Πέμπτη, 2 Μαΐ
21oC Αθήνα

Τα πάνω – κάτω στο φόρο ακινήτων – Οι μεγάλοι χαμένοι και οι κερδισμένοι από τις αλλαγές

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Επιπλέον φόρος σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 με συντελεστές 0,2% ως 1%
– Μείωση 80% στη φορολογία των οικοπέδων και 20% στα αγροτεμάχια
– Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν κατά μέσο όρο 16% λιγότερο σε σχέση με το χαράτσι της ΔΕΗ
– Καταργούνται οι συντελεστές για το δρόμο και τη θάλασσα που αύξαναν τη φορολόγηση
– Μικρότερος κατά 300 εκατομμύρια ο φόρος, αναλυτικά όλες οι αλλαγές

Το πράσινο φως φαίνεται ότι πήρε ο φόρος των ακινήτων από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μετά τις σαρωτικές αλλαγές που επήλθαν.

Οι μειώσεις είναι μεγάλες σε σχέση με το αρχικό σχέδιο και οι όποιες μειώσεις στα έσοδα από τη μεσαία περιουσία θα έρθουν από τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Μεγάλοι χαμένοι όσοι έχουν περιουσία άνω των 300.000 ευρώ

Οι μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι έχουν συνολική ακίνητη περιουσία πάνω από 300.000 ευρώ που θα βρεθούν να πληρώνουν και τον ΦΑΠ με συντελεστή ως και 1% επί του συνόλου της αξίας των ακινήτων τους.

Το νέο σχέδιο προβλέπει, σύμφωνα με την “Ημερησία”, σε σχέση με το αρχικό δέκα βασικές αλλαγές.
Αναλυτικά:

Μειώνεται η φορολογία για όλα τα κτίσματα μεσοσταθμικά κατά 16% σε σχέση με το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται σήμερα στη ΔΕΗ.

Τα οικόπεδα φορολογούνται αυτοτελώς με μειωμένους κατά 70% -90% σε σχέση με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Η μείωση της φορολογίας στα οικόπεδα ανέρχεται σε 83% κατά μέσο όρο.

Μειώνεται κατά 20% η φορολογία στα αγροτεμάχια.

Επιβάλλεται πρόσθετος φόρος με κλιμακωτούς συντελεστές 0,2% έως 1% στους φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ, πλην αγροτεμαχίων (το αφορολόγητο όριο που ίσχυε έως σήμερα για τον ΦΑΠ είναι 200.000).

Απαλλάσσονται πλήρως όλα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (π.χ. μαντριά, στάνες, πτηνοτροφεία, αποθήκες, κτηνοτροφεία, χοιροτροφεία, πρόχειρα καταλύμματα, χώροι στέγασης μηχανημάτων, θερμοκήπια, κλπ).

16% μειωμένος σε σχέση με το χαράτσι μέσω ΔΕΗ ο νέος φόρος στα ακίνητα

Αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια για τους οικονομικά ασθενέστερους, τρίτεκνους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, μακροχρόνια ανέργους από 7000 ευρώ σε 9.000, συν 1000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος.

Καταργούνται οι συντελεστές θέσης ως προς το οδικό δίκτυο, απόστασης από θάλασσα και απομείωσης. Θεσμοθετείται ένας βασικός συντελεστής για όλα τα καλλιεργούμενα (2 ευρώ/στρέμμα) και εισάγεται η διάκριση αρδευομένου/μη αρδευομένου (2,2 ευρώ/στρέμμα).

Μειώνονται ως και 90% οι συντελεστές του φόρου στα οικόπεδα

Απαλλάσσεται από την προσαύξηση το αγροτεμάχιο το οποίο περιλαμβάνει πρώτη κατοικία έως 150τμ.

Μειώνεται σημαντικά η φορολόγηση των βοσκοτόπων και των ακαλλιέργητων αγροτεμαχίων ,μισό ευρώ/στρέμμα και μειώνονται τα δασικά σε 10 λεπτά/στρέμμα.

Μεγάλες μειώσεις στο φόρο για τους αγρότες

Το 90% των αγροτών θα πληρώσει κάτω από 2,64ευρώ/στρέμμα.

Προβλέπονται σημαντικές μειώσεις συντελεστών για απαλλοτριωτέα, διατηρητέα, παλαιά κτίσματα, ημιτελή κτίσματα και κτίρια ειδικών χρήσεων.

Διαβάστε επίσης:
Όλο το νέο σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων – Κάθε ακίνητο θα έχει το φόρο του – Υπολογίστε τι θα πληρώσετε

“Να πέσει και να πάει στην ευχή της Παναγίας η κυβέρνηση” – Τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκαλεί ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

Μένει ο ΦΑΠ στα ακίνητα – Ποιες αλλαγές θα γίνουν στο φόρο

Συμφώνησαν για τον φόρο ακινήτων και τον στέλνουν στον Στουρνάρα – Αφορολόγητο 300.000 και μειώσεις στα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια

Διπλό το χαράτσι στα ακίνητα – 500 εκατομμύρια επιπλέον περιλαμβάνει ο νέος φόρος

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε