Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Η ΑΕΚ παρουσίασε τον Ματίας Αλμέιδα: «Αγάπη, πάθος, αυτοθυσία και ένωση»

Η ΑΕΚ παρουσίασε τον Ματίας Αλμέιδα: «Αγάπη, πάθος, αυτοθυσία και ένωση»

Ο Ματίας Αλμέιδα παρουσιάστηκε από την ΑΕΚ, με τον νέο προπονητή της Ένωσης να αποκαλύπτει τη φιλοσοφία του και τις πρώτες του σκέψεις για τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Ο Ματίας Αλμέιδα παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως προπονητής της ΑΕΚ και συστήθηκε στους δημοσιογράφους, παρουσιάζοντας το πλάνο του για τη νέα χρονιά.

«Πρώτα από όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας. Μακάρι να είναι πολλές οι στιγμές που θα βρισκόμαστε έτσι και να είναι μία καλή αρχή, μίας επικοινωνίας μεταξύ εμάς και εσάς και από εσάς προς τον κόσμο. Σας ευχαριστώ και πάλι…», ανέφερε στο πρώτο του σχόλιο ο Ματίας Αλμέιδα.

Ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίο δέχθηκε να αναλάβει την ΑΕΚ, στο πρότζεκτ που του παρουσιάστηκε από τη διοίκηση.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Μου αρέσουν πολύ οι προκλήσεις. Στα 15 μου έφυγα από το σπίτι των γονιών μου. Ακολουθούσα το όνειρό μου ως ποδοσφαιριστής εκείνη την περίοδο. Είχα μία καριέρα ως ποδοσφαιριστής και όταν αποφάσισα να γίνω προπονητής σκέφτηκα να έχω ανάλογη πορεία με εκείνη που είχα ως ποδοσφαιριστής. Από την πρώτη κλήση που δέχθηκα από το κλαμπ, μου άρεσε η επαφή μαζί τους. Μπήκα και προσπάθησα να ενσωματωθώ στην ιστορία του κλαμπ, ο τρόπος που ιδρύθηκε, το πάθος που έχει ο κόσμος που τον ακολουθεί. Οπότε όλα αυτά τα αισθήματα που είχα αποτελούν κάτι ξεχωριστό για εμένα και η απόφασή μου για να δεχθώ την πρόταση έχει να κάνει αποκλειστικά με το αγωνιστικό κομμάτι».

Για την φιλοσοφία που θέλει να έχει η ΑΕΚ. Οι σκέψεις και αυτό που θέλει να παρουσιάσει: «Προσπάθησα να δείξω απόλυτο σεβασμό και έχω απαντήσει από ένα μήνυμα σε όλους εσάς. Δεν ήθελα να κάνω κάποια κίνηση και ήθελα να είμαι εντάξει απέναντι σε όλους σας. Η φιλοσοφία μου έχει να κάνει με τον σεβασμό. Κάνω προπόνηση με τον τρόπο που ζω. Κάνω προπόνηση με τον τρόπο που έπαιξα. Δείχνω σεβασμό σε κάθε άνθρωπο. Μου αρέσει να με σέβονται και προσπαθώ να είμαι πάντα ειλικρινής. Πρώτα από όλα με τον εαυτό μου, για να είμαι το ίδιο με τους άλλους ανθρώπους. Έχω πάντα μεγάλο πάθος για το ποδόσφαιρο και αυτά που κάνω και ο χρόνος θα δείξει τη φιλοσοφία μου με έργα και όχι με λόγια. Δεν μου ταιριάζει να μιλάω. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε μία ομάδα που θα είναι ανταγωνιστική. Μία ομάδα που θα αισθάνεται χαρούμενη και ευτυχισμένη που φοράει αυτή τη φανέλα. Μία ομάδα που θα είναι πρωταγωνίστρια. Για να γίνεις πρωταγωνιστής πρέπει να είσαι απόλυτος επαγγελματίας. Το στιλ μας θα είναι βασισμένο στην ένωση, στην αυτοθυσία και στη χαρά που έχει κάποιος όταν παίζει ποδόσφαιρο. Και κυρίως να παλεύουμε όλοι για κάθε διεκδικούμενη μπάλα. Γνωρίζουμε πώς είναι το ποδόσφαιρο, πολλές φορές τα αποτελέσματα καθορίζουν το μέλλον και θα προσπαθήσουμε να κυνηγήσουμε αυτά τα αποτελέσματα για να γράψουμε ιστορία και να συνεχίσουμε».

Για την εικόνα που αποκόμισε στα πρώτα ματς που παρακολούθησε την προηγούμενη σεζόν και ποιες ήταν οι σκέψεις του: «Είδα κάποια πράγματα και στα ματς από κοντά και στα βίντεο που παρακολούθησα. Εξέτασε πολύ κάθε ποδοσφαιριστή μαζί με τους συνεργάτες μου. Αλλά γενικά αυτό που κάνω πάντα, δεν μιλάω για ό,τι έχει προηγηθεί. Δεν ήμουν εδώ, δεν έκανα προπόνηση με την ομάδα και θα ήθελα να δείξω σεβασμό στον κόσμο και στους ανθρώπους που ήταν εδώ και θα ξεκινήσω να μιλάω από εδώ και πέρα.
Στους παίκτες σήμερα μίλησα λίγο, αφού λείπουν οι διεθνείς. Ήταν μία παρουσίαση που κάναμε στο σταφ μας. Όλους τους υπαλλήλους που είναι στο κλαμπ και πλέον θα δουλεύουμε μαζί, φυσικά και τους διοικούντες μας. Και θα προσπαθήσουμε πλέον να δουλέψουμε ως σύνολο. Το ποδόσφαιρο είναι ένα ομαδικό άθλημα και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε από εδώ και στο εξής».

Για το αν έχει κάποιο συγκεκριμένο σχηματισμό για την ομάδα ή αν αυτό θα καθοριστεί από τους παίκτες που υπάρχουν ήδη ή αυτούς που θα έρθουν: «Υπάρχει ένα στιλ παιχνιδιού που δίνω βάρος. Έχουμε πολλές ιδέες για το πώς θέλουμε η ομάδα να καταφέρει αυτά που θέλουμε να κάνουμε. Αλλά ποτέ κανείς δεν μπορεί να έχει στο μυαλό του μόνο ένα σύστημα. Για αυτό θέλω να δω τους παίκτες μου, να τους δω ζωντανά από κοντά. Το σημαντικό είναι να φτάσουμε στο πρώτο παιχνίδι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πιστεύω ότι έχουμε τον αναγκαίο χρόνο να ψάξουμε αυτό που είναι απαραίτητο να κάνουμε. Πολλές φορές μπορεί να έχεις κάτι στο μυαλό σου, όμως όταν αντιμετωπίζεις μία κατάσταση πρέπει να είσαι ανοικτός στο μυαλό σου για να μπορέσεις να τα τροποποιήσεις. Και αυτό θα κάνω».

Για την επιστροφή της ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια και πώς το αντιλαμβάνεται ο ίδιος: «Σε σχέση με το μέλλον είμαι πάρα πολύ ευδιάθετος, έχω πάρα πολύ καλή ψυχολογία. Έχω έρθει εδώ και ενάμιση μήνα στην Αθήνα, για να δω τη δική σας κουλτούρα. Περπατάω, πηγαίνω σε διάφορα μέρη και ακούω διάφορα πράγματα σε σχέση με το ποδόσφαιρο και την ζωή εδώ. Πάντα με συνοδεύει η οικογένειά μου. Σας τα λέω όλα αυτά, που μπορεί να μην έχουν σημασία για κάποιους από εσάς, αλλά είναι πολύ σημαντικά για εμένα. Έφερα και τη μητέρα μου, για να γνωρίσει το μέρος που θα ζήσω. Σε σχέση με τον ενθουσιασμό που αισθάνομαι είναι πάρα πολύ μεγάλο.

Η λέξη πίεση σε σχέση με το ποδόσφαιρο έχει ξεχωριστή σημασία για εμένα. Σε σχέση με αυτό έχω μοιραστεί με έναν φίλο που μου χάρισε το ποδόσφαιρο, τον Ντιέγο Μαραντόνα, και ίσως το έχετε ακούσει πως πίεση αισθάνεται ο πατέρας που δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει φαγητό στο παιδί του. Όσο το κάνεις με αγάπη, μπορεί να έρθουν θετικά αλλά και αρνητικά αποτελέσματα.

Όταν μιλάω έτσι, εκπροσωπώ όλο το σταφ, αφού κάθε φορά που μετακινούμαστε, μετακινούνται πολλές οικογένειες.

Για παράδειγμα, απεβίωσε η μητέρα του συνεργάτη μου Κάρλος Ρόα, αλλά εμείς είμαστε εδώ. Αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Κάποιες φορές μας δίνει πόνο, άλλες χαρά. Αλλά μας κάνει να δουλεύει ως οικογένεια και αυτό για εμένα είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Όσον αφορά το γήπεδο, έχω πάρα πολύ ενθουσιασμό και πιστεύω όλη αυτή την πίεση θα τη μεταφέρουμε σε κάθε αντίπαλο που θα έρχεται στο δικό μας γήπεδο. Το δικό μας σύστημα είναι ο κόσμος να είναι έξτρα παίκτης, που θα δίνει χαρά στους παίκτες μας και εκείνοι στον κόσμο».

Για το κλίμα στα ντέρμπι και πώς το αντιμετωπίζει: «Αν είχα οποιαδήποτε αμφιβολία, δεν θα είχα αποδεχθεί την πρόταση και δεν θα είχα έρθει εδώ. Πιστεύω στη δουλειά που θα κάνουμε και τη δουλειά που θα κάνει ο κάθε παίκτης ξεχωριστά. Η ιστορία της ΑΕΚ απαιτεί να είναι πρωταγωνίστρια. Σέβομαι την ιστορία όλων των ομάδων, αλλά είναι πάρα πολύ όμορφο να παλεύεις και να βγαίνεις πρωταγωνιστής. Αυτό είναι κάτι που θα κυνηγήσουμε».

Για το αν υπάρχει χρονικός ορίζοντας για τη διαμόρφωση του βασικού κορμού της ΑΕΚ: «Πιστεύω ότι η ομάδα θα κάνει μία αυτοθυσία, δουλεύουμε ως ομάδα αυτές τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Πιστεύω ότι η ομάδα θα είναι αρκετά καλά, θα βελτιωθούμε και οι παίκτες θα γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί μεταξύ τους. Είναι καλό στην αρχή της προετοιμασίας να έχεις τους παίκτες που σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις, ώστε να προσαρμοστούν την φιλοσοφία ενός προπονητής. Τώρα αρχίζει να κινείται η αγορά, καθώς είναι δύσκολες τέτοιες διαδικασίες. Ξέρω ότι η διοίκηση σε αυτό τον τομέα δουλεύει αρκετά δυνατά και πιστεύω ότι σύντομα θα βρούμε τις λύσεις που ψάχνουμε».

Για την άποψή του για τον Γκατσίνοβιτς και τον Γιόνσον: «Από το δικό μου στόμα δεν θα ακούσετε ότι εξαρτώμαι από έναν παίκτη. Κάθε ποδοσφαιριστής πρέπει να βάζει το λιθαράκι του και να βοηθάει την ομάδα. Μία ομάδα που θα παίζει ως σύνολο. Τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών τα γνωρίζω και δεν θέλω να τους μεταφέρω πίεση, γιατί ο κάθε παίκτης είναι σημαντικός».

Για τον άνθρωπο που τον έχει επηρεάσει περισσότερο στη φιλοσοφία του ως ποδοσφαιριστή ή προπονητή: «Μου αρέσει το ποδόσφαιρο, γιατί μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω πολύ κόσμο. Αρκετές κοινωνικές τάξεις. Ακόμη το ποδόσφαιρο συνεχίζει να μου προσφέρει και σε όλον τον κόσμο ο τρόπος που παίζεται είναι ίδιος. Όλα τα πρωταθλήματα είναι ίδια και ταυτόχρονα διαφορετικά. Αν βάλεις περισσότερα γκολ ή δεχθείς λιγότερα, κερδίζεις, αν συμβεί το αντίθετο χάνεις. Είμαι ένας άνθρωπος που έχει πλεονεκτήματα, αλλά έχω κάνει και λάθη, αλλά μου αρέσει να σέβομαι τον κάθε άνθρωπο που γνωρίζω και θέλω να εξελίσσομαι. Τη μέρα που θα έχω πρόβλημα, θα πάω και θα του το πω».

Για το αν μπορεί να χαρακτηρίσει με τρεις λέξεις την ΑΕΚ που θέλει να φτιάξει: «Αγάπη, πάθος, αυτοθυσία και προσθέτω την ένωση».

Για το είναι της άποψης «ένας για όλους και όλοι για έναν» και τι πιστεύει ο ίδιος: «Οι ποδοσφαιριστές παίζουν για τους ίδιους, εγώ πιστεύω στην ομαδική δουλειά. Την πρώτη μέρα είχε προηγηθεί μία συνάντηση με όλο το σταφ εδώ στο προπονητικό και για μένα αυτό που τους είπα, από τον άνθρωπο που φροντίζει το γήπεδο και όσους συμμετέχουν σε μία ομάδα, όλοι οι άνθρωποι πατάμε στο ίδιο μέρος. Στην προσπάθεια που κάνω προσπαθώ να συμπεριφέρομαι το ίδιο σε όλους. Πιστεύω ότι είναι ο μοναδικός με ειλικρίνεια να αντιμετωπίζεις τα πράγματα. Πρέπει να είμαστε σύνολο. Και από εκεί προκύπτει ο σεβασμός. Δεν ξεχνάω ότι υπήρξα ποδοσφαιριστής. Αυτό που λέω στους παίκτες μου είναι αυτό που σκέφτομαι και αυτό που επιθυμώ είναι οι παίκτες μου να είναι χαρούμενοι παίζοντας ποδόσφαιρο. Να μπορούν να το διασκεδάζουν, για διασκεδάζουν τον κόσμο που πληρώνει για να έρθουν. Να αισθάνονται ότι ανήκουν σε μία ομάδα και αυτό βγαίνει ως σύνολο».

Για την επιθυμία ορισμένων η ΑΕΚ να βγάλει παίκτες από την Ακαδημία της και αν εκείνος θα έχει το βλέμμα του εκεί: «Έχω κάνει ήδη ένα μίτινγκ με τον Σωκράτη Οφρυδόπουλο, τον προπονητή της β’ ομάδας, μιλήσαμε και του είπα ότι εμείς θα δουλέψουμε ως μία ομάδα για να υπάρξει ευημερία στην ομάδα. Όπου δούλεψα, έχω ακολουθήσει διάφορα πρότζεκτ και βοήθησα αρκετούς νεαρούς να κάνουν το ντεμπούτο τους.

Στην προετοιμασία θα πάρω επτά νεαρούς παίκτες και μετά ο χρόνος θα δείξει αν κάποιος αξίζει να βρίσκεται εκεί που έχει κληθεί να είναι εκεί που είναι. Θα δημιουργήσουμε το ίδιο σύστημα και οι μεγάλες ομάδες, όπως είναι η ΑΕΚ, να βγάλει δικούς της παίκτες. Για αυτό καταλαβαίνω ότι πρέπει να κερδίζω για να παραμένω στη θέση μου. Και με βάση την εμπειρία που έχω σε προηγούμενα πρότζεκτ, αν είμαστε ενωμένοι και παραμείνουμε ενωμένοι, θα καταφέρουμε να βγάλουμε αυτά που πρέπει.

Οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι είμαστε προπονητές και όχι μάγοι. Το ποδόσφαιρο έχει ήδη ανακαλυφθεί. Δεν θα κάνω κάτι πρωτοφανές. Δεν θα κάνω κάτι το περίεργο που θα πείτε ότι ο Αλμέιδα είναι τρομερός. Θα ζήσω το ποδόσφαιρο με ένα πάθος και σεβασμό σε αυτό που κάνω, αλλά εδώ οι πρωταγωνιστές είναι οι ποδοσφαιριστές. Εγώ θα τους δώσω τα εργαλεία, που πιστεύω ότι είναι απαραίτητα, για να πετύχουμε τους στόχους μας».

Για τα φιλικά προετοιμασίας και αν θέλει κάποιο πιο δυνατό τεστ για την ΑΕΚ: «Είμαστε ικανοποιημένοι και για να καταφέρει ορισμένα πράγματα, για να μπορέσεις να κάνεις ένα σύστημα στο ποδόσφαιρο, απαιτούνται να κάνεις προπονήσεις και στη συνέχεια να δώσεις κάποια παιχνίδια. Το σημαντικό είναι στο πρώτο παιχνίδι να φτάσουμε και να έχουμε ξεκάθαρη τη φιλοσοφία στη δουλειά μας».

Για τη διαχείριση που θα κάνει στο ρόστερ, από τη στιγμή που δεν έχει αγώνες στην Ευρώπη: «Υπάρχει ένα μέρος που βλάπτει το κλαμπ από τη στιγμή που δεν θα παίξει στην Ευρώπη. Όλοι ξέρουμε τη σημασία που έχει να δίνει ευρωπαϊκά ματς. Είναι ο ενθουσιασμός, είναι το οικονομικό κομμάτι και αυτά έχουν χαθεί φέτος για την ομάδα. Όταν ένας προπονητής πάει σε ένα νέο μέρος, κατά 99% σημαίνει ότι κάτι δεν λειτούργησε καλά στην προηγούμενη κατάσταση. Θα μου άρεσε πολύ να έρθω και να παίζει η ομάδα στην Ευρώπη, αλλά από την άλλη ίσως τα πράγματα δεν ήταν έτσι όπως έπρεπε. Για αυτό κάποιες φορές κάποιες φορές είναι καλό να πιάνεις πάτο και τώρα ξεκινάμε από το μηδέν και θα κυνηγήσουμε να διεκδικήσουμε να είναι στα κορυφαία κλαμπ».

Για την κουβέντα που είχε με τον Δημήτρη Μελισσανίδη: «Πρώτα από όλα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον πρόεδρο, με αυτή την δυνατότητα ζωής που δίνει σε εμένα, την οικογένειά μου και την ομάδα μου. Αυτά που λέω με εκείνον ή τους παίκτες μένουν πάντα μεταξύ μας. Και φυσικά είμαι ευγνώμον για αυτή τη δυνατότητα που δίνεται στη ζωή μου, όπως το έκανα και σε άλλες ομάδες που ήμουν πριν, το ίδιο θα κάνω και εδώ. Είμαι ευγνώμον σε όλη τη διοίκηση, είχαμε μία πολύ ωραία συζήτηση. Βλέπω ότι υπάρχει μία πάρα πολύ καλή προδιάθεση να βοηθήσουν σε κάθε σημείο που εμείς ακουμπάμε και μετά αυτό που μένει είναι η ομάδα να αποδώσει και να βρίσκομαι εγώ πολύ καιρό. Να πείσω τον κύριο πρόεδρο να μου κάνει δέκα χρόνια συμβόλαιο…».

Στο κλείσιμο της συνέντευξης Τύπου, ο Ματίας Αλμέιδα υπογράμμισε: «Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για την καθυστέρηση, πολλές φορές όταν ξεκινάς κάτι μπορεί να διαφοροποιηθούν τα πράγματα, και ζητάω ξανά συγγνώμη. Είμαι από αυτούς που αντέχουν τις πραγματικές κριτικές. Αν δεν σας αρέσει ο τρόπος που παίζει η ομάδα, είναι καλή κριτική. Αλλά παρακαλώ πριν οποιοδήποτε πράγμα γράψετε, ρωτήστε με για να μην γράψετε κάτι που δεν ισχύει. Θα είμαι πάντα διαθέσιμος για εσάς. Πιστεύω ότι θα οργανωθούμε για να μιλάμε μία φορά την εβδομάδα ή στις δέκα μέρες και όταν θα έρχομαι και θα σας απαντήσω σε αυτά που θέλετε. Το σημαντικό είναι να κρατήσουμε μία πολύ καλή επαφή για να κάνουμε ο καθένας όμορφα τη δουλειά του».

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις