Ελλάδα

Βιολάντα: Στο «σημείο μηδέν» της έκρηξης εστιάζουν οι αρχές – Συλλέγουν δείγματα από το μολυσμένο χώμα και το οξειδωμένο δίκτυο

Ολοκληρώνεται σήμερα η συλλογή στοιχείων που θα βοηθήσουν να βγει το τελικό πόρισμα

Στο επίκεντρο των ερευνών παραμένουν οι οξειδωμένες και κατεστραμμένες σωληνώσεις του εργοστασίου Βιολάντα από όπου υπήρχε η διαρροή του προπανίου η οποία προκάλεσε την φονική έκρηξη, οδηγώντας στον θάνατο τις 5 εργαζόμενες γυναίκες. Εμπειρογνώμονες και πυροσβεστικά κλιμάκια συνεχίζουν και σήμερα (06.02.2026) να επιχειρούν στα συντρίμμια της εγκατάστασης, συλλέγοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να βγει το τελικό πόρισμα.

Λίγες ημέρες αφού σταμάτησαν οι εργασίες στη Βιολάντα λόγω του μεγάλου κινδύνου για νέα έκρηξη, τα επίπεδα του προπανίου έχουν πέσει πλέον σε ασφαλή επίπεδα. Συνεργεία και κλιμάκια συλλέγουν προσεκτικά κομμάτια του δικτύου από όπου υπήρχε η διαρροή με σκοπό να σταλούν για περαιτέρω ανάλυση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το μοιραίο δίκτυο στήθηκε με ατέλειες και παραλήψεις γεγονός που συνέλαβε στο μοιραίο δυστύχημα της 26ης Ιανουαρίου, το οποίο οδήγησε στον θάνατο τις 5 μητέρες.

Δείτε στο βίντεο του newsit.gr το βίντεο από το σημείο διαρροής του προπανίου:

Αν ο καιρός το επιτρέψει, σήμερα θα ολοκληρωθεί η συλλογή των πολύτιμων στοιχείων τα οποία θα οδηγήσουν στο τελικό πόρισμα της φονικής έκρηξης.

Τα μολυσμένα χώματα και η έφοδος στο σπίτι του ιδιοκτήτης της Βιολάντα

Πέρα από την συλλογή κομματιών του δικτύου της εγκατάστασης, οι αρχές επικεντρώνονται και στα ποσοστά προπανίου που βρίσκονται εγκλωβισμένα στα συντρίμμια της Βιολάντα και στο χώμα.

Το αέριο συλλέγεται επίσης με κάθε ασφάλεια ώστε να αναλυθούν από το Γενικό Χημείο του Κράτους. 
 
Με φορητά συστήματα ανίχνευσης υδρογονανθράκων και ανοίγοντας μικρές τρύπες στο έδαφος, θα χαρτογραφηθεί με ακρίβεια η παρουσία προπανίου που θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει νέα έκρηξη.

Την ίδια στιγμή, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, παρουσία εισαγγελέα, έκανε έφοδο τόσο στο σπίτι όσο και στο γραφείο του ιδιοκτήτη της εταιρείας, αλλά και στο εργοστάσιο, καθώς και στο σπίτι του τεχνικού συμβούλου.

Κατά τις εφόδους κατασχέθηκαν έγγραφα, τεχνολογικός εξοπλισμός και υλικά που θεωρούνται καθοριστικά για τη διαλεύκανση των αιτιών της έκρηξης, αλλά και για τη συνολική λειτουργία του εργοστασίου τα προηγούμενα χρόνια.

Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί τι προκάλεσε το δυστύχημα, τι είχε συμβεί στο παρελθόν, αλλά και αν υπήρξαν παραλείψεις ή αστοχίες που συνέβαλαν στο τραγικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι καταθέσεις μαρτύρων στην εισαγγελία που έχει αναλάβει την υπόθεση, ώστε να σχηματιστεί το τελικό πόρισμα.

Ο τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων μετά από αυτοψία στο χώρο, καταγγέλλει σειρά αστοχιών εκ μέρους της επιχείρησης όπως πλημμελή κατασκευή δικτύου σωληνώσεων, μη συνδεδεμένο σύστημα ανίχνευσης και αποκοπής αερίου σε περίπτωση διαρροής, ανυπαρξία αισθητήρων διαρροής αερίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
East Village στο The Ellinikon: Η νέα γειτονιά που ενώνει την Αθηναϊκή Ριβιέρα με την πόλη
Σε προνομιακή τοποθεσία στην ανατολική πλευρά του The Ellinikon, το East Village και το Skyline Havens υπόσχονται σύγχρονη, «έξυπνη» διαβίωση με άμεση πρόσβαση στο μετρό, κοντά στο πάρκο, το mall και τις βασικές υποδομές της νέας ανάπτυξης.
East Village στο The Ellinikon: Η νέα γειτονιά που ενώνει την Αθηναϊκή Ριβιέρα με την πόλη
«Κρύο, βροχές ακόμα και χιόνια στα ορεινά φέρνει ο Απρίλιος» λέει ο Κολυδάς - Θερμοκρασίες σε ελεύθερη πτώση την επόμενη εβδομάδα
Ο γνωστός μετεωρολόγος, Θοδωρής Κολυδάς, έκανε μια ανάρτηση για τον καιρό των επόμενων ημερών σημειώνοντας πως: «Από σήμερα το βράδυ και από τα δυτικά, ο καιρός θα αρχίσει να χαλάει σταδιακά»
Βασίλης Παπαδόπουλος
25η Μαρτίου: Αποκλείστηκαν στη Γαύδο οι 21 μαθητές από τη Βούλα που παρέλασαν στο ακριτικό νησί
Ενώ ο καιρός δεν είναι τόσο απαγορευτικός, οι ίδιοι έχουν αποκλειστεί στη Γαύδο και κανείς δεν τους έχει απαντήσει υπεύθυνα για το πότε θα είναι σε θέση να αναχωρήσουν αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣ του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων
25η Μαρτίου: Αποκλείστηκαν στη Γαύδο οι 21 μαθητές από τη Βούλα που παρέλασαν στο ακριτικό νησί