Πολιτισμός

Η ΕΝ.ΘΕ.ΠΑ. απαντά στο ΣΕΗ για την απεργία της 5ης Δεκεμβρίου: Συλλογική σύμβαση για όλους, χωρίς εξαιρέσεις

«Ουδέποτε αρνήθηκε τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας» αναφέρει η Ένωση Θεατρικών Παραγωγών σε ανακοίνωσή της

Απεργία για τις 5 Δεκεμβρίου κήρυξε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ζητώντας υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Με αφορμή την κινητοποίηση των ηθοποιών, η Ένωση Θεατρικών Παραγωγών, με ανακοίνωσή της, θέλησε να ξεκαθαρίσει τη θέση της.

Η ΕΝ.ΘΕ.ΠΑ. αναφέρει πως είναι αυτονόητη η θέση της υπέρ της σύναψης συλλογικής σύμβασης εργασίας, αρκεί αυτή να ισχύει για όλους και όχι να εφαρμόζεται επιλεκτικά και κάποια θέατρα να εξαιρούνται σιωπηρά.

Η απεργία, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «απευθύνεται αποκλειστικά στα θέατρα και τις παραγωγές που λειτουργούν από εταιρείες του ελεύθερου θεάτρου, μέλη των ενώσεων ΕΝ.ΘΕ.ΠΑ. και Π.Ε.Θ.».

«Η ισονομία και η συνέπεια οφείλουν να αποτελούν θεμελιώδεις αρχές για κάθε κλάδο», τονίζεται.

Όλη η ανακοίνωση της ΕΝ.ΘΕ.ΠΑ.

Η Ένωση Θεατρικών Παραγωγών επιθυμεί να τοποθετηθεί δημόσια σχετικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.) και την εξαγγελθείσα απεργία της 5ης Δεκεμβρίου.

Η ΕΝ.ΘΕ.ΠΑ. ουδέποτε αρνήθηκε τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας. Αντιθέτως, θεωρούμε αυτονόητο ότι η θεσμοθέτηση σταθερών όρων συνεργασίας, αξιοπρεπών αμοιβών και πληρωμένων προβών είναι προς όφελος όλων — παραγωγών, ηθοποιών και του ίδιου του θεάτρου.

Ωστόσο, είναι εξίσου αυτονόητο ότι μια συλλογική σύμβαση πρέπει να ισχύει για όλους. Δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά σε ορισμένα θέατρα του ελεύθερου χώρου, ενώ την ίδια στιγμή άλλες παραγωγές —που πραγματοποιούνται από θέατρα του ίδιου χώρου ή μέσω αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών, πολλές εκ των οποίων ανήκουν σε μέλη του Σ.Ε.Η. και επιχορηγούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού— να εξαιρούνται σιωπηρά, απλώς και μόνο επειδή δεν υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση.

Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στην προκήρυξη της απεργίας του Σ.Ε.Η. για τις 5 Δεκεμβρίου, η οποία απευθύνεται αποκλειστικά στα θέατρα και τις παραγωγές που λειτουργούν από εταιρείες του ελεύθερου θεάτρου, μέλη των ενώσεων ΕΝ.ΘΕ.ΠΑ. και Π.Ε.Θ.

Η ισονομία και η συνέπεια οφείλουν να αποτελούν θεμελιώδεις αρχές για κάθε κλάδο.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η ΕΝ.ΘΕ.ΠΑ. έχει ήδη υπογράψει στο παρελθόν σχετική συμφωνία, η οποία όμως δεν εφαρμόστηκε, καθώς δεν υπεγράφη από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Δεν είναι, επομένως, δίκαιο να εγκαλούμαστε σήμερα ως αρνητές των συλλογικών συμβάσεων ή του διαλόγου, όταν έχουμε αποδείξει έμπρακτα τη διάθεσή μας για συνεννόηση και συνεργασία.

Επαναλαμβάνουμε με σαφήνεια:

  • Επιθυμούμε τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας.
  • Επιθυμούμε — αυτονόητα — οι πρόβες να είναι πληρωμένες.
  • Και θεωρούμε ότι όλοι οι κανόνες και οι συμφωνίες πρέπει να ισχύουν για όλους, χωρίς εξαιρέσεις.

Πολιτισμός
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτισμός: Περισσότερα άρθρα
Η «Βουγονία» του Γιώργου Λάνθιμου και άλλες έξι ταινίες από σήμερα στα σινεμά
Από τις υπόλοιπες έξι πρεμιέρες ξεχωρίζουν δυο εξαιρετικά ντοκιμαντέρ, με πρωταγωνίστριες δυο κοπέλες, τη Νοάμ και τη Φατμά, ενώ οι φαν των περιπετειών φαντασίας θα βρουν στα σινεμά το φιλμ «Κυνηγός: Επικίνδυνη Ζώνη»
Η Έμα Στόουν
Μενδώνη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη – μέλη της UNESCO να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή τους»
«Η θέση μας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα παραμένει ακλόνητη, η παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών εξακολουθεί να αποτελεί παγκόσμια απειλή» τονίζει η υπουργός Πολιτισμού
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο