Κόσμος

Ερντογάν: «Η Τουρκία θα διασφαλίζει την ασφάλεια της Λιβύης και θα προστατεύει τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο»

Ο Τούρκος προέδρος μίλησε με τον ηγέτη της λιβυκής κυβέρνησης στην Τρίπολη για την ενεργειακή συνεργασία των δύο πλευρών στην ανατολική Μεσόγειο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης είχε σήμερα (07.11.2025) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισήμανε τον ρόλο που παίζει η Τουρκία στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις της Λιβύης με την Τουρκία, τις περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή, ενώ μίλησαν και για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε διάφορους τομείς.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στον Ντμπεϊμπά ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ότι θα συνεχίσει να κάνει το καθήκον της για να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας.

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν υπογράμμισε τη σημασία της συνεχιζόμενης συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης σε διάφορους τομείς, ιδίως στον ενεργειακό, και σημείωσε ότι οι κοινές προσπάθειες για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων και των δύο χωρών στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν.

Η συζήτηση των δύο ηγετών έγινε με φόντο ένα μνημόνιο συνεννόησης που υπέγραψε τον Ιούνιο του 2025 η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης και η κρατική πετρελαϊκή εταιρείας της Τουρκίας (TPAO), με στόχο την διεξαγωγή γεωλογικών και γεωφυσικών μελετών σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο.

Η συμφωνία αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Αιγύπτου, που έστειλε ρηματική διακοίνωση στα Ηνωμένα Έθνη στις 8 Σεπτεμβρίου 2025, με την οποία κατήγγειλε ότι το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει τα θαλάσσια σύνορα της Αιγύπτου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Το προσχέδιο για την ειρήνη προβλέπει αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία για 15 χρόνια
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσω WhatsApp, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόσθεσε ότι είχε ζητήσει από τον Ντόναλντ Τραμπ να παράσχει εγγυήσεις ασφάλειας στην Ουκρανία για χρονικό διάστημα που θα φτάνει τα 50 χρόνια
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ α Λάγκο
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχεται τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Φλόριντα – Η εκεχειρία στη Γάζα στο επίκεντρο
Ο Τραμπ αναμένεται να υποδεχτεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στις 13:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) στην κατοικία και κλαμπ του, το Μαρ-α-Λάγκο, στο Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ντόναλντ Τραμπ