Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Εργασιακά: “Αβάσιμη προσδοκία η επιστροφή στο 2009”

εργασιακά

Τα εργασιακά στο επίκεντρο των θεμάτων που πρέπει να συζητούνται, κατά τον ΣΕΒ. Οι τρεις πυλώνες και το νομοσχέδιο που εισάγεται στη Βουλή.

Τα θέματα για τα εργασιακά που θα έπρεπε να συζητούνται μεταξύ υπουργείου Εργασίας και κοινωνικών εταίρων αναλύει ο ΣΕΒ. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως αυτά πρέπει να είναι:

– Oι νέες δεξιότητες που λείπουν από την αγορά εργασίας και δεν παρέχει το εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες τις βαθμίδες του.

– Η παραγωγικότητα της εργασίας και της επιχείρησης, ώστε να μπορεί να είναι ανταγωνιστική στις διεθνείς αγορές.

– Το τεράστιο και μη ανταποδοτικό, μη μισθολογικό κόστος.

Ειδικά το μη μισθολογικό κόστος ροκανίζει σχεδόν κατά 50% το διαθέσιμο εισόδημα της μεσαίας τάξης και μειώνει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων. Αυτό τόνισε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84». Όπως επίσης ανέφερε, τα παραπάνω συμβάλλουν στο αιματηρό για τη χώρα brain drain.

Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Ο κ. Σκέρτσος υποστήριξε, ότι το εργασιακό νομοσχέδιο που εισάγεται σήμερα στη Βουλή ασχολείται με τεχνικού χαρακτήρα και μάλλον δευτερεύουσας σημασίας ρυθμίσεις, που αφορούν στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, κάποιες διευθετήσεις γύρω από το ασφαλιστικό και επέκταση δικαιωμάτων σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού.

Πρόσθεσε ότι σήμερα θα έπρεπε να συζητάμε για το μέλλον της εργασίας, δηλαδή για μια ολοκληρωμένη στρατηγική απασχόλησης που θα υπηρετεί το στόχο μιας ανοιχτής και εξαγωγικής οικονομίας. Χαρακτήρισε εξάλλου αβάσιμη και αποπροσανατολιστική την προσδοκία για «επιστροφή» στα ισχύοντα του 2009.

Εξάλλου, σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα στην επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» ο κ. Σκέρτσος εξέφρασε την ελπίδα να δοθεί μια διέξοδος στο θέμα. Επιπρόσθετα πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση οφείλει να έχει μια τελείως διαφορετική στάση στο θέμα και θεωρούμε ότι δίνονται λάθος μηνύματα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις