Ελλάδα

Αλλαγές στις αποζημιώσεις των αγροτών και γεωργών

Τα πάνω κάτω φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο τομέα ασφάλισης και αποζημίωσης γεωργών και αγροτών. 

Αλλαγές στον τομέα της ασφάλισης και της αποζημίωσης της γεωργικής παραγωγής εξήγγειλε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού και ισοσκέλισης του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, όπως ανέφερε. 

Σύμφωνα με την υπουργό, στις γενικές αρχές του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται ο διαχωρισμός του ΕΛΓΑ από το σύστημα ΠΣΕΑ που αφορά κρατικές αποζημιώσεις. Επιπλέον, ιδρύεται Ταμείο Αλληλοβοήθειας για την κτηνοτροφική παραγωγή που μπορεί να  επεκταθεί και στη γεωργική παραγωγή.
Ακόμη, καθιερώνεται η υποχρεωτική ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής σε ποσοστό 4% της αξίας των προϊόντων που αποτελούν και την ασφαλιζόμενη αξία. Θα υπάρχει επιπλέον μια εισφορά από 2%-5% η οποία θα υπολογίζεται στο εισόδημα που δηλώνει στην εφορία ο αγρότης για το τμήμα του ποσού πάνω από το αφορολόγητο εισόδημα. 

Καθιερώνεται η πρόσθετη ασφάλιση, ώστε ο δικαιούχος αγρότης να εισπράττει μεγαλύτερη αποζημίωση, όπως επίσης και η προαιρετική ασφάλιση.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και διάταξη ότι στην καταβολή αποζημιώσεων θα υπάρχει απαλλαγή 20% από τη ζημιωθείσα παραγωγή, ενώ για τα ΠΣΕΑ η απαλλαγή θα είναι 30%. Το ανώτατο ύψος της αποζημίωσης ορίζεται σε 70.000 ευρώ.
Η κ. Μπατζελή ανέφερε τέλος ότι στόχος είναι ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ και έτσι οι αποζημιώσεις δεν θα μπορεί να ξεπεράσουν τα έσοδα του ΕΛΓΑ.
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Απόπειρα ληστείας και επίθεση με καλάσνικοφ στην Αιτωλοακαρνανία - «Απείλησαν τη μητέρα μου “αν μιλήσεις θα σε σκοτώσω”»
Τρεις άνδρες έστησαν καρτέρι σε οικογένεια, χτύπησαν τον πατέρα, απείλησαν και προσπάθησαν να δέσουν τη μητέρα και πυροβόλησαν με όπλο τον γιο
Αιτωλοακαρνανία
Συνελήφθη οικιακή βοηθός στη Χίο για σωματική βλάβη σε βάρος ηλικιωμένου - Τον χτύπησε στο κεφάλι και τον έδεσε στο κρεβάτι
Το περιστατικό αποδείχτηκε με βίντεο που κατέθεσε η κόρη του θύματος στην Αστυνομία, το οποίο τραβήχτηκε από κάμερα που είχε τοποθετήσει στο σπίτι όπου έμενε ο πατέρας της και η μητέρα της με την οικιακή βοηθό
Μοτοσικλέτα της Ελληνικής Αστυνομίας