Το πλοίο των Τούρκων φέρει το όνομα του φοβερού και τρομερού Hayreddin Barbaros του Μπεϊλέρμπεη (μεγάλου μπέη) του Αιγαίου, του κοκκινογένη πειρατή (αυτό σημαίνει barbaros από το λατινογενές barba rossa – κόκκινα γένια).
Το όνομα Hayreddin σημαίνει δώρο Θεού και του δόθηκε από τον πατέρα του Γιακούμπ και τη μητέρα του Κατερίνα. Ο πατέρας του ήταν μουσουλμάνος, η μητέρα του χριστιανή από τη Λέσβο. Ο κοκκινογένης είχε ελληνικό αίμα δηλαδή.
Ο νεαρός γρήγορα ανέπτυξε ναυτικό ταλέντο και ακόμη πιο γρήγορα μπήκε στο… επάγγελμα της εποχής. Όποιος δεν ήταν έμπορος ή ψαράς γινόταν πειρατής και ο Haireddin ήταν πολύ καλός πειρατής.
Τόσο καλός που οι Τούρκοι τον στρατολόγησαν κατά την πάγια τακτική τους και του ανέθεσαν να δουλεύει καταδυναστεύοντας πλοία και νησιά για χάρη τους.
Κατέλαβε το Αλγέρι, κατέσφαξε τα Κύθηρα, κατατρόπωσε το στόλο των δυτικών … έγινε μεγάλος και τρανός, ουσιαστικά ήταν αυτός που θεμελίωσε το φοβερό και τρομερό ναυτικό της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Γεννήθηκε κοντά στο 1475 στον Παλαιόκηπο της Γέρας στη Λέσβο και πέθανε το 1546 στην Πόλη.
