Τρίτη, 23 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Επίσημο λανσάρισμα για το νέο MINI Cοoper στην Ελλάδα – Τιμές και εκδόσεις

Επίσημο λανσάρισμα για το νέο MINI Cοoper στην Ελλάδα – Τιμές και εκδόσεις

Η πέμπτη γενιά του MINI Cooper διαθέτει θερμικούς και αμιγώς ηλεκτρικούς κινητήρες, τεχνολογία, ποιότητα, χώρους και φυσικά μοντέρνο και παράλληλα διαχρονικό design.

Το ολοκαίνουριο MINI Cooper παρουσιάστηκε επίσημα στο Nakal State of Mind και μας δείχνει τη σημαντικότητα της απλότητας, τη σημασία της διαχρονικότητας, την προηγμένη τεχνολογία του, τις ψηφιακές καινοτομίες του και φυσικά τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα του.

Η ονομασία MINI Cooper επιστρέφει στην πέμπτη γενιά των μοντέλων της μάρκας, αφού έτσι κι αλλιώς το ΜΙΝΙ Cooper είναι το όνομα που περάσει στις συνειδήσεις των φίλων -και όχι μόνο- της μάρκας, με το «σκέτο» ΜΙΝΙ να αποτελεί παρελθόν. Το κάθε μοντέλο συνοδεύεται από τα αντίστοιχα γράμματα, C και S για τις θερμικές εκδόσεις, E και SE για τις ηλεκτρικές και αργότερα οι κορυφαίες της γκάμας John Cooper Works θα συνοδεύονται ως είθισται από το ακρωνύμιο JCW.

Με οδηγό τη νέα σχεδιαστική γλώσσα «Charismatic Simplicity», η οποία καθορίζει το DNA της βρετανικής μάρκας, το κάθε νέο μοντέλο MINI Cooper διαθέτει ισχυρό χαρακτήρα με σαφή, λιτή σχεδιαστική γλώσσα που εστιάζει διαισθητικά στα βασικά στοιχεία της εταιρείας.

Όσον αφορά την εξωτερική σχεδίαση, το νέο MINI Cooper συνδυάζει κλασικά στοιχεία, όπως τους στρογγυλούς εμπρός προβολείς με καινούρια χαρακτηριστικά, όπως είναι η εμπρός οκταγωνική μάσκα με το φιλιγκράν περίγραμμα και τα τριγωνικού σχήματος πίσω φωτιστικά σώματα. Ο μικρότερος μέχρι σήμερα αισθητήρας ραντάρ του BMW Group είναι τοποθετημένος στην οριζόντια μπάρα μεταξύ των αεραγωγών. Συνολικά 12 αισθητήρες υπερήχων στο MINI Cooper υποστηρίζουν τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Η compact σιλουέτα του MINI Cooper μεγάλωσε σχετικά (3.858×1.756×1.460mm και μεταξόνιο 2.526mm), αλλά παραμένει συμπαγής και με μεγάλους εσωτερικούς χώρους, υποστηρίζοντας τη φιλοσοφία της μάρκας για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση του χώρου για τους επιβάτες παρά τις συμπαγείς εξωτερικές διαστάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι θερμικές εκδόσεις ξεχωρίζουν από τις ηλεκτρικές σε συγκεκριμένα σημεία, όπως ο εμπρός προφυλακτήρας, οι χειρολαβές και η κεραία.

Η ίδια φιλοσοφία επικρατεί και στο εσωτερικό του νέου MINI Cooper. Το διαχρονικό στοιχείο αγκαλιάζει το μοντέρνο με την τεχνολογία να κυριαρχεί. Ο σχεδιασμός του εμπρός τμήματος θυμίζει τη μινιμαλιστική αισθητική του κλασικού Mini. Για το πρώτο μοντέλο του 1959, ο εφευρέτης του Mini, Alec Issigonis, σχεδίασε ένα στρογγυλό ταμπλό οργάνων στο κέντρο και τη χαρακτηριστική μπάρα διακοπτών από κάτω. Στο νέο MINI Cooper τα δύο αυτά στοιχεία, σε συνδυασμό με το νέας σχεδίασης τιμόνι, διαμορφώνουν τη δομή του εσωτερικού. Επιπλέον, στο διάκοσμο κυριαρχούν η στρογγυλή οθόνη OLED των 9,4 ιντσών, η οποία υποστηρίζεται από το λειτουργικό σύστημα MINI Operating System 9, ενώ από κάτω της βρίσκεται η χαρακτηριστική μπάρα με τους διακόπτες.

Το μεγάλο κυρτό ταμπλό υιοθετεί για πρώτη φορά υφασμάτινες επιφάνειες από ανακυκλωμένα υλικά και συγκεκριμένα από ανακυκλωμένο πολυεστέρα, τονίζοντας την οικολογική διάθεση, καθώς και το υψηλό επίπεδο ποιότητας του νέου MINI Cooper. Μάλιστα, υπάρχει δυνατότητα επιλογής διαφορετικών χρωμάτων για τις υφασμάτινες επιφάνειες και για τα καθίσματα ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού.

Το υποβραχιόνιο, το οποίο είναι τοποθετημένο στο κάθισμα του οδηγού, παρέχει ακόμη περισσότερο χώρο στην κεντρική κονσόλα. Το πίσω μέρος του MINI Cooper είναι λιτό με την έμφαση στην άνεση. Αποσκευές και αντικείμενα μπορούν να τοποθετούνται σε έναν πρόσθετο αποθηκευτικό χώρο κάτω από το δάπεδο στο χώρο αποσκευών. Αναδιπλώνοντας το πίσω κάθισμα σε αναλογία 60:40, ο χώρος αποσκευών των 200lt μπορεί να αυξηθεί στα 800lt.

Η πέμπτη γενιά MINI Cooper διαθέτει προηγμένα συστήματα ασφαλείας, καθώς και νέα συστήματα υποστήριξης οδήγησης και στάθμευσης. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει ανάμεσα από 4 νέες εκδόσεις εξοπλισμού Essential, Classic, Favoured και JCW, οι οποίες προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών εξατομίκευσης, καθώς και από 5 λειτουργικά πακέτα (XS,S,M,L και XL).

Η πέμπτη γενιά του αμιγώς ηλεκτρικού MINI Cooper E βασίζεται σε μία νέα πλατφόρμα, η οποία έχει εξελιχθεί από τη Spotlight Automotive. Εφοδιάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει 184PS και 290Nm ροπής. Διαθέτει μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 40,7kWh, η οποία προσφέρει αυτονομία 305km με μία φόρτιση. Από στάση, το MINI Cooper E φτάνει τα πρώτα 100km/h σε 7,3sec.

Το MINI Cooper SE αποδίδει ισχύ 218PS και μέγιστη ροπή 330Nm, ενώ διαθέτει μπαταρία 54,2kWh και αυτονομία 402km. Επιτυγχάνει από στάση τα 100km/h σε 6,7sec.

Σχετικά με τη φόρτιση, η μπαταρία του MINI Cooper μπορεί να φορτίζεται με εναλλασσόμενο ρεύμα με 11 kW. Η ταχεία φόρτιση με συνεχές ρεύμα είναι εφικτή στο MINI Cooper E με 75 kW και στο Cooper SE με έως 95 kW. Σε έναν σταθμό ταχείας φόρτισης, αυτό επιτρέπει τη φόρτιση της μπαταρίας από το 10% στο 80% σε λιγότερο από 30 λεπτά.

Όσον αφορά τις θερμικές εκδόσεις, στη βάση της γκάμας βρίσκεται ο τρικύλινδρος 1.500άρης κινητήρας βενζίνης των 156PS, ο οποίος αποδίδει 230Nm ροπής. Με μεικτή μέση κατανάλωση από 5,9-6,5l/100 km και «0-100» σε 7,7 αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή. Ακολουθεί η έκδοση Cooper S με τον 2λιτρο τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα που αποδίδει 204PS και μέγιστη ροπή 300 Nm. Η μεικτή κατανάλωση καυσίμου είναι 6,1-6,7l/100 km κατά το πρότυπο WLTP. Από στάση φτάνει τα πρώτα 100km/h σε 6,6sec.

Τιμές και εκδόσεις

Σημειώστε πως η τιμή του ηλεκτρικού MINI Cooper E ξεκινάει από 33.450 ευρώ, αλλά με την κρατική επιδότηση «Κινούμαι Ηλεκτρικά» η τιμή αναδιαμορφώνεται στα 25.530 ευρώ. Αντίστοιχα, το MINI Electric SE ξεκινάει από 37.450 ευρώ και από 28.450 ευρώ με την επιδότηση «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

Cooper E: 33.450 ευρώ / 25.350 ευρώ
Cooper SE: 37.450 ευρώ / 28.450 ευρώ
Cooper C: 25.500 ευρώ
Cooper S: 30.870 ευρώ

Αυτοκίνητο Τελευταίες ειδήσεις