Τρίτη, 30 Απρ.
20oC Αθήνα

“Φοβόμαστε πως όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα θα γίνουν και στη Γαλλία”

“Φοβόμαστε πως όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα θα γίνουν και στη Γαλλία”

Η Γαλλία ανησυχεί για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και οι Γάλλοι φοβούνται ότι αυτά θα συμβούν και στη Γαλλία, υποστήριξε ο θεατρικός συγγραφέας Ρεμί Ντε Βος, σχετικά με τις δολοφονίες των δυο χρυσαυγιτών στο Νέο Ηράκλειο.

«Η Γαλλία βλέπει και ακούει με ιδιαίτερη ανησυχία όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα σήμερα, θα έλεγα και με κάποια σύγχυση γιατί οι Γάλλοι φοβούνται ότι αυτά θα συμβούν και στη Γαλλία. Το θέμα είναι τώρα να μη βιώσουμε ένα καταστρεπτικό πέρασμα προς την άκρα δεξιά. Έχω την εντύπωση ότι ο κόσμος νοιώθει ότι παίξαμε όλα τα χαρτιά» τόνισε ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας Ρεμί Ντε Βος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης με θέμα «Débrayage: Από τη Γαλλία του 1994 στην Ελλάδα της κρίση». Αφορμή για την εκδήλωση αποτέλεσε το ανέβασμα του έργου του «Débrayage», από το ΚΘΒΕ, το οποίο αναφέρεται στη διατάραξη των εργασιακών σχέσεων στη Γαλλία του ’90. Ο Ρεμί Ντε Βος στην αρχική τοποθέτησή του συνέκρινε τη γαλλική με την ελληνική ακροδεξιά, διατυπώνοντας την άποψη ότι «δεν μοιάζουν τόσο πολύ».

Από την πλευρά του ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και γενικός διευθυντής Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Κριστόφ Λε Ριγκολέρ, τόνισε ότι «αυτό που μετρά σήμερα πολύ είναι ότι Ελλάδα και Γαλλία έχουν κοινή μοίρα και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, όπως είναι η θέση της Ευρώπης στον σημερινό κόσμο, οι πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές επιδράσεις της παγκοσμιοποίησης και το μέλλον των κοινωνιών μας». Αναφερόμενος στο έργο τού Ντε Βος το χαρακτήρισε «τρομακτικά επίκαιρο» το «Débrayage» και είπε ότι «έχει ενδιαφέρον γιατί θέτει πολλά ζητήματα που αφορούν τη θέση του ανθρώπου στο σύγχρονο οικονομικό σύστημα». Σχετικά με την παράσταση, τόνισε ότι οι ηθοποιοί εκφράζουν με πολύ δυνατό τρόπο το θέμα της απελπισίας που εκτρέφει τον εξτρεμισμό, τον λαϊκισμό και την ξενοφοβία. Έθεσε δε το ερώτημα εάν μπορεί η αναζήτηση της οικονομικής ανάπτυξης να δικαιολογεί την υποβάθμιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκλονίζει η μητέρα του 29χρονου τραυματία: Δεν θα αντέξω να χάσω άλλο παιδί

Φωτογραφία του δράστη από κάμερα ασφαλείας την ώρα της εν ψυχρώ δολοφονίας

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε