Ελλάδα

ΦΠΑ 2015: Ερχεται κύμα ακρίβειας από τη Δευτέρα

Ακριβαίνει το καλάθι της νοικκοκυράς από την ερχόμενη Δευτέρα. Το υπουργείο Οικονομικών για να διευκολύνει την ομαλή αλλαγή των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών, παρέτεινε για την ερχόμενη Δευτέρα την ημέρα εφαρμογής του νέου ΦΠΑ.

Οι αλλαγές στους συντελεστές που ψηφίστηκαν στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη θα έχουν σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 9% περίπου (8,85% για την ακρίβεια) οι τιμές σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες που μετατέθηκαν από το συντελεστή 13% στο 23%, ενώ κατά 6,1% θα αυξηθούν οι τιμές στα είδη, όπως για παράδειγμα τα ξενοδοχεία, που από το συντελεστή 6,5% ανέβηκαν στο 13%.

Οι καταναλωτές που από τη Δευτέρα θα προχωρήσουν σε αγορές στα εστιατόρια, τα ταχυφαγεία, τα σούπερ μάρκετς, τα κρεοπωλεία και εκατοντάδες άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων θα διαπιστώσουν το μέγεθος της ακρίβειας.

Συγκρκριμένα με τις αλλαγές στο ΦΠΑ θα αυξηθούν οι τιμές κατά 8,85% κατά μέσον όρο στις παρακάτω κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών:

Στα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, τσιπς, κονσέρβες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό σε συσκευασίες, τοματοπολτοί, σάλτσες σε κονσέρβες κ.λπ.).

Τις υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, αεροπλάνων, πλοίων, κόμιστρα ταξί), σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης.
Τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών.
Τις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Τα εισιτήρια κινηματογράφων.
Τις υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες.
Τις πωλήσεις ανθέων και φυτών.

Οσον αφορά στα ξενοδοχεία οι αυξήσεις θα ισχύσουν από την 1 Οκτωβρίου 2015 που θα ισχύσει η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13% με συνέπεια οι τιμές των υπηρεσιών και των προϊόντων αυτών να αυξηθούν κατά 6,1%.

Πάντως, οι κάτοικοι νησιών του Αιγαίου θα υποστούν τις συνέπειες μεγαλύτερης ακρίβειας, καθώς οι ανατιμήσεις θα είναι μεγαλύτερες λόγω και της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καταδικάζει «απερίφραστα» το περιστατικό βίας στη Νομική Σχολή με την εισβολή κουκουλοφόρων
«Φαινόμενα βίας είναι απολύτως καταδικαστέα, τόσο από το δικηγορικό σώμα, όσο και από κάθε πολίτη στο πλαίσιο μίας ευνομούμενης δημοκρατικής πολιτείας»
Ο φοιτητής που τραυματίστηκε στην επίθεση κουκουλοφόρων στη Νομική
Νέα δεδομένα για τον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου - Ισχαιμικό επεισόδιο «δείχνουν» οι ιστολογικές εξετάσεις του 39χρονου
Οι ιστολογικές εξετάσεις εστιάζονται στο συμπέρασμα ισχαιμικού επεισοδίου, δηλαδή να πέθανε ο 39χρονος από κάποιο πρόβλημα στην καρδιά, λόγω εξάντλησης και υποθερμίας
Ο Βασίλης Καλογήρου και το σημείο όπου βρέθηκε η σορός του 2