Ελλάδα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 13 Ιανουαρίου 2025

Σήμερα, Δευτέρα (13.1.2025) σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Αγίων Ερμύλου και Στρατόνικου των μαρτύρων.

Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, είναι τα εξής:

Ερμύλλος, Ερμίλλος, Ερμύλλη, Ερμίλλη, Ερμύλα

Άγιοι Έρμυλος και Στρατόνικος

Οι Άγιοι Μάρτυρες Έρμυλος και Στρατόνικος ζούσαν κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα της Ανατολής Λικινίου (308 – 323 μ.Χ). Ο Λικίνιος, όπως είναι γνωστό, για να ευχαριστήσει τους ειδωλολάτρες που αντιπαθούσαν τον Μέγα Κωνσταντίνο, διέταξε, περί το 320 – 322 μ.Χ., διωγμό κατά των Χριστιανών.

Ο Άγιος Έρμυλος, κατά την εκκλησιαστική τάξη, ήταν διάκονος.

Όταν παρουσιάσθηκε ενώπιον του αυτοκράτορα και ομολόγησε την Πίστη του στον Χριστό, υποβλήθηκε σε φοβερά βασανιστήρια.

Πρώτα τον μαστίγωσαν με αγκαθωτά μαστίγια. Οι φρικώδεις βασανισμοί δεν έφεραν το ποθούμενο αποτέλεσμα. Στη δεινή δε αυτή κατάσταση ευρισκόμενος ο Άγιος Έρμυλος, κλείσθηκε στην φυλακή. Μετά από λίγες μέρες καταβλήθηκε νέα προσπάθεια, για να αρνηθεί ο Μάρτυς τον Χριστό. Εκείνος απάντησε δοξολογώντας και ευχαριστώντας το Άγιο Όνομα του Κυρίου.

Μεταξύ εκείνων που παρευρίσκονταν στο μαρτύριο του Αγίου Ερμύλου, ήταν και ο φίλος του Στρατόνικος, που υπέφερε πολύ για τα παθήματά του.

Μπροστά στο θέαμα του μαρτυρίου του φίλου του, ο Στρατόνικος δεν μπόρεσε να κρατήσει τους στεναγμούς και τα δάκρυά του. Αμέσως τον συνέλαβαν και τον κάλεσαν να αρνηθεί τον Χριστό. Και εκείνος ακολούθησε τον δρόμο της καλής ομολογίας του φίλου του Ερμύλου. Το μαρτύριο επεκτάθηκε και σ’ αυτόν. Τον κτύπησαν και ακολούθως τον έριξαν μαζί με τον Έρμυλο στον ποταμό Ίστρο (Δούναβη), όπου και οι δυο τους εδέχθησαν το μακάριο τέλος και έλαβαν τους στεφάνους του μαρτυρίου.

Κάποιοι Χριστιανοί που πληροφορήθηκαν τα γεγονότα, κατέβαλαν κάθε προσπάθεια, για να βρουν τα τίμια λείψανα των Αγίων. Και όταν, μετά τρεις μέρες, τα είδαν κάπου στις όχθες του ποταμού, τα παρέλαβαν και τα ενταφίασαν μαζί.

Η Σύναξη των Αγίων Μαρτύρων Ερμύλου και Στρατονίκου ετελείτο στον ευκτήριο οίκο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή που ονομάζεται Οξεία (νησί της Προποντίδας), στη Φιρμούπολη, που ήταν κοντά στην Κωνσταντινούπολη, και «εν τοις του Σπουδαίου» κοντά στο Ορφανοτροφείο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Nεαρός σκαρφάλωσε στο πίσω μέρος Τραμ: Bίντεο ντοκουμέντο – «Εκμεταλλεύονται ότι δεν φαίνονται από τις κάμερες»
Η συνήθεια των νεαρών να καβαλούν το πίσω μέρος του Τραμ για να φτάσουν στον προορισμό τους φαίνεται πως έχει μετατραπεί σε μάστιγα - Η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ
Τραμ 1
Πεζοδρομήθηκε η λεωφόρος Νίκης στη Θεσσαλονίκη – Κάτοικοι κατέκλυσαν την παραλία απολαμβάνοντας τη βόλτα τους
Η πεζοδρόμηση της πιο φωτογραφημένης λεωφόρου της Θεσσαλονίκης έγινε πιλοτικά με τους κατοίκους να μην χάνουν την ευκαιρία να την περπατήσουν με την άνεσή τους
Λεωφόρος Νίκης στη Θεσσαλονίκη
«Οι πεζοί διασχίζουν το φαράγγι της Νέδας με δική τους ευθύνη» λέει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας συλλόγων ορεινής Μεσσηνίας για την τραγωδία με το 4χρονο
«Ας ευχηθούμε μήπως τώρα κινητοποιηθούν οι υπεύθυνοι και κάνουν κάτι. Πρέπει να μπουν προστατευτικά στο σημείο»
Φαράγγι της Νέδας 1
Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τρίτη και την Τετάρτη στα δρομολόγια των τρένων στην Αλεξανδρούπολη
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αφορούν τα δρομολόγια Αλεξανδρούπολη - Ορεστιάδα, Ορεστιάδα - Αλεξανδρούπολη, Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο και Ορμένιο - Αλεξανδρούπολη
Τρένο