Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Τα γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα το 2013

Τα γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα το 2013

Ένας χειμώνας που στιγματίστηκε από τον καταστροφικό κατακλυσμό στην Αττική και ένα “καυτό” καλοκαίρι που άρχισε με το ιστορικό κλείσιμο της ΕΡΤ, ενώ θα θυμόμαστε το φινάλε του για τον άδικο χαμό του 19χρονου Θανάση Καναούτη για ένα… εισιτήριο. Όσο για το φθινόπωρο; Πρωταγωνιστές ήταν οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων και οι άτυχοι φοιτητές, που περίμεναν τρεις μήνες για να επιστρέψουν στα μαθήματα! Σχολικοί φύλακες και δημοτικοί αστυνομικοί παραμένουν στην επικαιρότητα, πέντε μήνες μετά την απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κατάργησή τους… Ας θυμηθούμε τα πιο σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα μας το 2013.

To 2012 τελείωσε με ένταση και συγκρούσεις για τη Βίλα Αμαλία, οι οποίες συνεχίστηκαν και τις πρώτες ημέρες του 2013. Στις 9 Ιανουαρίου γίνεται ανακατάληψη του νεοκλασικού, στη συμβολή των οδών Χέυδεν και Αχαρνών, από νεαρούς.

Ακολουθεί μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, χρήση δακρυγόνων, έφοδος στο κτίριο, προσαγωγή περισσότερων των 90 ατόμων και η κατάληψη λήγει. Λίγο αργότερα τον Φεβρουάριο, ο Δήμος Αθηναίων σφραγίζει τη Βίλα Αμαλία και ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης προαναγγέλλει ότι το κτίριο θα ξαναγίνει σχολείο. 

Εικόνες φτώχειας και απόγνωσης

Μια εικόνα που δύσκολα περιγράφεται. Στις 6 Φεβρουαρίου, παραγωγοί μοίραζαν δωρεάν φρούτα και λαχανικά σε ανέργους, πολύτεκνους και συνταξιούχους. Μέσα σε περίπου 2 ώρες διατέθηκαν 50 τόνοι προϊόντων.
Χέρια μπροστά από τα φορτηγά υψώνονταν σαν να ικετεύουν για μια σακούλα προϊόντα. Πάνω στον πανζουρλισμό, ένας νεαρός σπρώχτηκε από τον κόσμο και έπεσε πίσω χτυπώντας το κεφάλι του…

Ο κατακλυσμός και η άτυχη 23χρονη

Δύσκολα θα ξεχαστεί η καταστροφική καταιγίδα, στις 22 Φεβρουαρίου, που «έπνιξε» το λεκανοπέδιο της Αττικής, με τραγική πρωταγωνίστρια μια αδικοχαμένη 23χρονη, που πέθανε από ανακοπή καρδιάς. Η νεαρή γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή μέσα στο μικρό μαύρο αυτοκίνητό της, που είχε αρχίσει να καλύπτεται από ορμητικά νερά, επί της Αμαρουσίου – Χαλανδρίου που είχε γίνει… χείμαρρος! (διαβάστε την είδηση εδώ)

Μια άλλη γυναίκα ήταν πιο τυχερή. Εκείνη παρασύρθηκε από χείμαρρο, πάλι στο Χαλάνδρι, αλλά χάρη στην ανθρωπιά δυο κατοίκων της περιοχής, σώθηκε. Η φωτογραφία της έκανε το γύρο του κόσμου.

Οι εικόνες από την καταστροφική καταιγίδα ήταν συγκλονιστικές, καθώς πολλά σπίτια πλημμύρισαν, την ώρα που αυτοκίνητα… επέπλεαν στα ποτάμια κεντρικών δρόμων της Αθήνας!

“Μαύρο” στην ΕΡΤ

Τέλος εποχής! Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της 11ης Ιουνίου πέφτει το αναλογικό και το ψηφιακό σήμα της ΕΡΤ, σηματοδοτώντας τη λήξη του προγράμματος της κρατικής τηλεόρασης. Η μετάδοση έχει διακοπεί και στον διαδικτυακό τόπο ert.gr.

Νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει την κατάργηση του νομικού προσώπου ΕΡΤ Α.Ε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, με δηλώσεις του ανακοίνωσε πως η ΕΡΤ θα σταματήσει να εκπέμπει και στη θέση της θα δημιουργηθεί από Σεπτέμβριο ένα νέο κανάλι με πολύ λιγότερο προσωπικό, το οποίο θα προσληφθεί με κριτήρια ΑΣΕΠ. (διαβάστε την είδηση εδώ)

Οι εργαζόμενοι απάντησαν με τον δικό τους τρόπο στην απόφαση της κυβέρνησης να βάλουν λουκέτο στην ΕΡΤ.
Δείτε το συγκινητικό βίντεο που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, λίγα μόλις λεπτά, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ και να ιδρύσουν νέο κρατικό φορέα!

Στους δρόμους σχολικοί φύλακες και δημοτικοί αστυνομικοί

Σχολικοί φύλακες και δημοτικοί αστυνομικοί ξεσηκώνονται και βγαίνουν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τον Ιούλιο, που προβλέπει την κατάργηση αυτών των δυο θεσμών. 

Το κέντρο της Αθήνας παραλύει με τις πορείες και τις διαδηλώσεις, που συνεχίζονται ακόμα και τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, οι αντιδράσεις μειώνονται σταδιακά, όταν ανακοινώνεται ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί θα αξιοποιηθούν στην ΕΛ.ΑΣ. και οι κάποιοι σχολικοί φύλακες θα εργαστούν ως τραυματιοφορείς. (διαβάστε περισσότερα εδώ)

Το μετρό στα νότια προάστια

Στις 25 Ιουλίου, οι υπουργοί Μεταφορών και Ανάπτυξης εγκαινίασαν τους τέσσερις νέους σταθμούς της γραμμής 2 του μετρό “Ηλιούπολη”, “Άλιμος”, “Αργυρούπολη” και “Ελληνικό”.  Η γραμμή 2 επεκτάθηκε αρχικά στις 5 Απριλίου, όταν παραδόθηκαν οι σταθμοί “Περιστέρι” και “Ανθούπολη”.

Στις 14 Δεκεμβρίου, παραδόθηκε προς χρήση ο νέος σταθμός “Αγία Μαρίνα”, επέκταση της γραμμής “3” από τον σταθμό Αιγάλεω. Ο σταθμός εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 30.000 επιβάτες, ενώ η απόσταση Σύνταγμα – Χαϊδάρι ολοκληρώνεται πλέον σε 9 λεπτά.

“Άρωμα γυναίκας” στον Άρειο Πάγο

Την 1η Αυγούστου, η Ευτέρπη Κουτζαμάνη γίνεται η πρώτη γυναίκα, που διορίζεται ως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Η κα Κουτζαμάνη θα διατηρήσει το χρίσμα της Ανώτατης Δικαστή έως το 2016. “Έχω πλήρη συνείδηση ότι αναλαμβάνω τα ηνία σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη”, δήλωσε η ίδια, μετά την ανάληψη των βαρυσήμαντων καθηκόντων της. (διαβάστε περισσότερα εδώ)

Θάνατος για ένα εισιτήριο

Ένας έλεγχος εισιτηρίων που κατέληξε σε τραγωδία. Το βράδυ της 13ης Αυγούστου, ο Θανάσης Καναούτης βρίσκεται στο τρόλεϊ που εκτελούσε το δρομολόγιο Ζάππειο – Αγ. Ιερόθεος.

Ο ελεγκτής του ζήτησε εισιτήριο, εκείνος δεν είχε και –υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, καθώς η υπόθεση ακόμα ερευνάται- ο 19χρονος έπεσε από το τρόλεϊ και χτύπησε το κεφάλι του στο πεζοδρόμιο. Στις 5 π.μ. άφησε την τελευταία του πνοή στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Γ. Γεννηματάς. Από την πρώτη στιγμή, μαρτυρίες τον θέλουν να αποθείται με βίαιο τρόπο έξω από το τρόλεϊ από τον ελεγκτή…

Η απεργία στα πανεπιστήμια

Το μέτρο της διαθεσιμότητας διοικητικών υπαλλήλων, “σφράγισε” τα μεγαλύτερα ΑΕΙ της χώρας για 3 μήνες, με τις πρώτες κινητοποιήσεις να αρχίζουν στις 10 Σεπτεμβρίου. Τα περισσότερα τμήματα υποδέχτηκαν φοιτητές παραμονές Χριστουγέννων, ενώ στον αέρα βρίσκεται ακόμα και σήμερα η τύχη του εξαμήνου. Χιλιάδες διοικητικοί υπάλληλοι διαδήλωναν στους δρόμους και η “χρυσή τομή” βρέθηκε με νομοθετική ρύθμιση, η οποία προβλέπει ότι 650 υπάλληλοι θα επανατοποθετηθούν σε θέσεις με κενά.

Βασικός πρωταγωνιστής των κινητοποιήσεων, αλλά και της κόντρας με τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ήταν ο πρύτανης του Καποδιστριακού, Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο οποίος έγινε γνωστός και για τις… υποκριτικές του ικανότητες!

“Ξαναζωντανεύει” το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στις 22 Οκτωβρίου και ύστερα από 14 χρόνια σιωπής, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει και πάλι για το κοινό. Μετά τις εργασίες ανακαίνισης, το στολίδι της πόλης φιλοξενεί και πάλι σημαντικές παραστάσεις, συμβάλλοντας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Παναγιώτης Τζαμαργιάς “έκλεισε” το υψηλών προδιαγραφών πρόγραμμα έως την άνοιξη του 2014 με θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. Παράλληλα, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αναμένεται σύντομα να “ζωντανέψει” το έμβλημα του 19ου αιώνα, το “Ωρολόγιον” του Πειραιά που κατεδαφίστηκε το 1968, με εντολή του διορισμένου από τη χούντα δημάρχου Α. Σκυλίτση. (διαβάστε περισσότερα εδώ)

Ψώνια και την Κυριακή

Η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων 7 επιπλέον Κυριακές τον χρόνο, με πρεμιέρα τις 3 Νοεμβρίου. Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους εμποροϋπαλλήλους και τους καταστηματάρχες, ενώ οι καταναλωτές ήταν διχασμένοι για το αν πρέπει ή όχι να λειτουργούν τα μαγαζιά τις Κυριακές. Πάντως, οι πολίτες αν και έκαναν τη βόλτα τους στις 3 Νοεμβρίου, δεν μπήκαν στη διαδικασία να ψωνίσουν.

Τα ΜΑΤ εισβάλλουν στην ΕΡΤ

Λίγο πριν από τις 5 το πρωί της 7ης Νοεμβρίου, οι δυνάμεις των ΜΑΤ μπήκαν μέσα στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, παρουσία εισαγγελέα, προκειμένου να εκκενώσουν το ραδιομέγαρο, που βρισκόταν πέντε μήνες υπό κατάληψη.

Η επιχείρηση ξεκίνησε με αποκλεισμό του χώρου της ΕΡΤ και εντολή του εισαγγελέα στους εργαζομένους να εγκαταλείψουν τον χώρο. Όπως είχε δηλώσει στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, για την επιχείρηση γνώριζαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους εργαζόμενους που βρίσκονταν έξω από το κτίριο, στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής. (διαβάστε την είδηση εδώ)

Μετά την επέμβαση των ΜΑΤ, το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ συνέχισε να μεταδίδεται μέσω διαδικτύου. Με απευθείας σύνδεση από τη λεωφόρο Μεσογείων, έξω από την είσοδο του ραδιομεγάρου το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ μεταδιδόταν μέσω του pressproject.gr και του ertopen.com.

Η συγκίνηση κορυφώθηκε στις 21.00, όταν η Αγλαΐα Κυρίτση παρουσίασε το τελευταίο δελτίο ειδήσεων, έξω από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Η αυτοκτονία του ειδικού φρουρού

Μία ανείπωτη τραγωδία εξελίχτηκε στις 22 Δεκεμβρίου, στο Χαλάνδρι, και συγκεκριμένα στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 77. Ένας 28χρονος ειδικός φρουρός, ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας, παρέσυρε με την ιδιωτική μηχανή του μία ηλικιωμένη γυναίκα ηλικίας περίπου 70- 75 ετών, με αποτέλεσμα να τη σκοτώσει.

Όταν γύρισε και αντίκρισε το θέαμα με τη διαμελισμένη γυναίκα, δεν άντεξε και συνειδητοποιώντας το τραγικό γεγονός, έβαλε και ο ίδιος τέλος στη ζωή του. Προχώρησε λίγα βήματα σε ένα παρκάκι δίπλα στο σημείο του δυστυχήματος και αυτοπυροβολήθηκε με το υπηρεσιακό του πιστόλι στο κεφάλι. (διαβάστε όλη την είδηση εδώ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ 2013 ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ NEWSIT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έληξε η κατάληψη στη βίλα Αμαλία μετά την επέμβαση ΕΚΑΜ και ΜΑΤ

Πάγωσαν όλοι από την αυτοκτονία του ειδικού φρουρού στο Χαλάνδρι μετά το θανατηφόρο τροχαίο που προκάλεσε! – Αυτοψία στο σημείο!

Έτσι μπήκαν τα ΜΑΤ στην ΕΡΤ – Η συγκλονιστική περιγραφή του δημοσιογράφου που ήταν στο στούντιο όταν έγινε η έφοδος στο Ραδιομέγαρο

“Βεντέτα” είχε ανοίξει ο ελεγκτής με τον Θανάση – Σοκάρει η μαρτυρία της φίλης του που περιγράφει καρέ-καρέ όσα προηγήθηκαν της “βουτιάς θανάτου”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε