτρέψουν.