Ο αντιπρόεδρος της FIFA απάντησε σε όσα είπε προ ημερών ο πρόεδρος των ΗΠΑ, για το ενδεχόμενο αλλαγής γηπέδων στο Μουντιάλ 2026
Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε εκπροσώπους του Τύπου -στο Οβάλ Γραφείο- και μετά την δολοφονία του Τσάρλι Κερκ, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι θα μετακινούσε αγώνες του Μουντιάλ 2026 από πόλεις που θεωρούνται έστω και λίγο επικίνδυνες, προκαλώντας την αντίδραση της FIFA.
Έχοντας εγγυηθεί για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων του Μουντιάλ 2025, ο Ντόναλντ Τραμπ κλήθηκε να σχολιάσει την επιλογή του Σιάτλ και του Σαν Φρανσίσκο, όπου θα διεξαχθούν έξι παιχνίδια (οι συγκεκριμένες πόλεις έχουν αντισταθεί στην πολιτική του, αναφορικά με το μεταναστευτικό) και ανέφερε ότι θα μπορούσε να παρέμβει στην επιλογή των πόλεων, στην περίπτωση που δεν θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τη διοίκηση για το Μουντιάλ.
Μπορεί ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, να μην ασχολήθηκε με τη συγκεκριμένη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ο αντιπρόεδρος της FIFA, Βίκτορ Μονταλιάνι, δεν του… χαρίστηκε.
“Το τουρνουά ανήκει στη FIFA, η δικαιοδοσία είναι της FIFA και η FIFA είναι αυτή που παίρνει τις αποφάσεις”, δήλωσε ο Βίκτορ Μονταλιάνι σε συνέδριο αθλητικού επιχειρείν στο Λονδίνο.
Οι 11 πόλεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες του Μουντιάλ στις ΗΠΑ είναι η Ατλάντα, η Βοστώνη, το Ντάλας, το Χιούστον, το Κάνσας Σίτι, το Λος Άντζελες, το Μαϊάμι, η Νέα Υόρκη/Νιου Τζέρσεϊ, η Φιλαδέλφεια, το Σαν Φρανσίσκο και το Σιάτλ.
Μαζί με τρεις στο Μεξικό και δύο στον Καναδά, οι πόλεις αυτές έχουν υπογράψει συμβόλαιο με τη FIFA, η οποία θα βρισκόταν ενώπιον τεράστιων οργανωτικών και νομικών προκλήσεων εάν γίνονταν αλλαγές οκτώ μήνες πριν την έναρξη της διοργάνωσης (η “σέντρα” είναι προγραμματισμένη στις 11 Ιουνίου).