Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Lockdown: Πότε αλλάζει το ωράριο μετακινήσεων – Τι θα κρίνει την κατάργηση και πότε

Lockdown: Πότε αλλάζει το ωράριο μετακινήσεων – Τι θα κρίνει την κατάργηση και πότε

Μάιος, ο μήνας που σηματοδοτεί επιστροφή σε ρυθμούς κανονικότητας και τέλους του lockdown. Τι ανοίγει και πότε.

Βήμα – βήμα η κυβέρνηση σχεδιάζει τον οδικό χάρτη εξόδου από την περιπέτεια του lockdown, με ορόσημο την 15η Μαΐου, οπότε και η χώρα ανοίγει επίσημα τις πύλες στους τουρίστες.

Σήμερα (07.05.2021) η Επιτροπή των Επιδημιολόγων αξιολογεί την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μετά την κινητικότητα των τελευταίων 2 εβδομάδων, από το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου. Αναλόγως των δεδομένων που θα προκύψουν, χαράσσουν τα βήματα στο άνοιγμα της χώρας ως τα τέλη του μήνα.

Η Επιτροπή των Επιστημόνων θα εξετάσει και το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του συνόλου του ερασιτεχνικού αθλητισμού, μετά από πρόταση του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, με τακτικά τεστ και υγειονομικά πρωτόκολλα.

Το calendar του Μαΐου

Σάββατο 08/05

– Ανοίγουν για το κοινό οι οργανωμένες παραλίες.

Το πρωτόκολλο για πως θα λειτουργούν και τα μέτρα προστασίας, αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

– Μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Δευτέρα 10/05

– Ανοίγουν ξανά, για δια ζώσης εκπαίδευση, Γυμνάσια, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, με την υποχρέωση μαθητές και εκπαιδευτικοί να κάνουν self test δύο φορές την εβδομάδα.

Σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία η σχολική χρονιά θα παραταθεί ως τις 25 Ιουνίου, ενώ τα μαθήματα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα τελειώσουν κανονικά στις 11 Ιουνίου, χωρίς προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

– Την ίδια ημέρα λειτουργούν ξανά τα φροντιστήρια για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.

– Ανοίγουν ξανά και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, αποκλειστικά για τους μαθητές που δίνουν Πανελλήνιες ή εξετάσεις για τίτλους επάρκειας ξένων γλωσσών (Lower, Proficiency κ.λ.π.).

– Επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, και σε ορισμένες περιπτώσεις και πολιτικά και ποινικά δικαστήρια

– Από την ερχόμενη Δευτέρα, με τελικό ορίζοντα το Σάββατο 15 Μαΐου, αναμένεται να επεκταθεί το ωράριο ελεύθερων μετακινήσεων μετά τις 23:00.

Αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων, είναι ανοιχτό να καταργηθεί πλήρως το μέτρο από τα μέσα του μήνα και μετά.

Παρασκευή 14/05

– Αναμένεται να ανοίξουν ξανά τις πύλες τους στους επισκέπτες τα μουσεία της χώρας. Αυτή είναι η πρόταση του υπουργείου Πολιτισμού, την οποία θα παρουσιάσει η ίδια η υπουργός, Λίνα Μενδώνη, σήμερα στην Επιτροπή των Ειδικών, κατά τη συνεδρίαση τους.

Σάββατο 15/05

– Ανοίγει επίσημα ο Τουρισμός στη χώρα μας.

Οι επισκέπτες εισέρχονται με επίδειξη είτε αποδεικτικού εμβολιασμού, είτε αρνητικού PCR τεστ (μοριακό) 72 ωρών, και αποχωρούν από τη χώρα με rapid test.

– Απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις (από νομό σε νομό).

– Από αυτή την ημέρα και μετά, ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση των SMS. Το θέμα θα εξεταστεί από τους ειδικούς την επόμενη εβδομάδα.

– Το αργότερο ως τις 15 Μαΐου αναμένεται εξάλλου και να καταργηθούν οι αγορές με τη μέθοδο του click in shop και να επιτραπεί η ελεύθερη, φυσική παρουσία των καταναλωτών στα καταστήματα, με αυστηρούς κανόνες.

Δευτέρα 17/05

– Επανεκκινούν συγκεκριμένες λειτουργίες των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης (ΕΕΚΔΒΜ) και των Κολεγίων.

Απαραίτητη η διενέργεια self-test μια φορά την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτές.

– Ξεκινούν στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, με φυσική παρουσία, τόσο τα εργαστηριακά μαθήματα, όσο και η πρακτική άσκηση.

– Αρχίζει η δια ζώσης εκπαίδευση στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

– Ξεκινάει με φυσική παρουσία το Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ.

Πέμπτη 20/05

– Αναμένεται να ανοίξουν ξανά οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί.

Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, οι ειδικοί θα κληθούν να εξετάζουν την επιστροφή των παιδιών στην τάξη, το αργότερο ως τη Δευτέρα 24 Μαΐου.

Σάββατο 22/05

– Αναμένεται να ανοίξουν ξανά τα θερινά σινεμά, και ως τα τέλη του Μαΐου και τα υπαίθρια θέατρα, όπως και να επιτραπούν και οι συναυλίες σε εξωτερικούς χώρους.

Το πρωτόκολλο λειτουργίας τους θα είναι ανάλογα με αυτό που εφαρμόστηκε το καλοκαίρι του 2020.

Ως τη… Δευτέρα 31/05

– Αναμένεται να εξεταστεί ξανά το άνοιγμα των γυμναστηρίων, με αυστηρούς όρους υγιεινής και με υποχρέωση διενέργειας self test.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις