Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Νέα οδική επιφάνεια LED για μείωση των τροχαίων ατυχημάτων

Νέα οδική επιφάνεια LED για μείωση των τροχαίων ατυχημάτων

Το Smarter Crossing είναι ένας επαναστατικός και ανταποκρινόμενος δρόμος, ικανός να προειδοποιεί τους οδηγούς και τους πεζούς για επερχόμενους κινδύνους.

Ένας επαναστατικός νέος δρόμος LED, ικανός να ανιχνεύει τους πεζούς και να προειδοποιεί τους χρήστες του δρόμου για τους κινδύνους αποκαλύφθηκε στο Λονδίνο.

Ο πρώτος ανταποκρινόμενος δρόμος στον κόσμο, που αναπτύχθηκε από τους τεχνολόγους αστικού σχεδιασμού «Umbrellium» για τον ασφαλιστικό οργανισμό «Direct Line», χρησιμοποιεί κάμερες υψηλής ευκρίνειας και τεχνολογία LED ενσωματωμένη στο οδόστρωμα, και θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων στο μέλλον.

Ο Usman Haque, ιδρυτικός συνεργάτης του Umbrellium και αρχιτέκτονας, εξήγησε το κόνσεπτ.

«Δημιουργήσαμε έναν δρόμο ικανό να ανιχνεύει και να ανταποκρίνεται στους πεζούς. Δύο κάμερες που καταγράφουν εκατοντάδες διαφορετικές μεταβλητές παρακολουθούν τη διέλευση σε ακτίνα 22 μέτρων και, μόλις ανιχνεύσουν πεζούς ή άλλους χρήστες του δρόμου, τροφοδοτούν τις πληροφορίες στο σύστημα του υπολογιστή σε λιγότερο από ένα εκατοστό του δευτερολέπτου».

Το πρόγραμμα υπολογιστών που αναπτύχθηκε από το Umbrellium χρησιμοποιεί τη νοημοσύνη των μηχανών για να βοηθήσει στην πρόβλεψη των κινήσεων των πεζών, δημιουργώντας διασταυρώσεις. Η επιφάνεια του οδοστρώματος είναι κατασκευασμένη από πλαστικό υψηλής αντοχής που, όπως λέει ο Haque, θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο άσφαλτο στο μέλλον και να αντέξει ακόμη και τη βαριά κυκλοφορία.

Μέσα στην πλαστική επιφάνεια υπάρχουν πάνω από 660 φώτα LED που μπορούν να προγραμματιστούν για να αλλάζουν χρώμα και να δημιουργούν μοτίβα, όπως διάβαση πεζών ή προειδοποιήσεις για τους ποδηλάτες και τα αυτοκίνητα. Ο Haque δεν αποκάλυψε το κόστος του πρωτότυπου δρόμου των 22 m, αλλά δήλωσε ότι η ομάδα του χρειάστηκε εννέα μήνες για να τον κατασκευάσει.

Ο Haque έδειξε ακόμα διάφορα σενάρια, όπου η επιφάνεια του δρόμου θα άλλαζε το χρώμα και το σχέδιο για να ταιριάζει σε διαφορετικά γεγονότα. Ένα από αυτά περιλάμβανε δύο πεζούς που διασχίζουν το δρόμο με αντίθετη φορά, ενώ ένα βαν που καλύπτει τη θέα ενός ποδηλάτη προσεγγίζει τη διασταύρωση. Καθώς το φορτηγό επιβράδυνε, η επιφάνεια του δρόμου έγινε γρήγορα κόκκινη και προειδοποίησε τον ποδηλάτη ότι πρέπει να περάσει κι ένας δεύτερος πεζός.

Αυτοκίνητο Τελευταίες ειδήσεις