Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Μουντιάλ 2022: Η Κροατία έγινε «θρύλος» με τρία μετάλλια σε έξι συμμετοχές

Μουντιάλ 2022: Η Κροατία έγινε «θρύλος» με τρία μετάλλια σε έξι συμμετοχές
ΦΩΤΟ Reuters

Η Κροατία, μία χώρα με περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες, που συμμετείχε για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο το 1998, έχει μετατραπεί πλέον σε “θρύλο” των Μουντιάλ.

Μετά τη νίκη με 2-1 επί του Μαρόκου και την κατάκτηση της τρίτης θέσης στο Μουντιάλ 2022, η Κροατία έγινε μία από τις πιο επιτυχημένες χώρες όλων των εποχών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αφού έχει πλέον τρία μετάλλια σε 6 συμμετοχές.

Οι Κροάτες αυτονομήθηκαν από την Γιουγκοσλαβία τον Ιούνιο του 1991 και εφτά χρόνια αργότερα έδωσαν για πρώτη φορά το “παρών” ως Εθνική Κροατίας, στο Μουντιάλ της Γαλλίας. Η πρώτη τους εμφάνιση ήταν μάλιστα εντυπωσιακή, αφού με μία τρομερή ομάδα με Σούκερ, Ασάνοβιτς, Μπόμπαν, Προσινέτσκι και άλλους σπουδαίους ποδοσφαιριστές, έφθασε μέχρι την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο.

Ακολούθησαν τρεις αποκλεισμοί από τη φάση των ομίλων (και ένας στα προκριματικά για το Μουντιάλ του 2010), για να επιστρέψει η Κροατία ως μία από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας έκανε την απόλυτη έκπληξη και έφθασε μέχρι τον μεγάλο τελικό, όπου “λύγισε” από τη Γαλλία, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα, στο Κατάρ, ήταν ξανά εντυπωσιακή.

https://www.youtube.com/watch?v=HKBht-j8fgA

Αποκλείοντας το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, τη Βραζιλία, έχασε μόνο από την Αργεντινή του Μέσι και κατέλαβε για δεύτερη φορά, την τρίτη θέση. Έφθασε έτσι τα τρία μετάλλια σε έξι διοργανώσεις, επιβεβαιώνοντας ότι η Κροατία των μόλις 4 εκατομμυρίων, ανήκει στην ελίτ του κόσμου.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις