Ελλάδα

Διαπραγματεύσεις: Στο Eurogroup με άδεια χέρια! Αυτά είναι τα “αγκάθια”

- Μία τηλεδιάσκεψη έξι ωρών και.... μηδέν εις το πηλίκο!
- Καμία σύγκλιση στι πιο βασικές διαφωνίες: Εργασιακά, ασφαλιστικό, ενέργεια
- Τι συμβαίνει με τα αντίμετρα και τον ΕΝΦΙΑ
- Για "πολιτική λύση" μίλησε κυβερνητικός αξιωματούχος, για Απρίλιο ή Μάιο μεταφέρεται η συνολική συμφωνία
- Σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για "κάλυψη βασικών αναγκών" μέχρι το φθινόπωρο
- Όλα τα δεδομένα της διαπργμάτευσης και της δεύτερης αξιολόγησης που δεν κλείνει...

Μετά από έξι ολόκληρες ώρες τηλεδιαβουλεύσεων διαπιστώθηκε ότι δεν κουνήθηκε… φύλο στο πεδίο του ασφαλιστικού και του εργασιακού. Αποκαλύφθηκε επίσης το χάσμα που παραμένει στο μέτωπο του ενεργειακού, ενώ παρέμειναν τα “αγκάθια” στα “αντίμετρα” με επίκεντρο τον ΕΝΦΙΑ και όχι μόνο.

Με λίγα λόγια… μηδέν εις το πηλίκο στα κυριότερα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης, με την δεύτρερη αξιολόγηση να μην… λέει να κλείσει!

Συγκλίσεις επαναβεβαιώθηκαν στο πεδίο του εξωδικαστικού και διαπιστώθηκαν στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων που, όπως ελέχθη, έκλεισε (και το δημοσιονομικό κενό του 2018 θεωρείται ότι έχει κλείσει μέσα από τεχνικές διαβουλεύσεις, αν και χθες δεν έγινε ειδική αναφορά).

Ο λόγος για το αποτέλεσμα της πολιτικής τηλεδιαπραγμάτευσης του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 17.03.2017. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπάρχει σχεδιασμός για νέες επαφές σήμερα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες έλαβαν χώρα και τεχνικές διαβουλεύσεις για τα ανοικτά πεδία, ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να επιχειρηθούν και άλλες απόπειρες σε πολιτικό επίπεδο.

Πάμε για Απρίλιο ή Μάιο για συνολική συμφωνία

Πλέον η ελληνική πλευρά συνεχίζει τη διαπραγμάτευση εξ αποστάσεως. Και αύριο ταξιδεύει για Βρυξέλλες με στόχο να υπάρξει μια πολιτική “λύση” σε επίπεδο Eurogroup, που συνεδριάζει τη Δευτέρα, έχοντας ως… τέταρτο θέμα την Ελλάδα και με χαμηλό τον “πήχη” των προσδοκιών.

Έτσι, το “χρονοδιάγραμμα” για συμφωνία, αν δεν υπάρξει μια θεαματική και θετική “ανατροπή” υπό την πίεση των οικονομικών και όχι μόνο εξελίξεων, μεταφέρεται για το επόμενο δίμηνο.

Επιχειρείται, δηλαδή, κατ’ ελάχιστον μια δήλωση στήριξης τη Δευτέρα, που θα επιτρέψει την άμεση κάθοδο των θεσμών στην Αθήνα για μια πρώτη συμφωνία σε επίπεδο staff level agreement έως τις 7/4 και για πολιτική συμφωνία τον Μάιο, κάτι που δεν θεωρείται προς το παρόν δεδομένο λόγω των “αποστάσεων” αλλά και της πληθώρας των γεγονότων και των αργιών/εορτών που μεσολαβούν.

Τον ελληνικό “στόχο” περιέγραψε χθες μέλος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας. “Επιχειρούμε να βρούμε ένα πλαίσιο συμφωνίας στο MοU, δυο-τρεις παραγράφους, έως τη Δευτέρα“, ανέφερε.

Σχέδιο για προσύνοδο Eurogroup στις Βρυξέλλες

Εδώ να σημειώσουμε πως επιχειρείται από το ελληνικό διαπραγματευτικό “δίδυμο” των κ.κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη και μια προσυνάντηση στις Βρυξέλλες, στο πρότυπο αυτών που έλαβαν χώρα πριν από τη σύνοδο της 20ής Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή των θεσμών και στελεχών του Eurogroup.

Πέρα από το “βασικό” σενάριο διαθεσίμων έως και τον Ιούνιο, διαμορφώνεται στο ΥΠΟΙΚ και ένα σχέδιο αύξησης των “δυνατοτήτων” κάλυψης των βασικών αναγκών έως το φθινόπωρο

Τότε συμμετείχαν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, που σύμφωνα με δηλώσεις του θα παραμείνει στον θώκο έως το τέλος του έτους, ο Τόμας Βίζερ, ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Μάρκο Μπούτι, ο Ντέκλαν Κοστέλο, ο Πολ Τόμσεν, η Ντέλια Βελκουλέσκου, ο Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Μπενουά Κερέ.

Ουσιαστικά οι θεσμοί έκαναν και χθες σαφές αυτό που είχε προαναγγείλει αξιωματούχος από την Πέμπτη. Ότι, δηλαδή, δεν υποχωρούν από τις θέσεις τους για μια συνολική συμφωνία επί της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς “μεταθέσεις” θεμάτων (όπως το εργασιακό) για αργότερα και άλλα “ελαφρυντικά”. Και παρ’ όλα αυτά επέμεναν ότι το θέμα -για την Αθήνα- είναι πολιτικό και ότι λύση μπορεί να βρεθεί εντός ημερών αν υπάρξει βούληση (άρα αλλαγή στάσης της κυβέρνησης).

Βεβαίως, υπάρχει και θέμα εντός των θεσμών με τις θέσεις του ΔΝΤ (που διαπραγματεύεται νέο μνημόνιο) να “απέχουν”. Και δεν επικεντρώνεται το “χάσμα” μόνο στο εργασιακό, αλλά και στον υπολογισμό των πλεονασμάτων με την ανακοίνωση των στοιχείων του 2016 από τη Eurostat την 24η Απριλίου πλέον να θεωρείται ορόσημο για τις αποφάσεις.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Στο Παρά Πέντε – 20 χρόνια μετά: Συγκίνηση στο επετειακό επεισόδιο – Τα highlights και η αναφορά στην Ειρήνη Κουμαριανού
Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο reunion της κωμικής σειράς του MEGA - Τα τραγούδια της Ζουμπουλίας και της Θεοπούλας και η πάμπλουτη κληρονόμος Ντάλια εν μέσω οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα
Στο Παρά Πέντε – 20 χρόνια μετά: Συγκίνηση στο επετειακό επεισόδιο – Τα highlights και η αναφορά στην Ειρήνη Κουμαριανού
Εκτροπές, παρατημένα τρακτέρ και ουρές χιλιομέτρων - «Ψάχναμε 15 αγρότες στο Κάστρο για να δώσουμε στην κυκλοφορία δεύτερη λωρίδα»
Σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, η κατάσταση να είναι κάπως καλύτερη αφενός γιατί τα τρακτέρ έχουν πλέον σταθμεύσει στα δεξιά των δρόμων και αφετέρου γιατί η έξοδος φαίνεται να κορυφώθηκε χθες
Κίνηση από το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων στη Ριτσώνα
Ανανεώθηκε πριν 57 λεπτά
56
Με μπόρες και ισχυρές καταιγίδες τα κάλαντα των Χριστουγέννων, σε ποιες περιοχές θα βρέξει - Η πρόγνωση των επόμενων ημερών
Εξασθένηση των ισχυρών φαινομένων προβλέπεται, στα δυτικά τη νύχτα της Τετάρτης 24-12-2025 προς Πέμπτη 25-12-2025 και στις υπόλοιπες περιοχές το απόγευμα της ημέρας των Χριστουγέννων
Καρυοθραύστης και άνθρωποι με ομπρέλες
Καιρός σήμερα: Ισχυρά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας – Καταιγίδες σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 10 με 13 βαθμούς, στο Ιόνιο, τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο τους 14 με 17 και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου
καιρός
Πέθανε η Σύλβα Ακρίτα, η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ – Η ανάρτηση της κόρης της, Έλενας Ακρίτα
Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και τον Οκτώβριο του 1986, ο Ανδρέας Παπανδρέου της ανέθεσε καθήκοντα υφυπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Η Σύλβα Ακρίτα με την κόρη της Έλενα Ακρίτα, σε παλαιότερη φωτογραφία τους ΑΠΕ-ΜΠΕ 11