Πέμπτη, 2 Μαΐ
19oC Αθήνα

Ο Φαμπρ έβγαλε τους ηθοποιούς στο… δρόμο! Ζητούν την παραίτησή του

Ο Φαμπρ έβγαλε τους ηθοποιούς στο… δρόμο! Ζητούν την παραίτησή του

Η πρόσληψη του Βέλγου Γιαν Φαμπρ στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου δεν έχει προκαλέσει μόνο πολιτικές αντιδράσεις. Κυρίως, οι αντιδράσεις προέρχονται από τους ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου, που συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής (01.04.2016) στο θέατρο Σφενδόνη για να διαμαρτυρηθούν και να συζητήσουν την κατάσταση.

Δεν είναι μόνο το γεγονός πως ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου δεν είναι Έλληνας που ενόχλησε τους Έλληνες ηθοποιούς. Είναι και η δήλωσή του πως για τα επόμενα τρία χρόνια θα επιλεχθούν καλλιτέχνες από το εξωτερικό που έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Γιαν Φαμπρ και μόνο το 1/3 θα είναι Έλληνες και η επιλογή τους θα γίνει μετά από αξιολόγηση αιτήσεων.

Εκτός από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, εκατοντάδες ηθοποιοί συμμετείχαν στην ανοιχτή συζήτηση που έγινε στο θέατρο Σφενδόνη, το οποίο γέμισε από καλλιτέχνες που μαζεύτηκαν για να συζητήσουν τα νέα δεδομένα. Δεν ήταν μάλιστα λίγοι εκείνοι που ζήτησαν την παραίτηση του Γιαν Φαμπρ.

Μεταξύ άλλων στην παράσταση διαμαρτυρίας έδωσαν το παρών οι: Τάσος Νούσιας, Αλέκος Συσσοβίτης, Κάρμεν Ρουγγέρη, Κώστας Φαλελάκης, Γρηγόρης Τουμασάτος, Θέμις Μπαζάκα, Ιωάννα Παππά, Σπύρος Μπιμπίλας, Αντώνης Φραγκάκης.

«Είναι προσβολή για τον πολιτισμό μας» είπε στο newsit.gr η γνωστή ηθοποιός Κάρμεν Ρουγγέρη, σημειώνοντας πως «δεν έχω καταλάβει πως έγινε η επιλογή αυτή. Γενικά οι κυβερνήσεις δεν δίνουν σημασία στον πολιτισμό ενώ θα έπρεπε να επενδύουν στον πολιτισμό». Η κα Ρουγγέρη ζήτησε από τον Γιαν Φάμπρ να «επιστρέψει» την πρόσληψή του, να παραιτηθεί δηλαδή, και αν δεν το κάνει ζήτησε από τους πολίτες «να μην πατήσει κανείς στα θέατρα το καλοκαίρι».

«Θεωρώ αδιανόητο σε μια τέτοια εποχή να αφήσουν τους καλλιτέχνες μας έξω από το δικό μας φεστιβάλ. Σε μια χρεοκοπημένη χώρα, φέρνει όλο το επιτελείο του, το πληρώνει η χώρα… Είναι απαράδεκτα αυτά που γίνονται, είμαι έξαλλη», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Γρηγόρης Τουμασάτος επεσήμανε πως «και μόνο η εντύπωση πως ένα ελληνικό φεστιβάλ βρίσκεται σε άλλα χέρια με βρίσκει αντίθετο. Ελπίζω στο μέλλον τα πράγματα να αλλάξουν. Θα προτιμούσα να υπάρξουν Έλληνες που θα κάνουν το φεστιβάλ καλύτερο».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε