Ελλάδα

Αλλάζουν ονομασία δυο κοινότητες σε Αρκαδία και Μεσσηνία

Γιατί ελήφθη αυτή η απόφαση

Με δυο Προεδρικά Διατάγματα αλλάζουν ονομασία δυο κοινότητες σε Αρκαδία και Μεσσηνία.

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Εσωτερικών ο αρμόδιος Υφυπουργός, Βασίλης Σπανάκης προωθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας  δύο  Σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων ( για την μετονομασία των Δημοτικών Κοινοτήτων, Πυρρής (ο) του Δήμου Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας και Νεοχωρίου της Δημοτικής Ενότητας Λεύκτρου του Δήμου Δυτικής Μάνης του Νομού Μεσσηνίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η σχετική πρωτοβουλία λαμβάνεται μετά από την υποβολή αντιστοίχων αιτημάτων των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Γορτυνίας και Δυτικής Μάνης.

Πιο αναλυτικά:

α. Μετονομάζεται η Δημοτική Κοινότητα «Πυρρή, (ο)» του Δήμου Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας σε Δημοτική Κοινότητα «Πυρί, (το)» και αντιστοίχως ο οικισμός «Πυρρής, ο» σε οικισμό «Πυρί, (το)». Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστορικής τεκμηρίωσης του αιτήματος του Δήμου για την μετονομασία της Κοινότητας, ο σημερινός οικισμός «Πυρρής» ευρισκόμενος ανάμεσα σε δύο ποτάμια, τον Αλφειό και τον Λάδωνα, απαντάται για πρώτη φορά το 1632 στην εποχή της Βενετοκρατίας με την σύνθετη ονομασία «Πυρί Σαρακίνι», ενώ και το 1829 στον πρώτο επιστημονικό χάρτη της Ελλάδας που συνέταξε η Ελληνική Διοίκηση αναφέρεται ως «Πυρί». Η παραφθορά σε «Πυρρή» πρωτοεμφανίστηκε περίπου 300 χρόνια μετά το 1632, το 1940.

β. Μετονομάζεται η Δημοτική Κοινότητα «Νεοχωρίου», της Δημοτικής Ενότητας Λεύκτρου του Δήμου Δυτικής Μάνης του Νομού Μεσσηνίας, σε Δημοτική Κοινότητα «Νεοχωρίου- Στούπας» με έδρα το Νεοχώριον. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισήγησης του αιτήματος για μετονομασία, όταν δημιουργήθηκαν οι Κοινότητες, η Στούπα ήταν μια ερημική παραλία και μοιραίως εντάχθηκε στο πλησιέστερο χωριό, το Νεοχώρι. Σήμερα όμως, η Στούπα είναι το μεγαλύτερο χωριό του Δημοτικού Διαμερίσματος Λεύκτρου, πόλος έλξης εκατοντάδων τουριστών και επισκεπτών, διαθέτει Νηπιαγωγείο και 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο, ενώ στη Στούπα βρίσκεται και το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Βρέθηκαν οι γονείς του μωρού που το κλείδωσαν στο μπαλκόνι στη Θεσσαλονίκη - Κρατούνται σε αστυνομικό τμήμα της Ηλείας
Στο αστυνομικό τμήμα Βουπρασιάς στην Βάρδα του νομού Ηλείας κρατούνται οι δυο Βούλγαροι και τα τέσσερα παιδιά. Οι δυο ενήλικοι κατηγορούνται για το αδίκημα της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο
Το μπαλκόνι στο οποίο παράτησαν το μωρό οι γονείς του 5