Ελλάδα

Ανησυχία Παυλάκη για συνδυασμό μεταλλάξεων: Μέτρα τώρα, να κλείσουν σχολεία και κέντρα διασκέδασης

Την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και το ενδεχόμενο του συνδυασμού της μετάλλαξης Όμικρον με την Δέλτα, εξέφρασε ο ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (16/12) του ΣΚΑΪ. Πρότεινε μάλιστα να ληφθούν και άλλα περιοριστικά μέτρα, όπως το κλείσιμο των σχολείων και των κέντρων διασκέδασης. 

«Αυτή τη στιγμή θα ήταν σοφό και πολύ καλό να κλείσουν πχ τα σχολεία, να μπουν ορισμένες περιορισμοί. Κάθε πράγμα που γίνεται τώρα, θα γλιτώσει δεκαπλάσια ή εκατονταπλάσια κρούσματα τον Ιανουάριο» τόνισε ο Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Εκτίμησε δε πως αν για παράδειγμα κλείσουν τα σχολεία θα κοπούν 1.500 με 2.000 κρούσματα την ημέρα και γι αυτό «κάποιος πρέπει να το δει πιο σοβαρά τώρα, με τη γνώση που έχουμε ότι η Όμικρον δεν σταματά με τίποτα».

«Όχι» στα διπλά μηνύματα

Ο Γιώργος Παυλάκης εξήγησε ότι όποιες κοινωνίες δεν προσπαθήσει να ανακόψει τον αριθμό των κρουσμάτων θα «τιμωρηθούν» από τον ιό. Δεν θα πρέπει, πρόσθεσε, να αποστέλλονται μηνύματα στην κοινωνία ότι «όλα είναι μια χαρά», «θα πάμε όλοι μαζί στην Ερμού να ψωνίσουμε και μετά στα ‘’απόλυτα ρεβεγιόν’’ και στα χιονοδρομικά να κολλήσουμε».

Βασικός δείκτης πλέον τα κρούσματα

Κυριότερος δείκτης για την πορεία της πανδημίας, όπως είπε ο ερευνητής στις ΗΠΑ, είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και όχι οι ΜΕΘ ή οι θάνατοι, καθώς «εκεί το έχουμε χάσει το παιχνίδι». 

Αν δεν πέσουν τα κρούσματα δεν γίνεται δουλειά τόνισε και εξήγησε ότι ανάλογα με τη συμπεριφορά της κοινωνίας μπορούν να μειωθούν τα κρούσματα που ήδη δείχνουν μια πτωτική τάση τώρα αλλά αναμένεται ένα «μεγάλο τσουνάμι» τον Ιανουάριο ως αποτέλεσμα της περιόδου των γιορτών που «Η Ελλάδα ‘’περηφανεύεται’’ ότι θα είναι ανοιχτά τα πάντα όλα και δεν θα γίνει κάτι για να μετριαστεί το κύμα των μολύνσεων».

Μπορεί να ξεπεράσουν τις 25.000 οι νεκροί έως το Πάσχα

Ο κ. Παυλάκης επανέλαβε πως η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι κρίσιμη και πως αν επαναληφθεί η κατάσταση του περασμένου χρόνου το πανδημικό κύμα θα φτάσει έως το Πάσχα και οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τις 25.000.

Δεν αρκούν τα εμβόλια – Το είπε και ο ΠΟΥ

Ο ερευνητής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ρυθμό των εμβολιασμών στη χώρα μας επεσήμανε ωστόσο ότι και ο ίδιος ο ΠΟΥ με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα εμβόλια δεν αρκούν για την ανάσχεση του πανδημικού κύματος.

Με την Όμικρον, πρόσθεσε, δεν υπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν να καταλήξουν σε ΜΕΘ κατά 90% αλλά μπορούν να μολυνθούν χωρίς συμπτώματα ή με ελάχιστα και να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους.

Για την τρίτη δόση τόνισε ότι δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή πόσο θα κρατήσει η επήρειά της.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Στο Παρά Πέντε – 20 χρόνια μετά: Συγκίνηση στο επετειακό επεισόδιο – Τα highlights και η αναφορά στην Ειρήνη Κουμαριανού
Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο reunion της κωμικής σειράς του MEGA - Τα τραγούδια της Ζουμπουλίας και της Θεοπούλας και η πάμπλουτη κληρονόμος Ντάλια εν μέσω οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα
Στο Παρά Πέντε – 20 χρόνια μετά: Συγκίνηση στο επετειακό επεισόδιο – Τα highlights και η αναφορά στην Ειρήνη Κουμαριανού
Εκτροπές, παρατημένα τρακτέρ και ουρές χιλιομέτρων - «Ψάχναμε 15 αγρότες στο Κάστρο για να δώσουμε στην κυκλοφορία δεύτερη λωρίδα»
Σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, η κατάσταση να είναι κάπως καλύτερη αφενός γιατί τα τρακτέρ έχουν πλέον σταθμεύσει στα δεξιά των δρόμων και αφετέρου γιατί η έξοδος φαίνεται να κορυφώθηκε χθες
Κίνηση από το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων στη Ριτσώνα
Ανανεώθηκε πριν 59 λεπτά
56
Με μπόρες και ισχυρές καταιγίδες τα κάλαντα των Χριστουγέννων, σε ποιες περιοχές θα βρέξει - Η πρόγνωση των επόμενων ημερών
Εξασθένηση των ισχυρών φαινομένων προβλέπεται, στα δυτικά τη νύχτα της Τετάρτης 24-12-2025 προς Πέμπτη 25-12-2025 και στις υπόλοιπες περιοχές το απόγευμα της ημέρας των Χριστουγέννων
Καρυοθραύστης και άνθρωποι με ομπρέλες
Καιρός σήμερα: Ισχυρά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας – Καταιγίδες σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 10 με 13 βαθμούς, στο Ιόνιο, τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο τους 14 με 17 και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου
καιρός
Πέθανε η Σύλβα Ακρίτα, η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ – Η ανάρτηση της κόρης της, Έλενας Ακρίτα
Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και τον Οκτώβριο του 1986, ο Ανδρέας Παπανδρέου της ανέθεσε καθήκοντα υφυπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Η Σύλβα Ακρίτα με την κόρη της Έλενα Ακρίτα, σε παλαιότερη φωτογραφία τους ΑΠΕ-ΜΠΕ 11