Τρίτη, 7 Μαΐ
17oC Αθήνα

Πρόστιμα και έλεγχοι για το κάπνισμα μπροστά στην κάμερα του NewsIt

Το NewsIt βρέθηκε μαζί με τη δημοτική αστυνομία Πειραιά στους ελέγχους που κάνει απο την 1η του μήνα στο πλαίσιο της απαγόρευσης του καπνίσματος. Τι λένε πελάτες και καταστηματάρχες.

Αντιμέτωποι με τα πρόστιμα και με την αυτόφωρη διαδικασία βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες οι παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου στην πόλη του Πειραιά. Οι έλεγχοι είναι συνεχείς και οι παραβάσεις αγγίζουν το 50% κυρίως τις νυχτερινές ώρες, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιάννη Μπενέτο .

Το NewsIt ακολούθησε κλιμάκιο της δημοτικής Αστυνομίας και κατέγραψε εικόνες με τους ελέγχους που κάνουν δημοτικοί αστυνομικοί.

Μετά απο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο κατάστημά του, ο Δημήτρης Λεμάνης μας μίλησε για τον φόβο του οτι ο τζίρος θα μειωθεί δραματικά μόλις χιεροτερέψει ο καιρός καθώς δεν θα μπορούν να καπνίζουν οι πελάτες του. Και το φυσικό επακόλουθο θα είναι -όπως λέει- να μειωθούν οι ώρες εργασίας των εργαζομένων που απασχολεί στην επιχείρηση του.


Στις περισσότερες περιπτώσεις οι επιχειρηματίες είχαν προσαρμοστεί στις διατάξεις του νόμου. Η πιο συχνή παράβαση αφορούσε το ”βιβλίο αναφοράς” που πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις για να καταγράφει η δημοτική αστυνομία τις ημερομηνίες ελέγχου. Από την πλευρά τους οι παραβάτες λένε πως το βιβλίο αυτό δεν το έχουν καθώς η αρμόδια υπηρεσία έχει καθυστερήσει την θεώρησή του και πως οι ίδιοι δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Τι λένε οι πελάτες

Κάποιοι αναφέρουν πως το να καπνίζει ο καθένας είναι προσωπικό του δικαίωμα. Οπως λέει στο NewsIt η Σύλβια Κατσαμάκη με αυτό το κριτήριο θα έπρεπε να έχουν καθοριστεί συγκεκριμένοι χώροι για τους καπνιστές και τους μη καπνιστές. Η ίδια αναφέρει πως από εδώ και στο εξής επηρεάζεται ο τρόπος της διασκέδασης της καθώς θα βγαίνει λιγότερο και θα προτιμήσει να βρει χώρους ψυχαγωγίας που να μπορεί να καπνίζει ελεύθερα.

Από την άλλη πλευρά όμως η Μαριάνα Καπαρού αναφέρει πως ο νέος νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και όλοι πρέπει να συμβάλουν για να τηρηθεί αφού θεωρεί οτι όσοι δεν καπνίζουν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους. Εκτιμά ωστόσο πως θα βρεθεί κάποιο “παραθυράκι”.. Την ίδια την ενοχλεί ο καπνός και θέλει όταν βγαίνει έξω να βρίσκει την ατμόσφαιρα που έχει και στο σπίτι της..

Μιλώντας στο NewsIt ο κ. Μπενέτος είπε πως οι έλεγχοι τις επόμενες μέρες θα γίνουν σε νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες και σε πανεπιστήμια καθώς οι καταγγελίες για τους συγκεκριμένους χώρους είναι δεκάδες.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε