Πέμπτη, 2 Μαΐ
19oC Αθήνα

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Κερατέα – Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους – Εμπρησμό από πρόθεση “δείχνουν” τα στοιχεία

ΦΩΤΟ - NEWSIT
ΦΩΤΟ - NEWSIT

– 300 μέτρα έκταση φωτιάς προσπαθούν να περιορίσουν οι πυροσβέστες
– Έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες για να προστατευτούν τα σπίτια στην Κερατέα
– 120 πυροσβέστες, αεροσκάφη, ελικόπτερα και εθελοντές δίνουν μάχη με την πυρκαγιά
– Ανησυχία για τις αυξομειώσεις των ανέμων, που την Κυριακή δεν θα είναι, ευτυχώς, ισχυροί
– Για δύο ή τρία καμένα σπίτια κάνει λόγο ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, δεν επιβεβαιώνει η πυροσβεστική

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το κύριο μέτωπο της φωτιάς είναι, πλέον, ένα κι έχει έκταση 300 μέτρα, ενώ τα υπόλοιπα δύο έχουν εξασθενήσει, μετά τη μεγάλη μάχη που δίνουν οι άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Σύμμαχος ο καιρός την Κυριακή – Μάχη με το χρόνο η πυροσβεστική

Ο στόχος της πυροσβεστικής είναι να οριοθετηθεί το κύριο μέτωπο της φωτιάς από το βράδυ του Σαββάτου, ούτως ώστε την Κυριακή να καταφέρουν να την θέσουν υπό πλήρη έλεγχο, όταν και πάλι τα ελικόπτερα και τα αεροσκάφη θα μπορούν να πραγματοποιήσουν πτήσεις, αφού κατά την διάρκεια της νύχτας κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Την ίδια ώρα, όπως φαίνεται σύμμαχος θα είναι ο καιρός, αφού η πρόγνωση λέει πως οι άνεμοι που θα πνέεουν στην περιοχή την Κυριακή δεν θα είναι δυνατοί.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, πλέον, απαριθμούν 120 άνδρες με τη βοήθεια 46 οχημάτων, 56 ατόμων πεζοπόρου τμήματος, ενώ της προσπάθειας συνδράμουν και 6 υδροφόρα οχήματα του δήμου, αλλά και 50 στρατιώτες.

Το χρονικό

Έζησαν ξανά τον εφιάλτη της φωτιάς και την αγωνία μήπως χάσουν τα σπίτια τους από τη φωτιά.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε τρία μέτωπα με διαφορά λίγο περισσότερο από μισή ώρα. Πρώτα στην περιοχή Σάκκα, μετά τον Προφήτη Ηλία και στη συνέχεια στη Λάκιζα. Η εκτίμηση της Πυροσβεστικής είναι πως πρόκειται για εμπρησμό από πρόθεση.








Στην περιοχή υπάρχει χαμηλή βλάστηση και εκτάσεις με λίγα πεύκα.

Σπίτια δεν απειλήθηκαν, ούτε και απειλούνται. Μάλιστα, έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες για να μην υπάρξει πρόβλημα ούτε στη συνέχεια.

Ωστόσο, αργά το απόγευμα του Σαββάτου, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Κώστας Λεβαντής, δήλωσε πως έχουν παραδοθεί στις φλόγες τουλάχιστον δύο, ίσως και τρία σπίτια, κοντά στην παλιά χωματερή της Κερατέας, πληροφορία που διαψεύδει η πυροσβεστική υπηρεσία, από την οποία τονίζεται κατηγορηματικά πως κανένα σπίτι δεν έχει υποστεί ζημιές.








Αν και το έργο των πυροσβεστών είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω και των συνεχών αναζωπυρώσεων, οι φωτιές σε Λάκιζα και Σάκκα είναι σε ύφεση αλλά ανησυχία υπάρχει για το μέτωπο στον Προφήτη Ηλία, όπου η φωτιά κινείται προς το βουνό και εκεί υπάρχουν σημεία με πυκνή πευκόφυτη έκταση.




Κάτοικος της περιοχής ο οποίος βρέθηκε πολύ κοντά στο σημείο της φωτιάς είπε ότι: “Στον οικισμό μας τουλάχιστον δεν κινδύνευσαν σπίτια. Είμαστε στην Διψέλιζα Κερατέας. Φύσαγε πολύ, είχε νοτιά και γι’ αυτό η φωτιά πήγε στα δύσβατα. Είναι απάτητα μέρη εδώ. Πιθανότατα η φωτιά ξεκίνησε από την Σάκκα, δηλαδή έχει διανύσει τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα. Υπάρχει άλλο ένα μέτωπο μέσα στη ρεματιά”.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ – ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φωτιά στις θέσεις Σάκκα και Λάκιζα Κερατέας – Ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής επί τόπου – Δεν απειλούνται σπίτια

Μαίνεται η φωτιά στο Αλιβέρι

Κιλκις: Χίλια στρέμματα κάηκαν στο Πεδινό – Υπό έλεγχο η φωτιά στα Μπακέικα

Φωτιά σε οικόπεδο στην Τρίπολη (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Εύβοια: Φωτιά στη Λαμπούσα – Δεν απειλούνται σπίτια

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε