Κόσμος

Η κυβέρνηση Τραμπ κατέστρεψε αντισυλληπτικά αξίας 10 εκατ. δολαρίων

«Ο πρόεδρος Τραμπ δεσμεύεται να προστατεύσει τη ζωή των παιδιών που πρόκειται να γεννηθούν σ' ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση, συγχέοντας προφανώς την αντισύλληψη με την άμβλωση

Ένα τεράστιο αριθμό αντισυλληπτικών αξίας σχεδόν 10 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο προοριζόταν για αναπτυσσόμενες χώρες, κατέστρεψε η αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), σύμφωνα με τους New York Times.

Αντισυλληπτικά χάπια, κολπικά σπιράλ και άλλα εμφυτεύματα καταστράφηκαν σε άγνωστη τοποθεσία μετά από διαταγή της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ. Τα αντισυλληπτικά βρίσκονταν εδώ και μήνες σε αποθήκη στο Βέλγιο.

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται σήμερα τη σχετική ανακοίνωση ενός αξιωματούχου της USAID, ενός οργανισμού ο οποίος έχει πλέον ενσωματωθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο πρόεδρος Τραμπ δεσμεύεται να προστατεύσει τη ζωή των παιδιών που πρόκειται να γεννηθούν σ’ ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση, συγχέοντας προφανώς την αντισύλληψη με την άμβλωση. «Η κυβέρνηση δεν θα παρέχει πλέον αντισυλληπτικά άμβλωσης υπό την κάλυψη της ξένης βοήθειας».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μειώσει σημαντικά τη διεθνή αρωγή που προσφέρουν, ιδιαίτερα με την κατάργηση τον Ιούλιο βοήθειας περίπου 9 δισεκ. δολαρίων που προοριζόταν κυρίως για το εξωτερικό.

Η κυβέρνηση Τραμπ απέλυσε επίσης χιλιάδες εργαζομένους της USAID και κατάργησε σειρά προγραμμάτων που ευνοούσαν τον οικογενειακό προγραμματισμό ή τις αμβλώσεις.

Η ρεπουμπλικανική κυβέρνηση σταμάτησε επίσης να χορηγεί οποιαδήποτε βοήθεια, άμεσα ή έμμεσα, σε ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις που προβαίνουν σε αμβλώσεις ή προωθούν ενεργά την εθελούσια διακοπή της κύησης ως μέθοδο οικογενειακου προγραμματισμού.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι βασίζονται σε επίσημα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών και της USAID, οργανώσεις «είχαν προτείνει να αγοράσουν ή να δεχθούν δωρεά αντισυλληπτικών. Η κυβέρνηση δεν θα είχε κανένα κόστος και θα μπορούσε μάλιστα να ανακτήσει δημόσια κεφάλαια».

Όμως η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην καταστροφή των προϊόντων, μια επιχείρηση το κόστος της οποίας υπολογίζεται σε 167.000 δολάρια.

Η καταστροφή των αποθεμάτων είχε ανακοινωθεί τον Ιούλιο.

«Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης (…) είναι μια πράξη εσκεμμένα ανεύθυνη και βλαπτική για τις γυναίκες και τα κορίτσια ολόκληρου του κόσμου», είχε αντιδράσει τότε σε ανακοίνωσή της η MSF USA, το αμερικανικό παράρτημα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Την Τρίτη, ευρωβουλευτές είχαν καλέσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να επέμβει «κατεπειγόντως» για να μπλοκάρει την επιχείρηση. «Μια τέτοια καταστροφή θα ήταν απαράδεκτη για υγειονομικούς, δεοντολογικούς και πολιτικούς λόγους», υποστήριζαν οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι προέρχονταν από τους Πράσινους, την αριστερά και το κέντρο.

Ενδεχόμενη αδράνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ’ αυτό το ζήτημα «μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη διεθνή αξιοπιστία της», προειδοποιούσαν επίσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
22χρονος σκότωσε 45χρονο σε τριπλή επίθεση με μαχαίρι στη Βρετανία - Κατηγορείται και για απόπειρα δολοφονίας σε βάρος ανηλίκου
Ένας 45χρονος παραμένει στο νοσοκομείο με τραύματα ενώ το 14χρονο αγόρι, έχει λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο φέροντας τραύματα που ευτυχώς δεν απειλούν τη ζωή του
Αστυνομία Βρετανίας
Χιλιάδες κόσμου διαδηλώνει στη μνήμη των νεκρών από τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια - «Δολοφόνε, δειλέ» φώναζαν στον πρόεδρο Μαθόν
«Παλιάνθρωπε, τι δειλός που είσαι, ένας βρώμικος δειλός, δολοφόνος, μας κοροϊδεύεις ερχόμενος εδώ», φώναξε μια γυναίκα, ενώ μια άλλη συμπλήρωσε «δεν σε θέλουμε» , λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης μνήμης
Άνθρωποι διαδηλώνουν σε χωριά που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες του Οκτωβρίου 2024 για να τιμήσουν τα θύματα
Σουδάν: Μετά τη σφαγή 2.000 αμάχων στην Ελ Φάσερ, ο αρχηγός των παραστρατιωτικών υπόσχεται «ενότητα με ειρήνη ή με πόλεμο»
Μετά την κατάληψη της Ελ Φάσερ, της τελευταίας πρωτεύουσας του Νταρφούρ, ο Μοχάμεντ Νταγκλό δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την επίθεσή του, παρά τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου
Εκτοπισμένοι, που έφυγαν από το Ελ-Φασέρ στο Σουδάν
«Έπεσαν» η Amazon και η Microsoft – Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν εκατομμύρια χρήστες
Οι κολοσσοί του cloud, Amazon και Microsoft, αντιμετωπίζουν ταυτόχρονη βλάβη, παραλύοντας εκατοντάδες διαδικτυακές υπηρεσίες και αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για την εξάρτηση του παγκόσμιου ιστού από λίγους τεχνολογικούς γίγαντες
Amazon
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε τα μέλη της Επιτροπής Τεχνών που ελέγχει τα σχέδια για την νέα αίθουσα δεξιώσεων του Λευκού Οίκου
Θα διορίσουν νέα υποψήφια μέλη στην επιτροπή, που ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τις πολιτικές του προέδρου, είπε αξιωματικός του Λευκού Οίκου
Τραμπ
Μουσείο του Λούβρου: Οι δύο συλληφθέντες για τη θεαματική κλοπή «παραδέχθηκαν μερικώς» τη συμμετοχή τους – Παραμένουν άφαντα τα κοσμήματα
Η εισαγγελέας του Παρισιού ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, ότι οι δύο ύποπτοι παραδέχθηκαν μερικώς τη συμμετοχή τους στη ληστεία – Το DNA τους εντοπίστηκε σε σπασμένη προθήκη
Ο αναβατήρας που χρησιμοποίησαν οι ληστές για να εισχωρήσουν στο μουσείο του Λούβρου