Ελλάδα

Έξι αλλαγές στις λαϊκές αγορές

Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ και στην προσπάθειά να επιβάλει όρους ανταγωνισμού, διαφάνειας και τάξης στη λειτουργία τους, προωθεί έξι παρεμβάσεις.

Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση έως το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας και πρόκειται ψηφιστεί έως το τέλος Απριλίου και αφορούν στα εξής:

1. Οι θέσεις των πωλητών των λαϊκών αγορών θα καθορίζονται με δημόσια κλήρωση.

2. Δίνεται η δυνατότητα πώλησης νέων κατηγοριών προϊόντων, όπως παραδοσιακά ζυμαρικά και αλλαντικά. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους πωλητές να διαθέτουν περισσότερες από μια κατηγορίες προϊόντων.

3. Προβλέπεται σαφής χωροταξικός διαχωρισμός μεταξύ των παραγωγών και των εμπόρων και διαμορφώνονται πλέον δύο ξεχωριστά τμήματα στις λαϊκές αγορές.

4. Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις σε όλες τις κατηγορίες των παραπτωμάτων και προβλέπονται ποινικές κυρώσεις. Για παράδειγμα προβλέπεται τρίμηνη φυλάκιση για διάθεση μη ασφαλών τροφίμων. Επίσης τρίμηνη φυλάκιση για απασχόληση μη ασφαλισμένου εργαζομένου και φυλάκιση ενός έτους για πώληση χωρίς άδεια.

5. Κωδικοποιείται το σύνολο της νομοθεσίας που αφορά το υπαίθριο εμπόριο και σήμερα διατυπώνεται σε 15 νομοθετήματα.

6. Δημιουργείται ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες και όλοι όσοι εκδίδουν άδειες λαϊκών αγορών είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι έλεγχοι στις λαϊκές αγορές καθώς το 2013 έγιναν 131.000 έλεγχοι και κατασχέθηκαν 10 εκατ. προϊόντα.

Στο μεταξύ, τον Οκτώβριο του 2014 θα επανεξετασθεί το σύνολο των αδειών λαϊκών αγορών με βάση τον προηγούμενο νόμο και βασική προϋπόθεση για την απόκτηση άδειας είναι η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Εφόσον ο ενδιαφερόμενος διαθέτει αυτές τις δύο ενημερότητες προτεραιότητα έχουν οι άνεργοι και εντός των ανέργων, επιμέρους κατηγορίες όπως οι ανάπηροι, οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι και οι Ρομά. Οι άδειες θα ανανεώνονται κατ’ έτος με βασική προϋπόθεση πάντα τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Τέλος, σημειώνεται ότι καταργούνται οι ομαδικές άδειες για τα παζάρια και περιορίζεται ο χρόνος διεξαγωγής τους με ανώτατο όριο τις τρεις ημέρες, ενώ εξαιρούνται τα χριστουγεννιάτικα και πασχαλιάτικα παζάρια.

Διαβάστε επίσης:

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Από τα νοσοκομεία των γκέτο στις ΗΠΑ στα χειρουργεία του «Υγεία»: Ο Γρηγόρης Παττακός μιλά για την επιστροφή στην πατρίδα
Ο Έλληνας καρδιοχειρουργός που άφησε πίσω του την Αμερική για να γιατρέψει καρδιές στην Ελλάδα, μιλά στο newsit.gr για το πάθος της επιστροφής στην πατρίδα.
Η Γιάννα Σουλάκη με τον Γρηγόρη Παττακό
1
«Άφαντη» η μητέρα του Στέφανου Τσιτσιπά – Κανένα ενδιαφέρον και καμία συγγνώμη στον 71χρονο που δάγκωσε ο σκύλος της
Έχουν συμπληρωθεί 48 ώρες από τη στιγμή της επίθεσης στη Βουλιαγμένη και η μητέρα του Στέφανου Τσιτσιπά με τη στάση της μόνο μετανιωμένη δεν δείχνει
Από την επίθεση στον 71χρονο 2
Αμφιλοχία: Ο 67χρονος είχε χτυπήσει τον 95χρονο πατέρα του το Πάσχα καταγγέλλει συγγενής της οικογένειας – «Είχε μώλωπες στο πρόσωπο»
Ο δράστης που ήταν πρώην αστυνομικός, είχε αποταχθεί από την ΕΛΑΣ πριν κάποια χρόνια, καθώς το όνομά του είχε εμπλακεί σε υπόθεση βιασμού
O 67χρονος πρώην αστυνομικός που ομολόγησε τη δολοφονία του 95χρονου πατέρα του 1