Ελλάδα

Άγγελος Δεληβορριάς: Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο για την απώλειά του

Μια από τις εμβληματικότερες μορφές της πνευματικής ζωής του τόπου, Αγγελός Δεληβορριάς έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. Συλλυπητήρια μηνύματα από πολιτικούς και κόμματα για την απώλειά του.

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του Άγγελου Δεληβορριά, διευθυντή επί πολλά έτη του Μουσείου Μπενάκη, πανεπιστημιακού καθηγητή και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, χαρακτηρίζοντας τον εκλιπόντα «εξέχουσα προσωπικότητα των γραμμάτων και του πολιτισμού».

Ο κ. Βούτσης, από το Ταλίν της Εσθονίας όπου βρίσκεται για τη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε: «Ο Άγγελος Δεληβορριάς υπήρξε μία εξέχουσα προσωπικότητα των γραμμάτων και των τεχνών, ένας οραματιστής της διαχρονικότητας του ελληνικού πολιτισμού. Διακρίθηκε για τη συμβολή του στη μουσειολογία και την αρχαιολογία, ιδιαίτερα όμως για το πρωτοποριακό και εμπνευσμένο έργο του ως διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη. Λυπάμαι για την απώλειά του και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του».

Κονιόρδου: Αναντικατάστατη η προσφορά του

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, αναφέρει: “Οραματιστής, καινοτόμος, επιστήμονας υψηλού κύρους ο Άγγελος Δεληβορριάς υπήρξε μια σπουδαία και ξεχωριστή προσωπικότητα στο πολιτιστικό μας γίγνεσθαι. Κλασσικός αρχαιολόγος, ακαδημαϊκός, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, ανήσυχο  και ακούραστο πνεύμα, στάθηκε πάνω απ΄ όλα Δάσκαλος με την πιο ουσιαστική σημασία της λέξης. Ένας φάρος πολιτισμού που άνοιγε δρόμους και ενέπνευσε. Η θητεία του στη   θέση του διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη από το 1974 και για τέσσερις και πλέον δεκαετίες,  σηματοδότησε μια νέα εποχή για τα ελληνικά μουσεία. Ο Άγγελος Δεληβορριάς πρότεινε έναν νέο τρόπο οργάνωσης και μετάδοσης της γνώσης, δημιουργώντας επί της ουσίας μια νέα σχέση με το παρελθόν, την τέχνη, την ίδια μας την ταυτότητα. Η προσφορά του Άγγελου Δεληβορριά στο δημόσιο αγαθό του πολιτισμού είναι αναντικατάστατη. Και για αυτήν τον ευγνωμονούμε όλοι μας.

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του”.

Μητσοτάκης: Σφράγισε την πολιτιστική ζωή του τόπου μας

Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε μέσω twitter ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«O Άγγελος Δεληβορριάς σφράγισε με την παρουσία του την πολιτιστική ζωή του τόπου μας. Με την οξυδέρκειά του δημιούργησε έναν πρωτοποριακό φορέα πολιτιστικής δράσης, το Μουσείο Μπενάκη, αφήνοντας πίσω του μια λαμπρή παρακαταθήκη. Στους οικείους του, τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια» έγραψε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Συλλυπητήρια Κουτσούμπα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλεια του Άγγελου Δεληβορριά, διευθυντή επί πολλά έτη του Μουσείου Μπενάκη, πανεπιστημιακού καθηγητή και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.

Σταύρος Θεοδωράκης: Ο άνθρωπος που έδωσε ελληνικό περιεχόμενο στην έννοια «σύγχρονο Μουσείο»

“Ο Άγγελος Δεληβοριάς δεν ήταν 81 ετών. Ήταν 30 – 50 – 70. Ανάλογα τη στιγμή. Μπορούσες να συζητήσεις μαζί του για τα αντρικά δαχτυλίδια, τα άσχημα της πολιτικής, το τέρας της γραφειοκρατίας, τα «αν» της ζωής, τα όμορφα ταξίδια. Τα κορίτσια και τη ζωγραφική.

Και δεν υπήρξε απλώς «Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη». Ήταν ο άνθρωπος που έδωσε ελληνικό περιεχόμενο στην έννοια «σύγχρονο Μουσείο».

Τον τελευταίο καφέ τον ήπιαμε στην ταράτσα της Κουμπάρη. Ήθελα μια συμβουλή. Όπως τότε, τον χειμώνα του ’14 που ξεκινούσε το Ποτάμι. Μου έδωσε κάποιες απαντήσεις και δώσαμε ραντεβού για τον Μάιο. «Να κάνω πρώτα την ομιλία στην Ακαδημία». Σήμερα Τρίτη ήταν προγραμματισμένη η επίσημη υποδοχή του στην Ακαδημία Αθηνών. Τακτικό μέλος της Ακαδημίας εξελέγη το ‘16 αλλά σήμερα ήταν η τελετή και θα μιλούσε για την «Ανθρώπινη μορφή στην αρχαία ελληνική τέχνη».

Δύο μήνες ετοίμαζε την ομιλία του. Έτσι έκανε πάντα. Να μην του ξεφύγει ένα «ν». Έτσι διοικούσε και το Μπενάκη. Η ίδια σημασία στα έργα τέχνης και στα καλάθια των αχρήστων. Ακόμη και το τσιγάρο στα χέρια του ήταν αρμονικό. Και η σοφία, στριμωγμένη στο μυαλό του, έβγαινε πάντα με ηρεμία. Η φωνή του ημέρευε τους αφηνιασμένους. Και το χαμόγελο του… μαγνήτης!

Ήταν φοβερός ο Άγγελος.
Μεγάλη απώλεια για τον πολιτισμό. Η μεγαλύτερη ίσως για τον πολιτισμό ΜΑΣ”.

Άγγελος Δεληβορριάς: Νοσηλευόταν από τη Μεγάλη Πέμπτη

Ο Άγγελος Δεληβορριάς κορυφαίος κλασικός αρχαιολόγος, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί χρόνια διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών.

delhv

Ο Άγγελος Δεληβορριάς είχε εισαχθεί στο ιδιωτικό νοσοκομείο από τη Μεγάλη Πέμπτη με πνευμονολογικά προβλήματα, ενώ υποβλήθηκε και σε επέμβαση στην καρδιά. Παρέμεινε δε για πολλές μέρες στην Μονάδα Εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Αγωνία για τον 33χρονο γιατρό που αγνοείται στην Κρήτη – Βρέθηκε το αυτοκινητό του, εκδόθηκε Silver Alert
Στο σπίτι του γιατρού στο Ηράκλειο βρέθηκε το πορτοφόλι του με προσωπικά αντικείμενα, ενώ, όπως αναφέρουν οι συγγενείς  του, τον τελευταίο καιρό τον απασχολούσε ένα προσωπικό ζήτημα
Ο 33χρονος γιατρός που έχει εξαφανιστεί
Αγρότες από 40 μπλόκα αποφασίζουν το μεσημέρι στη Νίκαια Λάρισας για κινητοποιήσεις και συνάντηση με Μητσοτάκη
Τα αιτήματα των αγροτών αφορούν κυρίως το αυξημένο κόστος παραγωγής, τη σημαντική απώλεια εισοδήματος, τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, τις καθυστερήσεις και το ύψος των επιδοτήσεων
Συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης,
Τα αυστηρά πρωτόκολλα δεν μπορούν να μηδενίσουν το ρίσκο από σπέρμα δότη – Τα κενά στους ελέγχους και οι κίνδυνοι
Οι συνηθισμένες εξετάσεις DNA δεν έχουν την ευαισθησία να ανιχνεύσουν τη συγκεκριμένη παραλλαγή στο TP53 που βρέθηκε να έχει ο δότης από τη Δανία που έδωσε σπέρμα και στην Ελλάδα
Γονιμοποίηση
ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι παράνομες επιδοτήσεις 1,7 εκατ. ευρώ και οι 15 συλλήψεις – Ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος δήλωνε χωράφια ακόμα και νεκρών
Αρχηγός της οργάνωσης φέρεται ότι είναι ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Μύρων Χιλετζάκης - Κομβικό ρόλο φέρεται ότι είχαν ο λογιστής Γιώργος Λαμπράκης, αλλά και η σύζυγός του, δικηγόρος Χρυσάνθη Κουτάντου
ΟΠΕΚΕΠΕ 17