Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Έρευνα Newsit: “Βαρέλι χωρίς πάτο” η ανασφάλιστη εργασία

– Μεγαλοεργολάβος συνεργείων καθαρισμού έχει ανασφάλιστους εργαζόμενους σε τρία δημόσια νοσοκομεία
– Ε.Κ.Α: “Στις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες οι υπάλληλοι στα συνεργεία καθαρισμού  εργάζονται χωρίς ασφάλιση”
– Ένας στους τρεις εργαζόμενους σήμερα είναι θύμα μαύρης εργασίας

Ο τραγικός θάνατος του ΑΙγύπτιου υπαλλήλου εταιρίας καθαρισμού που έχασε την ζωή του ενώ καθάριζε τα τζάμια κτιρίου του Υπουργείου Εργασίας πριν από δύο Κυριακές, φέρνει στο φώς την σκληρή πραγματικότητα και την χωρις όριο εκμετάλευση των εργαζόμενων στα συνεργεία καθαρισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών ένας στους τρείς εργαζόμενους σε τέτοιες εταιρίες καθαρισμού που αναλαμβάνουν την εργολαβία ύστερα από μειοδοτικό διαγωνισμό σε δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία δουλεύουν ανασφάλιστοι. Επίσης οι δύο στους τρεις από τους αύτους τους εργαζόμενους αμοίβονται με πολύ λιγότερα από όσα προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Τα στοιχεία του Ε.Κ.Α δείχνουν πως σε αυτές τις εταιρίες, που λειτουργούν χωρίς κανόνες, ο κανόνας είναι να μην τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Ωστόσο, πάντα στις συμβάσεις που υπογράφουν με τους φορείς του δημοσίου προβλέπονται και οι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές και το κόστος που απαιτείται ώστε να υπάρχουν και να τηρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας και υγιεινής. 

Παρά τα όσα μέτρα έχει εξαγγείλει το υπουργείο Εργασίας για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής όπως φαίνεται δεν μπορεί να ελέγξει ούτε τα του “οίκου του”.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί όπως καταγγέλλει στο Newsit η πρόεδρος των καθαριστριών Β. Τσούνη για μεγαλοεργολάβο που διατηρεί συνεργεία καθαρισμού τα οποία απασχολούνται σε 3 δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με την κ. Τσούνη “ο συγκεκριμένος εργολάβος μετακινεί τους εργαζόμενους από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ώστε να μην γίνει γνωστό ότι τους έχει ανασφάλιστους και φυσικά ούτε λόγος για μέτρα ασφαλείας”.

Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθηνών σημείωσε μέσω του Newsit πως “Όσο υπάρχει η λογική των εργολαβιών  χωρίς να ισχύει η συνυπαιτιότητα του αναθέτη του έργου, οι εργολάβοι θα συνεχίζουν να λειτουργούν σε συνθήκες ασυδοσίας. Είναι κοινό μυστικό ότι όπου δίδονται εργολαβίες καθαρισμού η ανασφάλιστη εργασία είναι ο κανόνας.

Να σημειωθεί πως από το σωμα επιθεωρητών του υπουργείου Εργασίας το πρώτο 5μηνο του 2010 έχουν επιβληθεί πρόστιμα 8 εκατομμυρίων για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και 4 εκατομμυρίων για ανασφάλιστη εργασία. Προφανώς οι εργοδότες που εξακολουθούν να παρανομούν βλέπουν πως τα κέρδη τους είναι μεγαλύτερα από τα πρόστιμα και για αυτό το λόγο εξακολουθούν έχουν ανασφάλιστους εργαζόμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκοτώθηκε σε εργατικό δυστύχημα στο υπουργείο Εργασίας ανασφάλιστος εργάτης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε