Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Στέφανος Τσιτσιπάς: Τότε τους κοιτούσε σαν Θεούς – Τώρα τους κοιτάζει στα μάτια

Στέφανος Τσιτσιπάς
Πηγή ΦΩΤΟ Reuters/Twitter/ Tsitsipas Facebook και Instagram

Μία θέση στο πάνθεον του ελληνικού αθλητισμού έχει κατακτήσει ήδη ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος έχει κάνει όλη την Ελλάδα να ασχολείται πλέον με το τένις. Ο 23χρονος Έλληνας πρωταθλητής είναι έτοιμος να γράψει το όνομά του στη «χρυσή» βίβλο όσων έχουν κατακτήσει τουρνουά Grand Slam και δείχνει μην έχει ταβάνι.

Η συγκλονιστική εμφάνιση και νίκη του Στέφανου Τσιτσιπά κόντρα στον Αλεξάντερ Σβέρεφ στον ημιτελικό του Roland Garros, σηματοδότησε την παρθενική εμφάνιση του Έλληνα πρωταθλητή σε τελικό Grand Slam τουρνουά.

Και μπορεί να μην έχουμε αντιληφθεί τη σημασία του γεγονότος, καθώς ως χώρα δεν έχουμε παράδοση στο τένις, αλλά είναι ένας θρίαμβος του ελληνικού αθλητισμού ανάλογος με τις παρουσίες των εθνικών μας ομάδων σε τελικούς μεγάλων διοργανώσεων σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο, ειδικά αν δει κανείς που βρισκόταν το ελληνικό τένις τα προηγούμενα χρόνια.

Κοιτώντας τους υπόλοιπους της παγκόσμιας κατάταξης από το Νο. 4 πλέον, ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει μπροστά του την προσεχή Κυριακή, 13.06.2021 (σ.σ. δείτε εδώ την ώρα έναρξης του τελικού) την μεγάλη πρόκληση του τελικού όπου θα βρει ως αντίπαλο ένα από τα «ιερά τέρατα» του τένις και έχει κάθε δικαίωμα πλέον να ονειρεύεται ότι μπορεί να φτάσει στην κορυφή καθώς έχει αποδείξει σε προηγούμενες μονομαχίες τους, πως ούτε ο Ράφα Ναδάλ, ούτε ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι αήττητοι γι’ αυτόν.

Ποιος είναι ο Στέφανος Τσιτσιπάς που ετοιμάζεται να κατακτήσει τον κόσμο

Ο Τσιτσιπάς γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1998, γιος του Αποστόλη Τσιτσιπά και της Τζούλιας Σαλνίκοβα. Ο πατέρας του είναι Έλληνας και η μητέρα του Ρωσίδα. Οι γονείς του είναι επαγγελματίες τενίστες, ενώ η μητέρα του ήταν νούμερο 1 στην κατηγορία νέων, ήταν εντός των κορυφαίων 200 παγκοσμίως και εκπροσώπησε την Σοβιετική Ένωση στο Φεντ Καπ. Δεν προχώρησε στην καριέρα της γιατί υπήρχαν περιορισμοί στην ελευθερία μετακίνησης εκείνη την εποχή.

Click4more: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς απευθύνθηκε εκνευρισμένος στον πατέρα του – «Ακολουθώ όσα μου λες»

Ο πατέρας του, με καταγωγή από την Καρδίτσα, εργάζονταν ως προπονητής τένις στο ξενοδοχείο Αστήρ Παλάς στη Βουλιαγμένη όταν γεννήθηκε και γνωρίστηκε με τη μητέρα του σε τουρνουά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τένις στην Αθήνα όπου αυτή ήταν παίκτρια και αυτός διαιτητής. Ο Στέφανος έχει τρία αδέλφια, τον Πέτρο, τον Παύλο και την Ελισάβετ, όλοι τους παίκτες του τένις.

Έπαιξε τένις από τα 4 του χρόνια – Το «ερωτεύτηκε» στα 9

Με το τένις ο Στέφανος ήρθε σε επαφή στην ηλικία των 4 ετών, αν και όπως έχει παραδεχθεί σε συνέντευξή του μέχρι περίπου τα 9 του χρόνια, οπότε και κέρδισε το πρώτο του τουρνουά παίδων στη Νορμανδία, το τένις δεν τον συγκινούσε πολύ ως άθλημα, αφού προτιμούσε το ποδόσφαιρο.

Ο Τσιτσιπάς άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα στο Σύλλογο Τένις της Γλυφάδας στην Αττική όταν ήταν έξι ετών, και από τότε έχει συνεχίσει εδώ και καιρό να προπονείται εκεί. Ο κύριος προπονητής ήταν ο πατέρας του, ο οποίος σπούδασε προπόνηση τένις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να βοηθήσει τα παιδιά του.

Click4more: Ο Στέφανος έγινε Tsitsipas! «Breaking news» σε όλο τον κόσμο η μεγάλη πρόκριση

Το 2015, ο Τσιτσιπάς άρχισε να προπονείται στην ακαδημία Πάτρικ Μουράτογλου, χωρίζοντας τον χρόνο του ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα εκείνη τη περίοδο. Το κόστος των ταξιδιών ήταν πολύ μεγάλο, δεν υπήρχε στήριξη από την ομοσπονδία αντισφαίρισης ή άλλο φορέα και η αδερφή της μητέρας του τον στήριζε οικονομικά και γι αυτό δηλώνει ευγνώμων.

Η πορεία προς την καταξίωση και η λατρεία για τον Φέντερερ

Η χρονιά της εκτόξευσης ήταν το 2018, όταν ξεκινώντας από το Νο. 91 της παγκόσμιας κατάταξης, πραγματοποίησε μία τρελή πορεία και πανηγύρισε τον πρώτο του τίτλο σε τουρνουά ATP 250. Ο 20χρονος Έλληνας τενίστας επιβλήθηκε του Έρνεστς Γκούλμπις στον τελικό του Stockholm Open και κατέκτησε το τρόπαιο, κλείνοντας τη χρονιά στο Νο. 16 της κατάταξης.

Το 2019 πέτυχε συνολικά τέσσερις νίκες επί του “Big-3”, (Ναδάλ, Τζόκοβιτς και Φέντερερ), αφού μετά τη νίκη επί του μεγάλου ινδάλματός του, Ρότζερ Φέντερερ στην Αυστραλία, επικράτησε του Ναδάλ στη Μαδρίτη και του Τζόκοβιτς στη Σανγκάη, πριν κλείσει τη χρονιά με ακόμη μία επιτυχία επί του Φέντερερ, στον ημιτελικό των ATP Finals, το οποίος κατέκτησε εν συνεχεία κόντρα στον Ντομινίκ Τιμ, σε έναν από τους σημαντικότερους τίτλους της καριέρας του.

Εκτός πάντως του Ελβετού ο Τσιτσιπάς έχει εκδηλώσει το σεβασμό του για τους Τζόκοβιτς και Ναδάλ, ενώ παράλληλα έχει αποκαλύψει πως ο Βαβρίνκα και ο Ντελ Πότρο αποτελούσαν επίσης δύο παίκτες που θαύμαζε πάντα.

 

Συνολικά μετράει 7 τίτλους, με το 2019 να παραμένει η καλύτερη χρονιά του αφού κατέκτησε 3 τίτλους σε Μασσαλία, Εστορίλ και φυσικά στο ATP Finals. Το 2020 κέρδισε ξανά το Open 13 της Μασσαλίας και το 2021 έχει ήδη τίτλο στο Μόντε Κάρλο, το πρώτο 1000άρι Masters της καριέρας του, και στη Λιόν.

 

Επιτυχίες που εκτός των άλλων του έχουν αποφέρει και το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των
13.843.100 δολαρίων, που την Κυριακή (13/6) έχει την ευκαιρία να το κάνει ακόμα μεγαλύτερο, γράφοντας παράλληλα ιστορία και κάνοντας την Ελλάδα για ακόμα μία φορά υπερήφανη.

 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις