Ελλάδα

«Naxos, Smart Island»: Η Νάξος γίνεται το πρώτο «έξυπνο» νησί με την βοήθεια της Amazon

Ήρθε η ώρα η Νάξος να γίνει «έξυπνο» νησί. Το πρώτο μάλιστα στη χώρα, μετά την συμφωνία με την Amazon, να δημιουργήσει το «Naxos, Smart Island», μια δέσμη από 17 διαφορετικές δράσεις, όλες σχετικές με τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία.

Σήμερα (04.10.2022) το απόγευμα, η εταιρεία, παρουσία πολιτικών παραγόντων της χώρας, θα «αποβιβαστεί» στη Νάξο προκειμένου να παρουσιάσει την υλοποίηση μιας ιδέας που προήλθε με συνεννόηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του βασικού μετόχου της Amazon, Τζεφ Μπέζος, κατά τη συνάντησή τους στην Αντίπαρο το καλοκαίρι του 2021. Η ιδέα αυτή δεν είναι άλλη από το να μετατρέψει η Amazon ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί της χώρας σε… «έξυπνο» νησί.

Η Amazon θα παρουσιάσει λοιπόν λύσεις «έξυπνης» διαχείρισης των μαρινών του νησιού, εφαρμογές διαμοιρασμού αγαθών μέσω drones στα νησιά του Αιγαίου, εφαρμογές τηλεϊατρικής, εφαρμογές υψηλής διασυνδεσιμότητας.

Εδώ και μήνες έχουν ξεκινήσει δοκιμαστικές πτήσεις drones, τα οποία προβλέπεται ότι θα μεταφέρουν βιολογικό υλικό και φάρμακα όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών τοποθεσιών της Νάξου, αλλά από και προς τα κοντινά νησιά.

Τα drones θα συμπληρώσουν το ήδη εγκατεστημένο σύστημα τηλεϊατρικής, σώζοντας ακόμη και ζωές αν παραστεί έκτακτη ανάγκη.

Παράλληλα, διαφορετικού τύπου drones, εφοδιασμένα με κάμερες και πομπούς, θα χρησιμοποιούνται από το Λιμενικό Σώμα Νάξου για τον άμεσο έλεγχο εν εξελίξει συμβάντων στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί και σε απόσταση έως και 12 χλμ. περίπου από την ακτή. Είναι αυτονόητο ότι σε περιπτώσεις ναυτικών ατυχημάτων, η χρήση των drones μπορεί να αποτρέψει μια επαπειλούμενη καταστροφή.

Ελληνικά drones, IoT και τεχνική υποδομή της Amazon

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι τα drones που θα χρησιμοποιηθούν στο project είναι ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής, βαρέος στρατιωτικού τύπου και με ενισχυμένες δυνατότητες. Αντεπεξέρχονται σε ακραίες συνθήκες υπερκαλύπτοντας τις προδιαγραφές που έχει θέσει το ΝΑΤΟ για αυτές τις συσκευές.

Στο νησί δημιουργείται επίσης ένα κύκλωμα τύπου Internet of Things (IoT) με την τοποθέτηση, π.χ., ηλεκτρονικών αισθητήρων στις θέσεις στάθμευσης οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά για ΑμεΑ ή οχήματα του Λιμενικού Σώματος. Με παρόμοιους αισθητήρες θα είναι εφοδιασμένοι και οι κάδοι απορριμμάτων, έτσι ώστε να εξορθολογιστεί πλήρως η διαδικασία της αποκομιδής και της ανακύκλωσης.

Στο σχέδιο εντάσσεται ακόμη και η εκπαίδευση των κατοίκων του νησιού στην αξιοποίηση των σημερινών ψηφιακών εργαλείων προκειμένου απλοποιηθεί η σχέση τους με το Ελληνικό Δημόσιο και, κατά συνέπεια, να επιτευχθεί οικονομία σε χρόνο και ενέργεια.

Το όλο σχέδιο «Νάξος – Το επόμενο ελληνικό Smart Island βασίζεται στην τεχνική υποδομή που προσφέρει η Amazon Web Services, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό πολλών άλλων εταιρειών.

Με λίγα λόγια το «Νάξος, Smart Island» αναλύεται σε τρεις πυλώνες:

α) Βιωσιμότητα, με τη μείωση της ενεργειακής και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης του νησιού από την καθημερινή δραστηριότητα ντόπιων και τουριστών.

β) Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής ειδικά για τους μόνιμους κατοίκους του, μέσω της αποτελεσματικής βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας και έκτακτων αναγκών, επικοινωνίας, συναλλαγών, μεταφορών κ.ο.κ.

γ) Αύξηση της τουριστικής κίνησης προς τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες, με την προσέλκυση επισκεπτών αλλά και ψηφιακών νομάδων για μακροχρόνια ή μόνιμη εγκατάσταση. Το σχέδιο του συγκεκριμένου πυλώνα είναι η δημιουργία της smart μαρίνας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Με μουσική, παραδοσιακά έθιμα και δράσεις για παιδιά οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αθήνα - Αναλυτικά το πρόγραμμα
«Από την Κυψέλη έως τα Πετράλωνα και από το Ζάππειο έως την Πλατεία Κοτζιά, 65 εκδηλώσεις σε 50 διαφορετικά σημεία, μάς περιμένουν να διασκεδάσουμε» τονίζει ο δήμος Αθηναίων
Αποκριάτικο γαϊτανάκι στην πλατεία Συντάγματος
Η κατάθεση της συντρόφου του 27χρονου που βρέθηκε νεκρός στη Νέα Πέραμο - «Δεν μου μιλούσε για τη δουλειά του, με την οικογένειά του είχε ελάχιστες σχέσεις»
«Δεν ξέρω αν είχε εχθρούς ή αν κάποιος τον απειλούσε ή ενοχλούσε. Γενικά δεν τον έβλεπα να φοβάται για κάτι» είπε η σύντροφός του ενώ εξετάζεται αν υπήρξε τηλεφώνημα στους απαγωγείς
Δολοφονία του 27χρονου
23 άνθρωποι παραμένουν για νοσηλεία μετά το πολύνεκρο επεισόδιο με τους μετανάστες στη Χίο - Ανάμεσά τους 11 παιδιά και οι έγκυες που απέβαλαν
Ο διοικητής του νοσοκομείου Χίου, Χρήστος Τσιαχρής, δίνει τα τελευταία στοιχεία για τους ανθρώπους που κατάφεραν να επιζήσουν από την τραγωδία στα νερά της Χίου
Νοσοκομείο Χίου
Τραγωδία στη Χίο: Περίπου 4.000 ευρώ έδωσε κάθε μετανάστης στον διακινητή – Τα θύματα δεν ήξεραν κολύμπι και φορούσαν βαριά ρούχα
«Έπεσαν στην θάλασσα, οι οποίοι λόγω του καιρού φορούσαν βαριά ρούχα και βαριά παπούτσια, ήταν όλοι από το Αφγανιστάν και δεν ήξεραν κολύμπι» λέει ο αστυνομικός συντάκτης Βασίλης Λαμπρόπουλος
Σύγκρουση περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος με λέμβο που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες