Site icon NewsIT
07:00 | 08.10.25

Έλληνες εξαγωγείς: Ενισχύσεις-αντίδοτο στους δασμούς ^ φυσικό αέριο: Χάσμα διεθνών τιμών – τιμολογίων ^ ποια εκκαθάριση άργησε 16 χρόνια ^ που θα πάει η μετοχή της Jumbo ^ αλλαγές και παράταση για το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια»; ^ η συμφωνία ΕΕ–Mercosur και η καυτή μελέτη του Αγρ. Ανάπτυξης ^ τι έφερε η κατάργηση του μονοπωλίου στην κυπριακή αγορά ενέργειας ^ κινήσεις-ματ από μεγάλους παίκτες ^ βελτίωση Ebitda για Aluminco

Containers στο λιμάνι του Πειραιά

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Newsit Newsroom

Έλληνες εξαγωγείς: Ενισχύσεις-αντίδοτο στους δασμούς

Αν και οι Έλληνες εξαγωγείς –ιδίως της βρώσιμης ελιάς, του ελαιολάδου, της φέτας αλλά και του χαλκού– ελπίζουν σε εξαίρεση από τους αμερικανικούς δασμούς 15%, πηγή της στήλης με άριστη γνώση των διαβουλεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ βλέπει κάτι τέτοιο ως εξαιρετικά δύσκολο. Αντιθέτως, αυτό που διαφαίνεται είναι η πιθανότητα ενός στοχευμένου προγράμματος ενίσχυσης της εξωστρέφειας, ειδικά για τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο από τους δασμούς Τραμπ – δηλαδή για τους εξαγωγείς βρώσιμης ελιάς, ελαιολάδου και φέτας.

Αλλαγές και παράταση για το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια»;

Τι θα γίνει, όμως, με το τρέχον πρόγραμμα «Εξωστρέφεια»;
Η στήλη πληροφορείται ότι ασκούνται πιέσεις από επιμελητήρια για παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, αλλά και για βελτιώσεις στους όρους, καθώς η συμμετοχή των επιχειρήσεων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μαζική.
Όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς, είναι δύσκολο να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή όταν το πρόγραμμα προβλέπει επιστροφή της επιδότησης από όποια επιχείρηση δεν πετύχει συγκεκριμένους στόχους τζίρου – σε μια περίοδο μάλιστα μεγάλης αβεβαιότητας στο διεθνές εμπόριο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.

Η συμφωνία ΕΕ–Mercosur και η καυτή μελέτη του Αγρ. Ανάπτυξης

Παραμένοντας στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου, η στήλη επισημαίνει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και της νοτιοαμερικανικής ένωσης Mercosur. Όποιος θεωρεί το θέμα «τροπικό», καλό είναι να γνωρίζει ότι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει ήδη μελέτη για τις συνέπειες της συμφωνίας, με συμπεράσματα καθόλου ενθαρρυντικά για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία. Ωστόσο, η ίδια πηγή σημειώνει ότι η μελέτη βλέπει το ζήτημα μονομερώς, από τη σκοπιά της παραγωγής, χωρίς να συνυπολογίζει παραμέτρους κατανάλωσης. Ενδεικτικά, τίθεται το ερώτημα τι θα συμβεί στην ΕΕ και στην Ελλάδα σε περίπτωση εμφάνισης ζωονόσου στα μοσχάρια, αντίστοιχης με αυτή που πλήττει σήμερα τα αιγοπρόβατα στη χώρα μας.

Κινεζικός πονοκέφαλος (ξανά) στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται σταδιακά από το εμπόριο και τους δασμούς στην «οικονομική ασφάλεια» – παράλληλα με την εσωτερική πολιτική ασφάλεια. Ο επίτροπος Σέφκοβιτς είναι αρμόδιος και για τα δύο πεδία. Όταν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν για οικονομική ασφάλεια, εννοούν τη θωράκιση απέναντι στις κινεζικές επενδύσεις σε ευρωπαϊκά λιμάνια και υποδομές.
Πηγές αναφέρουν ότι όπου επενδύουν οι Κινέζοι –συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, π.χ. στον Πειραιά– διαμορφώνουν εντός και εκτός της επένδυσης μια «ειδική ζώνη» δραστηριοτήτων, όχι μόνο οικονομικών.

Δεν θα είναι και τόσο «πράσινη» η Ελλάδα το 2025

Σύμφωνα με το Green Tank, κάθε κιλοβατώρα στην Ελλάδα θα ήταν φέτος κατά 8% καθαρότερη εάν δεν είχαν χαθεί μεγάλες ποσότητες παραγωγής από τις γνωστές περικοπές ΑΠΕ. Η χώρα εκτιμάται ότι δεν θα πετύχει τον ετήσιο στόχο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς έχει ήδη υπερβεί τον «κλιματικό προϋπολογισμό» στο πρώτο οκτάμηνο.

Τι έφερε η κατάργηση του μονοπωλίου στην κυπριακή αγορά ενέργειας

Μία εβδομάδα μετά την πρεμιέρα του Χρηματιστηρίου Ηλεκτρισμού στην Κύπρο, η μέση τιμή κινείται κοντά στα 160 €/MWh, σημαντικά υψηλότερα από την Ελλάδα (100 €/MWh). Η χονδρική τιμή στο νησί είναι ακριβότερη κατά περίπου 60% σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η νέα αγορά δεν έχει φέρει ουσιαστικές αλλαγές. Υπό αυτό το πρίσμα, το κόστος του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης GSI –περίπου 1 δισ. ευρώ σε βάθος 20ετίας– δεν θεωρείται υπερβολικό εάν προσφέρει σημαντικά φθηνότερη ενέργεια.

Από τι θα εξαρτηθούν νέες παροχές

Το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ προβλέπει ότι αν μια χρονιά οι δαπάνες κινηθούν κάτω από το όριο, δημιουργείται «πίστωση» για τις επόμενες.
Έτσι, η υπεραπόδοση του 2024 στις καθαρές πρωτογενείς δαπάνες επιτρέπει υψηλότερους στόχους δαπανών στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2026, χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες.
Αν και το 2025 κλείσει με νέα υπεραπόδοση ή με μόνιμα πρόσθετα έσοδα, δεν αποκλείονται πρόσθετες παρεμβάσεις το 2026, πέραν των ήδη προγραμματισμένων.
Το βλέμμα, άλλωστε, είναι ήδη στραμμένο στις εκλογές του 2027.

Οι δύο αναγνώσεις του χρέους

Το ελληνικό δημόσιο χρέος –ως ποσοστό του ΑΕΠ το υψηλότερο στην Ευρώπη– παραμένει ο καθοριστικός παράγοντας για τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Με τις αποδόσεις διεθνώς σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι πριν την πανδημία, κάθε νέα έκδοση τίτλων που αντικαθιστά παλιότερα, φθηνότερα κουπόνια, αυξάνει τον λογαριασμό για το 2026-2027.
Η πίεση είναι πραγματική, ακόμη κι αν ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αποκλιμακώνεται. Κρίσιμη θεωρείται η στρατηγική εκδόσεων χρέους που θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες, καθώς και οι επερχόμενες αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους, οι οποίες θα καθορίσουν το κόστος δανεισμού.

Φυσικό αέριο: Χάσμα διεθνών τιμών – τιμολογίων

Το ευρωπαϊκό συμβόλαιο φυσικού αερίου TTF έχει υποχωρήσει κατά 26% από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Εντούτοις, το οικονομικότερο τιμολόγιο που μπορούν να βρουν οι Έλληνες καταναλωτές μειώθηκε στο ίδιο διάστημα μόλις κατά 8%.

Πρόκειται για μια σημαντική αναντιστοιχία, η οποία, σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς, οφείλεται εν μέρει στις άναρχες ρυθμιστικές συνθήκες που εξακολουθούν να ισχύουν στη λιανική αγορά φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Σε αντίθεση με την ηλεκτρική ενέργεια, τα κυμαινόμενα τιμολόγια φυσικού αερίου δεν βασίζονται σε συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο από μήνα σε μήνα. Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έχει θέσει ως στόχο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν το πλαίσιο πιο διαφανές, ωστόσο μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει υλοποιηθεί.

Η εκκαθάριση άργησε 16 χρόνια

Δεκαέξι χρόνια μετά το «λουκέτο» της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, η υπόθεση εξακολουθεί να σέρνεται, αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους σε καθεστώς αναμονής. Παρά τις επιμέρους διανομές και την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, η εκκαθάριση παραμένει ανοιχτή, διαβρώνοντας την αξιοπιστία της ιδιωτικής ασφάλισης. Γι’αυτό η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος ζητά να τεθεί το ζήτημα σε απόλυτη προτεραιότητα, υπογραμμίζοντας ότι ο νόμος 5193/2025 —που προβλέπει μόνιμο μηχανισμό αποζημίωσης για ζημιωθέντες ασφαλιστικών εταιρειών— μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο για επιτάχυνση της εκκαθάρισης. Η εκκρεμότητα αναδεικνύει χρόνιες αδυναμίες θεσμών και εποπτείας, αλλά και το πόσο εύθραυστη μπορεί να γίνει η εμπιστοσύνη των πολιτών όταν μια υπόθεση χρονίζει υπερβολικά. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν αφορά μόνο τους δικαιούχους· αφορά συνολικά την εικόνα και την αξιοπιστία του κλάδου. Ελπίζω να μην λέμε τα ίδια όταν η υπόθεση γίνει 20 ετών…

Κινήσεις-ματ από μεγάλους ομίλους

Παρά τις δυσκολίες και τη διεθνή αστάθεια, οι κορυφαίες επιχειρήσεις της χώρας εμφανίζουν έντονη κινητικότητα. Τις τελευταίες μόνο ημέρες, η Alfa Αθ. Κουκουτάρη, που δραστηριοποιείται στον χώρο της ζύμης και των κατεψυγμένων προϊόντων, προχώρησε στην εξαγορά του 70% της καναδικής εταιρείας Trio Bakery Inc. Με την κίνηση αυτή, η Alfa γίνεται η πρώτη ελληνική εταιρεία ζύμης με παραγωγική βάση στη Βόρεια Αμερική, ενώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είχε καταφέρει να καλύπτει με τα προϊόντα της πάνω από το 70% της καναδικής αγοράς. Επόμενος στόχος; Η επέκταση στις ΗΠΑ. Από την πλευρά της, η Thrakon, που παράγει δομικά υλικά και χημικά προϊόντα στην Ελλάδα και εξάγει σε περισσότερες από 40 χώρες, επεκτάθηκε στην Ιταλία. Στη γειτονική χώρα διαθέτει περισσότερους από 1.700 κωδικούς, συνεργαζόμενη με τον Όμιλο Xella, παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα του αυτόκλειστου κυψελωτού σκυροδέματος, με κύκλο εργασιών άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Το χαρτί της εξωστρέφειας, όταν παίζεται σωστά, έχει σχεδόν πάντα καλούς καρπούς.

Η βελτίωση των Ebitda της Aluminco

Τη στρατηγική της εξωστρέφειας γνωρίζει άριστα η Aluminco, οι εξαγωγές της οποίας καλύπτουν το 53% του τζίρου, σε πάνω από 60 χώρες. Ο κορυφαίος εξαγωγέας συστημάτων αλουμινίου έκλεισε τη χρήση του 2024 με κύκλο εργασιών 53,7 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 10,4% σε σχέση με το 2023, αλλά με αξιοσημείωτη βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA).

Τα EBITDA ανήλθαν σε 3,1 εκατ. ευρώ (από 1,5 εκατ.), με το μικτό περιθώριο να ενισχύεται σε 12,5% από 11,1%, γεγονός που αντανακλά αποτελεσματικό έλεγχο κόστους σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Παρά τη μείωση των πωλήσεων, η εταιρεία περιόρισε τις ζημιές μετά φόρων στα 3,2 εκατ. ευρώ, από 4,2 εκατ. το 2023.

Εν μέσω ευρωπαϊκής στασιμότητας, η διοίκηση της Aluminco στρέφεται σε αγορές τρίτων χωρών, ενώ δεν κρύβει τον σκεπτικισμό της για το ευρωπαϊκό κλίμα. Διαρκής προτεραιότητα αποτελούν οι νέες επενδύσεις και η ενίσχυση του τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), με στόχο τη σταθεροποίηση του τζίρου και τη βελτίωση των ταμειακών ροών — σε έναν κλάδο που βρίσκεται αντιμέτωπος με την ακριβή ενέργεια και τις γεωπολιτικές αναταράξεις.

Που θα πάει η μετοχή της Jumbo

Η Pantelakis Securities διατηρεί τη σύσταση «overweight» για τη μετοχή της Jumbo, αυξάνοντας την τιμή-στόχο στα 37,5 από 36 ευρώ, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζει μη ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2025. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 117,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5% σε ετήσια βάση, αλλά 6% χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Η υστέρηση αποδίδεται στη μείωση του μικτού περιθωρίου κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες βάσης στο 53,9% — έναντι εκτίμησης της Pantelakis για 55,4%. Σύμφωνα με την ανάλυση, η εξαγωγική δραστηριότητα, κυρίως προς το Ισραήλ, «εξηγεί» την υποχώρηση κατά περίπου 0,9 π.μ.του μικτού περιθωρίου, ενώ η αγορά «παρερμήνευσε» το διπλό όφελος από την πτώση δολαρίου και ναύλων. Εντυπωσιακή θεωρείται η αύξηση των εξαγωγών: +49% σε ετήσια βάση, αντιπροσωπεύοντας το 34% της ανόδου των πωλήσεων του εξαμήνου.

Η δραστηριότητα franchise εκτιμάται ότι έχει μικτό περιθώριο ~13%, έναντι 58% της κύριας, αλλά προσφέρει EBIT margin άνω του 20%, λόγω μηδενικών λειτουργικών εξόδων. Στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, η αγορά προεξοφλεί μείωση του περιθωρίου EBITDA στο 19,3% από 36% το 2024.

Τελευταίες ειδήσεις

Ποιοι και γιατί πηγαίνουν Βαρσοβία κρίσιμη η σημερινή γ.σ. του ΣΕΒ αγορά κατοικίας: πότε θα κάνει ξαστεριά; όσο υπάρχει Κεραυνός, ξεχάστε το καλώδιο και άλλη ευρωπαϊκή εταιρεία θέλει να πωληθεί στην «Baykar» η εξωστρέφεια θέλει το παρατηρητήριό της ο (καίριος) ρόλος του Enterprise Greece προϋπολογισμός: γιατί…φούσκωσε ένας στόχος πλημμυρίδα επισκεπτών στο «Ελ. Βενιζέλος» το (κερδοφόρο) νερό της Σουρωτής τα μεγέθη της Ericsson Hellas η ΕΛΒΟ προσλαμβάνει
Οι πολλοί ή οι λίγοι χρωστούν τα πολλά;  μπαράζ πλειστηριασμών από servicers ανακατεύεται η τράπουλα στα σουπερμάρκετ ξεκινούν τα σπουδαία για το deal Euronext-ΕΧΑΕ Premia: η φοιτητική στέγη έχει μέλλον ελληνικό αποτύπωμα στις ευρωπαϊκές startups άμυνας αναπάντητες…ερωτήσεις για το RFF
Ενοίκια: Στο «ταβάνι» πριν την πτώση ο πληθωρισμός δεν τελειώνει τόσο εύκολα τα φώτα (ξανά) στη startup σκηνή τα σχέδια της ΕΚΤΕΡ ΑΠΕ: Η μαύρη τρύπα των €160 εκατ. είναι αδηφάγα διπλή διάκριση για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» big business για τους κατασκευαστές γεννητριών
Γρίφος ξανά οι εισφορές των επαγγελματιών κάθε μήνα και νομοσχέδιο το «βαρόμετρο» της δήλωσης ενοικίων «βλέπει» το €1,4 δισ. το χαρτοφυλάκιο της Grivalia  ξεχωρίζει το ισχυρό ταμείο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΛΑΜΨΑ: Πονοκέφαλος η έλλειψη προσωπικού τι περιμένει η Ελίν ως το τέλος του χρόνου πρεμιέρα για το κυπριακό χρηματιστήριο ενέργειας
Exit mobile version