Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

«Αστήριχτες οι καταγγελίες» για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

«Αστήριχτες οι καταγγελίες» για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Αστήριχτες χαρακτηρίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις καταγγελίες για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Με αφορμή σχετικό δημοσίευμα, το ΥΠΕΝ αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα εξής:

Πρώτον, με το που άρχισαν να διακινούνται φήμες και σενάρια περί χρήσεως παράνομου λογισμικού -και πριν από το σημερινό δημοσίευμα-, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικοινώνησε άμεσα με την εξειδικευμένη εταιρεία πληροφορικής με την οποία έχει συμβληθεί και η οποία έχει την ευθύνη για το Πληροφοριακό Σύστημα.

Η εταιρεία και τότε υπογράμμισε -και τώρα επανέλαβε- ότι η ίδια η δομή του Πληροφοριακού Συστήματος -και οι προδιαγραφές ασφαλείας που ενσωματώνει- αποκλείουν την πρόσβαση στη βάση δεδομένων από εργαλεία ή εξωτερικές πηγές. Επομένως, τα καταγγελλόμενα στο δημοσίευμα περί «χακαρίσματος» του συστήματος επιλογής αιτήσεων μέσω «πειραγμένου λογισμικού» δεν προκύπτουν από πουθενά και είναι εκτός πραγματικότητας.

Δεύτερον, η υποβολή της αίτησης δεν αυτοματοποιείται πλήρως. Διότι υπάρχουν αρκετά σημεία που για να συμπληρωθούν απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση (ανάρτηση αρχείων, διεπαφή με τρίτα συστήματα κ.λπ.).

Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν για άλλη μια φορά από τον ανάδοχο του Πληροφοριακού Συστήματος, τα απαιτούμενα βήματα για την υποβολή της αίτησης ένταξης υλοποιούνται μέσα από την πλατφόρμα και «περνάνε» από όλα τα απαιτούμενα στάδια και ελέγχους που προβλέπει το Πληροφοριακό Σύστημα, χωρίς να παρακάμπτεται κανένα. Υπάρχουν με άλλα λόγια ισχυρές δικλείδες ασφαλείας σε διάφορα στάδια της διαδικασίας, οι οποίες εγγυώνται τη διαφάνεια και τη νομιμότητά της (η είσοδος στο σύστημα μέσω των διαπιστευτηρίων ΤΑXISNET της ΑΑΔΕ, η ύπαρξη πιστοποιητικού ασφαλούς μετάδοσης δεδομένων SSL κ.ά.)

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι η ίδια διαδικασία και η ίδια πλατφόρμα είχε χρησιμοποιηθεί και στους δυο προηγούμενους κύκλους του «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον».

Το ΥΠΕΝ διαβεβαιώνει τέλος ότι παρακολουθεί στενά τη διαδικασία και τις αιτήσεις που υποβάλλονται και προβαίνει συνεχώς σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους και ενέργειες που απαιτούνται για την άρτια και ορθή διεξαγωγή του προγράμματος.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις