Ελλάδα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 21 Νοεμβρίου 2024 – Μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας

Σήμερα, Πέμπτη (21.11.2024), σύμφωνα με το εορτολόγιο, η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου, που είναι μία από τις μεγαλύτερες Θεομητορικές εορτές.

Tα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, είναι τα εξής:

  • Μαρία
  • Μαργέτα
  • Μαριέττα
  • Μαργετίνα
  •  Μάρω
  • Μαριωρή
  • Μαρίκα
  • Μαριγώ
  • Μαριγούλα
  • Μαρούλα
  • Μαρίτσα
  • Μανιώ
  • Μαίρη
  • Μαρινίκη
  • Μυρέλλα
  • Μάνια
  • Μάρα
  • Μάριος*
  • Δέσποινα
  • Δέσπω
  • Ντέπη
  • Πέπη
  • Ζέπω*
  • Εισοδία
  • Βιργινία
  • Λεμονιά
  • Πανωραία*
  • Σουλτάνα
  • Σούζυ
  • Σούζη
  • Τάνια
  • Σουλτάνης

Εισόδια της Θεοτόκου

Θεομητορική εορτή της Χριστιανικής Εκκλησίας, με την οποία τιμάται η είσοδος για τους Ορθοδόξους και η εμφάνιση για τους Καθολικούς της μικρής Μαριάμ (Μαρίας) μαζί με τους γονείς της Ιωακείμ και Άννα στο Ναό του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ, προκειμένου η μέλλουσα Θεοτόκος να αφιερωθεί στον Θεό.

Η αναφορά για το περιστατικό των Εισοδίων της Θεοτόκου γίνεται σε δύο απόκρυφα Ευαγγέλια: το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου (και το Ευαγγέλιο του Ψευδο-Ματθαίου). Σύμφωνα με αυτά, οι ευσεβείς γονείς της Θεοτόκου, Ιωακείμ και Άννα, έπειτα από εικοσαετή έγγαμο βίο, ήσαν άτεκνοι και παρακαλούσαν θερμά τον Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί. Ο Θεός τους ανάγγειλε με Άγγελο ότι η επιθυμία τους θα εκπληρωθεί και η Άννα υποσχέθηκε να αφιερώσει το παιδί στον Θεό. Πράγματι, η Άννα έμεινε έγκυος και μετά από εννέα μήνες απέκτησε κόρη, τη Μαριάμ (Μαρία).

Όταν η Μαριάμ έγινε τριών ετών, οδηγήθηκε από τους γηραιούς γονείς της στο Ναό του Σολομώντος, προκειμένου να εκπληρωθεί το τάμα τους προς τον Θεό. Η Μαρία ανήλθε μόνη της τα 15 σκαλοπάτια που οδηγούσαν στον Ναό και παραδόθηκε από τους γονείς της στα χέρια του ιερέα Ζαχαρία. Αυτός την αγκάλιασε, την ευλόγησε και είπε: «Εμεγάλυνε ο Κύριος το όνομά σου σε όλες τις γενεές. Με σένα θα ευλογηθούν τα έθνη και ο Κύριος θα λυτρώση τους υιούς του Ισραήλ». Στη συνέχεια, ανέβασε την τριετή Μαρία στο εσωτερικό του θυσιαστηρίου, όπου ο Θεός της πρόσφερε τη Χάρη του. Το νεαρό κορίτσι υπηρέτησε τον Ναό μέχρι τα 14 χρόνια του, οπότε αρραβωνιάστηκε τον Ιωσήφ και στη συνέχεια έγινε η μητέρα του Ιησού Χριστού.

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

Παράλληλα, σήμερα, τιμάμε τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας.

Επίσης, σήμερα είναι: Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας, Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης και Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμού.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Σε εξέλιξη έρευνα για τον θάνατο δύο κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού - Απαντήσεις θα δώσουν η νεκροψία και οι τοξικολογικές εξετάσεις
«Οι δύο κρατούμενοι συμμετείχαν από τις αρχές Μαρτίου σε θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης που υλοποιείται στο Κατάστημα σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων»
Φυλακές Κορυδαλλού
«Συμπεριφορές και κρατική αναλγησία την οδήγησαν στο εγκεφαλικό» λέει ο σύντροφος της καθηγήτριας Σοφίας Χρηστίδου
«Αυτό ήταν η χαριστική βολή, χτύπησαν πρώτα τα περιστατικά που την στεναχωρούσαν, επί πέντε μήνες και αντί να πάει στην επιτροπή, πήγε στα επείγοντα» λέει ο θείος της 57χρονης καθηγήτριας
Η καθηγήτρια Αγγλικών Σοφία Χρηστίδου που πέθανε από εγκεφαλικό
Άγριος ξυλοδαρμός 16χρονου από ανήλικους στα Ιωάννινα - «Πήγε βόλτα και κινδύνευσε να χάσει την όρασή του» λέει η μητέρα του
Πριν από μερικούς μήνες ο 16χρονος που υπέστη ρήξη του δακρυικού σωληναρίου, είχε και πάλι δεχθεί επίθεση από έναν άλλον συνομήλικό του που στο παρελθόν είχε σχέση με το κορίτσι του
16χρονος στα Γιάννενα