Η πρόσκληση για το 4ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Ιπποκρατική Παράδοση & Σύγχρονες Εφαρμογές» που θα γινόταν στο Grecotel LUXME Kos, έπεσε ως μάννα εξ ‘ουρανού, για να γλυκάνει το πρόγραμμα μιας φορτωμένης με υποχρεώσεις, δημοσιογράφου, που έχει κρυφό πάθος για τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία.
Αυτή δεν ήταν μία πρόσκληση μέσα στις πολλές, αλλά μια μοναδική ευκαιρία για ένα υψηλού επιπέδου break, που θα συνδύαζε την ενημέρωση, πάνω στις σύγχρονες Ιπποκρατικές εφαρμογές στην ιατρική, με το ποιοτικό self care, δηλαδή ξεκούραση και φιλοξενία με την επιμέλεια στη λεπτομέρεια, που χαρακτηρίζει τον Όμιλο Grecotel.
Φτάνοντας στο νησί του Ιπποκράτη, λίγο πριν το τέλος μιας μακράς σεζόν, ο καιρός έδειχνε «καλοσύνη» και η ατμόσφαιρα, μόλις φτάσαμε στο ξενοδοχείο, Luxme Kos, είχε κάτι από την 3η σεζόν της σειράς “White Lotus”. Έτσι, τουλάχιστον, συνομολογήσαμε με τις ευειδείς κυρίες του γκρουπ των συνέδρων.
Οι άνθρωποι που είχαν φτάσει στην Κω, από όλο τον πλανήτη, ήταν πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους, με σκοπό την ανταλλαγή επιστημοσύνης και ιδεών και φόντο την πολυτελή φιλοξενία και την τέρψη των αισθήσεων.
Θα έκαναν και φέτος catch up με διακεκριμένους καθηγητές των πανεπιστημίων της Ivy League, δηλαδή, Harvard και Yale, οι οποίοι είναι παθιασμένοι με το αντικείμενό τους, την υγεία και την ευεξία.
Και ποιο είναι το κοινό σημείο που ενώνει όλες αυτές τις προσωπικότητες διεθνούς κύρους, όπως οι καθηγητές Stefanos N. Kales (Harvard), George Chrousos, Charles Czeisler, Iris Shai, Domenico Pratico, Antonia Trichopoulou και Prokopios Magiatis; Είναι όλοι τους Ιπποκρατιστές και θέλουν με κάθε ευκαιρία να αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα της Ιπποκρατικής σκέψης και τη συμβολή της στη σύγχρονη ιατρική.
Έτσι, για τέταρτη συνεχή χρονιά, ο Όμιλος Grecotel, που από την αρχή συνέλαβε το μέγεθος και την επίδραση μιας τέτοιας επιστημονικής συνεύρεσης, ένωσε τις δυνάμεις του με το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία και φιλοξένησε φέτος στην Κω, το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο “Lifestyle Medicine: Hippocratic Tradition & Modern Applications” (Ιατρική Τρόπου Ζωής: Ιπποκρατική Παράδοση & Σύγχρονες Εφαρμογές).
Για την ιστορία, πρέπει να πούμε ότι το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας, ιδρύθηκε σε συνεργασία με
διακεκριμένους καθηγητές των Πανεπιστημίων Harvard και Yale και του Ομίλου Grecotel και συνεχίζει να ανθίζει με την ακούραστη φροντίδα του οραματιστή, Διευθυντή Επιχειρησιακών Λειτουργιών του Ομίλου Grecotel και φίλου, πια, Δημήτρη Καλαϊτζιδάκη.
Ο στόχος, επομένως, ήταν να αναδειχθεί για άλλη μία φορά η σπουδαιότητα της Ιπποκρατικής φιλοσοφίας, στη σύγχρονη ιατρική και για να γίνει το μήνυμα πιο ισχυρό, επελέγη το νησί της Κω για το φετινό συνέδριο, που είχε την αιγίδα των Υπουργείων Εξωτερικών, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, καθώς και του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Κω.
Όπως μου εξήγησαν οι διοργανωτές, η μεγάλη ανταπόκριση, η γρήγορη εξάντληση των θέσεων καθώς οι προκρατήσεις για το συνέδριο του 2026, που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, επιβεβαιώνουν την ανάδειξη της Ελλάδας, σε διεθνή προορισμό, επιστήμης, πολιτισμού και ευεξίας, με δεδομένη, πάντα την παραδοσιακή φιλοξενία, που κάνει κάθε έναν επισκέπτη να νιώθει ξεχωριστός.
Ο Όμιλος Grecotel έχει αντιληφθεί εδώ και δεκαετίες τη σημασία της βιωσιμότητας, του σεβασμού στο περιβάλλον, της στροφής στα φυσικά υλικά και της ορθολογικής διαχείρισης πόρων και υλών.
Αλλά και οι φιλοξενούμενοι στα ξενοδοχεία του ομίλου, όπως ήταν το Grecotel Casa Paradiso, στην Κω, που συντηρεί με αγάπη, βρώσιμους κήπους φρούτων, λαχανικών και μυρωδικών, αντιλαμβάνονται το πόσο ουσιαστική πολυτέλεια είναι να απολαμβάνεις υγιεινό φαγητό που έχει μαγειρευτεί με πρώτες ύλες από τον κήπο, ο οποίος βρίσκεται έξω από το δωμάτιό σου.
Και το λέω μετά από αυτοψία, αυτό. Πώς είναι να βιώνεις απόλυτα, τη φιλοσοφία “farm to table” ή “field to fork“, με όλες τις αισθήσεις, αφού και εμείς γευτήκαμε πιάτα με προϊόντα μηδενικού αποτυπώματος μεταφοράς, απευθείας από τον κήπο στο τραπέζι και, όλα, απίστευτης γεύσης.
Από το καλωσόρισμα, με φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών, σε ένα μικρό “pit stop” που είχαν στήσει οι άνθρωποι της Grecotel, για να μας προσφέρουν ένα boost κατά την περιήγηση, μέχρι το γεύμα, γευτήκαμε, λαχανικά, όπως τα θυμόμαστε από το μποστάνι στο χωριό.
Ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές κομμένα επιτόπου, ελιές «χαμάδες» από την Κω, νόστιμες μπρουσκέτες από προζυμένιο ψωμί με ψιλοτριμμένο λάχανο, ελαιόλαδο και αλάτι, ρακόμελο και τσικουδιά της Agrecofarm.
Στη συνέχεια, σαλάτες με όσπρια, ψητά παντζάρια, γλυκοπατάτες και κολοκύθια,, με σκόρδο, μικρά ντακάκια με κρασοτύρι, ρεβυθάδα φούρνου, μακαρούνες με μυζήθρα και χοιρινό με πλιγούρι και κίμινο.
Δοκίμασα για πρώτη φορά λαμπρόπιτα, μια τάρτα με φρέσκο τυρί που παραδοσιακά τρώγεται μετά τη νηστεία της Μεγάλης εβδομάδας, όταν υπάρχει αφθονία γάλακτος, το παραδοσιακό ντοματάκι γλυκό και σπιτικό γαλακτομπούρεκο, που έφτιαξαν ειδικά για εμάς, τους συνέδρους.
Μία από τις πιο συγκινησιακά φορτισμένες εμπειρίες του ταξιδιού στην Κω, ήταν η επίσκεψη στο Ασκληπιείο, όπου παρακολουθήσαμε την τελετή απόδοσης του Όρκου του Ιπποκράτη, στα Αρχαία και τα Νέα Ελληνικά.
Το πάθος για τα προϊόντα τους, μάς μετέδωσαν οι τοπικοί παραγωγοί, που κινούνται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Kos Locally Grown“, οι οποίοι μάς σύστησαν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τα κρασιά και τα παραδοσιακά τυριά του νησιού, τονίζοντας τη γαστρονομική τους αξία και τη σύνδεσή τους με την Ιπποκράτειο φιλοσοφία της φυσικής διατροφής.
Στο φετινό συνέδριο η Grecotel, έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλά: έκανε την παραδοσιακή Ελληνική φιλοξενία, μια εμπειρία, στην οποία θα επιστρέφω συχνά, νοερά, με το προσωπικό της να φροντίζει για κάθε ανάγκη των παραβρισκόμενων.
Επανέλαβε, δε, τη δέσμευσή της για βιώσιμο και φυσικό «Hotel Living» για να θυμηθώ το βιβλίο του Γιάννη Πάππου, που έπρεπε να έχω γράψει εγώ, μετά από μερικές ημέρες, σε ένα από state of the art καταλύματα του Ομίλου που δημιούργησε η οικογένεια Δασκαλαντωνάκη σε μοναδικά σημεία της πατρίδας μας και φέτος κλείνει 50 χρόνια ζωής.
Και αυτό το λες μια καλή αρχή.



















