Πολιτική

ΟΠΕΚΕΠΕ: Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση για Προανακριτική κατά του Σπήλιου Λιβανού και της Φωτεινής Αραμπατζή

Αφορά τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε., κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους

Κατατέθηκε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ για τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, και την πρώην υφυπουργό, Φωτεινή Αραμπατζή.

Η πρόταση για Προανακριτική που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ αριθμεί 39 σελίδες και υπογράφεται από τον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη και όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα. 

Συγκεκριμένα αφορά τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε., κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. 

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ «στηρίζεται στο περιεχόμενο και στα αποδεικτικά στοιχεία της διαβιβασθείσας [. . .] από το Ελληνικό Γραφείο Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων ποινικής δικογραφίας» προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς κατά την πορεία της έρευνας (της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας) προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων από μέλη της κυβέρνησης.

Ειδικότερα στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προκαταρκτικής εξέτασης «προέκυψαν αποδεικτικά στοιχεία», τα οποία σχετίζονται με τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (από 5.1.2021 έως 8.2.2022) Σπυρίδωνα – Παναγιώτη Λιβανό και την πρώην Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (από 9.7.2019 έως 31.8.2021) Φωτεινή Αραμπατζή, σχετικά με τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε., κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, από την οποία στην περίπτωση του κ. Σ. Λιβανού φέρεται να έχει προκληθεί ζημία άνω των 120.000 ευρώ».

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ υπογράφηκε από πλέον των 30 βουλευτών που απαιτεί σχετικώς ο Κανονισμός της Βουλής, και αναμένεται να εγγραφεί σε ειδική ημερήσια διάταξη της ολομέλειας της Βουλής. Η σχετική ψηφοφορία επί της πρότασης θα είναι μυστική και σε αυτή δεν θα μετέχουν εκείνοι κατά των οποίων στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης, αν είναι βουλευτές.

Η απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής (ή τη σύσταση τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου για τον έλεγχο των στοιχείων της κατηγορίας ) λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, άλλως απορρίπτεται.

Δείτε εδώ ολόκληρη την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η διαδικασία προβλέπει ότι για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει πιθανές ποινικές ευθύνες υπουργών, πρέπει να κατατεθεί σχετικό αίτημα με τουλάχιστον 30 υπογραφές βουλευτών.

Ακολούθως, η απόφαση λαμβάνεται από την Ολομέλεια της Βουλής, όπου απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών για να εγκριθεί η συγκρότηση της Επιτροπής.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Υπουργείο Εξωτερικών για τον στολίσκο «Global Sumud Flotilla»: Καλούμε σε αυτοσυγκράτηση – Σε συνεννόηση με το Ισραήλ για την ασφαλή αποβίβαση στην Ελλάδα
«Με αφορμή την ισραηλινή επιχείρηση σε σκάφη του Global Sumud Flotilla σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Κρήτης, καλούμε σε αυτοσυγκράτηση και καθολικό...
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
«Σφάζονται» Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ για τις Ανεξάρτητες Αρχές: «Κατώτερος των περιστάσεων ο Ανδρουλάκης» – «Οι μάσκες έπεσαν, δεν σας παίρνει»
Κυβερνητικές πηγές κατηγορούν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «τοξική ρητορική» - «Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια», απαντά η Χαριλάου Τρικούπη
Μέγαρο Μαξίμου
Ανδρουλάκης κατά κυβέρνησης για τις υποκλοπές: Κάνετε τις κότες – Παπασταύρου: Επενδύετε σε μια υπερχειλίζουσα τοξικότητα
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «θεσμική παρακμή», άφησε αιχμές για τη διαδικασία στις Ανεξάρτητες Αρχές και υπερασπίστηκε την πρόταση για 4ημερη εργασία
Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ 5