Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Γενοκτονία Ποντίων: Φορτισμένο το κλίμα στο Σύνταγμα – Πλήθος κόσμου τιμάει τους νεκρούς [pics]

Γενοκτονία Ποντίων: Φορτισμένο το κλίμα στο Σύνταγμα – Πλήθος κόσμου τιμάει τους νεκρούς [pics]

Η Μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου τιμάται σήμερα, 19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ήδη στο Σύνταγμα έχουν ξεκινήσει οι εκδηλώσεις προς τιμήν των νεκρών.

Πλήθος κόσμου βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, για να τιμήσουν όλους αυτούς τους Έλληνες του Πόντου που πέθαναν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923 ενώ και η αλλαγή της φρουράς θα έχει ποντιακό αέρα. Ήδη στο σημείο έχουν ξεκινήσει οι εκδηλώσεις με χορευτές που φορούν παραδοσιακές στολές αλλά και μουσικούς που παίζουν ποντιακά τραγούδια.

Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 326.000-382.000 Ελλήνων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα.

Εύζωνες: το σύμβολο του ελληνισμού που κάνει το γύρο του διαδικτύου – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία από το ελληνικό κράτος, τη Γερμανία, την Κύπρο, την Αρμενία, την Σουηδία, ορισμένες ομοσπονδιακές δημοκρατίες της Ρωσίας, οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Αυστρία, την Ολλανδία, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.

O πρωθυπουργός σε μήνυμά του σημείωσε ότι “η ιστορική μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων παραμένει πάντοτε ζωντανή” προσθέτοντας παράλληλα ότι “η 19η Μαΐου είναι ημέρα σεβασμού και τιμής στον Ποντιακό Ελληνισμό αλλά και διαρκής υπενθύμιση ότι οι λαοί οφείλουν να αφήσουν πίσω τους τη μισαλλοδοξία, εδραιώνοντας σχέσεις φιλίας και αλληλοσεβασμού”.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε