Ελλάδα

Eλληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες: Η επιβολή κράτησης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες αναφορικά με τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης. Ζητά την απόσυρση του μέτρου των «κλειστών δομών» στα νησιά του Αιγαίου.

«Η γενικευμένη και αδιάκριτη επιβολή κράτησης παραβιάζει την εθνική, ενωσιακή και διεθνή νομοθεσία», αναφέρει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ΣΕΠ, το εν λόγω σχέδιο προβλέπει ότι όλοι οι νεοεισερχόμενοι -συμπεριλαμβανομένων οικογενειών με παιδιά, προσώπων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και προσώπων με καταφανείς ανάγκες διεθνούς προστασίας- θα τίθενται με την άφιξή τους, αυτομάτως και αδιακρίτως, σε κράτηση, η οποία κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του νέου νομοθετικού πλαισίου μπορεί να διατηρηθεί για χρονικό διάστημα μέχρι και τρία χρόνια, επισημαίνει η οργάνωση.

Αυτά τα μέτρα θα έχουν ως συνέπεια τη διοικητική κράτηση αριθμού ανθρώπων «που θα στερηθούν την ελευθερία τους χωρίς να έχουν διαπράξει ποινικό αδίκημα, διπλάσιου από τον αριθμό των ποινικά κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές», υπογραμμίζει το ΕΣΠ.

Το σχέδιο εντείνει την ανθρωπιστική κρίση

Περαιτέρω, η οργάνωση υποστηρίζει ότι το σχέδιο των ελληνικών αρχών «όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τις συνθήκες επείγουσας ανθρωπιστικής κρίσης, που σήμερα επικρατούν στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, αλλά και τις εντείνει, εκθέτοντας ένα τεράστιο αριθμό ανθρώπων σε συνθήκες εγκλεισμού, οι οποίες έχουν δραματικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και αυξάνουν τον ανθρώπινο πόνο».

Η κράτηση πολιτών τρίτων χωρών στο πλαίσιο της νομοθεσίας για το άσυλο και τη μετανάστευση, σύμφωνα με το ίδιο το ελληνικό δίκαιο αλλά και το ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο, επιτρέπεται μόνο ως ένα κατ’ εξαίρεση εφαρμοζόμενο μέτρο, το οποίο θα πρέπει να εφαρμόζεται ως ύστατη λύση («last resort») και μόνο εφόσον πληρούνται οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις (λόγοι κράτησης, προηγούμενη εξέταση δυνατότητας εφαρμογής εναλλακτικών μέτρων κ.τ.λ.), εξηγεί το Συμβούλιο.

Δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο η κράτηση

Επιπλέον, τονίζεται στην ανακοίνωση, ότι η επιλογή του μέτρου της κράτησης ως εργαλείου πολιτικής αποτροπής των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, «έχει αποδειχθεί απολύτως αναποτελεσματική και αλυσιτελής». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, όπως αναφέρει ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Μεταναστών, Φρανσουά Κρεπό, «δεν υπάρχει κανένα εμπειρικό στοιχείο, ότι η κράτηση αποτρέπει την παράτυπη μετανάστευση ή αποθαρρύνει ανθρώπους από το να αναζητήσουν άσυλο. Παρά την αυξανόμενη αυστηρότητα των πολιτικών κράτησης, που εισήχθησαν τα τελευταία 20 χρόνια σε χώρες ανά τον κόσμο, ο αριθμός των παράτυπων αφίξεων δεν μειώθηκε».

Το Συμβούλιο επισημαίνει ότι η πλειονότητα των νεοεισερχόμενων στα νησιά είναι οικογένειες, γυναίκες (22%) και παιδιά (36%), με τη συντριπτική πλειονότητα των αφιχθέντων (άνω του 85%) να συνεχίζουν να προέρχονται από χώρες που χαρακτηρίζονται από εκτεταμένες συρράξεις, βία ή/και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως μεταξύ άλλων προκύπτει από ετήσιες εκθέσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αλλά και από τα υψηλά ποσοστά χορήγησης προσφυγικού καθεστώτος των εν λόγω εθνικοτήτων στο εθνικό επίπεδο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Καιρός σήμερα: Ισχυρά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας – Καταιγίδες σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 10 με 13 βαθμούς, στο Ιόνιο, τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο τους 14 με 17 και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου
καιρός
Πέθανε η Σύλβα Ακρίτα, η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ – Η ανάρτηση της κόρης της, Έλενας Ακρίτα
Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και τον Οκτώβριο του 1986, ο Ανδρέας Παπανδρέου της ανέθεσε καθήκοντα υφυπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Η Σύλβα Ακρίτα με την κόρη της Έλενα Ακρίτα, σε παλαιότερη φωτογραφία τους ΑΠΕ-ΜΠΕ 9
Κάλαντα με τα τρακτέρ στις εθνικές οδούς και τους οδηγούς να ελπίζουν να αποφύγουν τους χωματόδρομους - Η Οδύσσεια των εκδρομέων
Για την Τετάρτη, παραμονή Χριστουγέννων, η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου αισιοδοξεί ότι η βελτιωμένη εικόνα σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο που επικράτησε τις βραδινές ώρες, θα συνεχιστεί
Οδύσσεια των εκδρομέων των γιορτών
40