Ελλάδα

ΕΝΦΙΑ: 20.000€ θα πληρώσει το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Μέλισσα»

Μετά το Χαμόγελο του Παιδιού, το Άσυλο Ανιάτων και τα Παιδικά Χωριά SOS ακόμη ένα ίδρυμα που κάνει τη δουλειά του κράτους καλείται να πληρώσει το βαρύ τίμημα του ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Μέλισσα» που πρέπει να καταβάλει 20.000 ευρώ για το φόρο ακινήτων!

Το αποκάλυψε η πρόεδρος του ιδρύματος Θεοφανώ Παπαζήση μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM». Όπως είπε, ο ορφανοτροφείο είναι σε τραγική κατάσταση και τώρα καλείται να πληρώσει 20.000€ ΕΝΦΙΑ, ποσό που ισοδυναμεί περίπου με το μισό της κρατικής επιχορήγησης. Την οποία, όμως, το ίδρυμα δεν έχει λάβει ακόμη για φέτος!

«Είναι σαν να μας δίνει το κράτος ένα χρηματικό ποσό για να μας ενισχύσει και στη συνέχεια να ζητά να του επιστρέψουμε πίσω τα μισά» σημείωσε η πρόεδρος του Ιδρύματος. Πρόσθεσε ακόμη ότι τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους προς εκμετάλλευση είναι παλιά και τα έσοδα μικρά. Ανάμεσα στα ακίνητα που τους ανήκουν είναι και το γνωστό νεοκλασικό, άνω των 100 ετών, που βρίσκεται στη Βασ. Όλγας 36, το οποίο στο παρελθόν στέγαζε το ίδρυμα.

«Μέχρι πριν από περίπου πέντε χρόνια τα φιλανθρωπικά ιδρύματα δεν πλήρωναν φόρους. Τώρα, εκτός από τους φόρους εισοδήματος, πληρώνουμε και ΕΝΦΙΑ. Εμείς όμως είμαστε ένα μικρό ίδρυμα που επιβιώνουμε με τα έσοδα αυτών των ακινήτων και κάποιες περιορισμένες πλέον δωρεές από τον κόσμο» υπογράμμισε η κα Παπαζήση.

Τα παιδιά φιλοξενούνται στο ίδρυμα ύστερα από εισαγγελική παρέμβαση, όπου τους παρέχεται προστασία από ενέργειες κακοποίησης και παραμέλησης. Φέτος στη «Μέλισσα» φιλοξενούνταν περίπου 25 κορίτσια, ορισμένα από τα οποία ενηλικιώθηκαν μέχρι το καλοκαίρι.

«Για τα παιδιά αυτά έχουμε μόνο μία παιδαγωγό, ενώ σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, θα έπρεπε να υπάρχει μία παιδαγωγός ανά έξι παιδιά. Θέλουμε να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε μια πολυμελή οικογένεια και όχι ότι μπαίνουν σε κάποιον στρατώνα» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε η κα Παπαζήση, η «Μέλισσα» ενώνει τη φωνή της με το «Χαμόγελο του Παιδιού», με τα «Παιδικά Χωριά SOS» και όλους τους φορείς και απευθύνουν έκκληση στο Υπουργείο Οικονομικών να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ για τα ιδρύματα και τους φορείς, που υποστηρίζουν ευπαθείς ομάδες.

Η έκκληση έγινε και μέσω της σελίδας του ιδρύματος στο Facebook. Το κείμενο καταλήγει με μια συγκινητική έκκληση: ” Τέτοιες μέρες ήταν, το 1922, που η ΜΕΛΙΣΣΑ άνοιξε την αγκαλιά της για τα παιδιά που ήρθαν από τη φλεγόμενη Σμύρνη…μην καταργείτε την ιστορία μας, σας παρακαλούμε….”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Φοινικούντα: «Η μητέρα μου είχε τσακωθεί με τον 68χρονο, δεν μιλούσαν» αποκαλύπτει ο 17χρονος «εγγονός» του ιδιοκτήτη κάμπινγκ
«Τον τελευταίο χρόνο είχαμε μετακομίσει με την οικογένειά μου από την Αθήνα στην Φοινικούντα, μας είχε αφήσει να μένουμε τσάμπα στο σπίτι γιατί έχουμε οικονομικά προβλήματα» αποκαλύπτει ο 17χρονος
Το 68χρονο θύμα στη Φοινικούντα
Σε τρεις μήνες με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 5.500 εύρω καταδικάστηκε ο τενόρος για τον ξυλοδαρμό του γιου του
Ο τενόρος παραδέχτηκε ότι χαστούκισε τον 15χρονο γιο του λόγω πολλών απουσιών, πράγμα που διέψευσε η πλευρά της μητέρας αφού το παιδί έχει μία απουσία στο σχολείο μέχρι τις 3 Νοεμβρίου
Μηχανή της Ελληνικής Αστυνομίας
Βορίζια: «Προκαλούν και τον γιο μου και εμάς» αποκαλύπτει ο πατέρας της 56χρονης νεκρής – Η εξομολόγηση γυναίκας που δέχτηκε σφαίρα το 2015
Ο πατέρας των τεσσάρων αδερφών που κατηγορούνται για συμμετοχή στην αιματηρή βεντέτα, «σπάει» τη σιωπή του για τα όσα έχουν συμβεί - Επίσης, μιλά μία γυναίκα που είχε πυροβοληθεί πριν 10 χρόνια στα Βορίζια
Περιστατικό με πυροβολισμούς και αποτέλεσμα νεκρούς και τραυματίες σημειώθηκε στα Βορίζια Ηρακλείου