Ελλάδα

Φάρος Τουρλίτης: Μια ξεχωριστή ιστορία που μετράει 137 χρόνια

Ο φάρος Τουρλίτης της Άνδρου είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς φάρους της Ελλάδας αλλά η φήμη του ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα.

Το matadornetwork.com, ένα αμερικανικό δίκτυο εκατομμυρίων ταξιδιωτών σε όλη τον κόσμο, συμπεριέλαβε τον Τουρλίτη μέσα στους 9 φάρους μοναδικής ομορφιάς ανά τον κόσμο.

Η 4η που κατέλαβε ο φάρος των Κυκλάδων αποτελεί μια διάκριση που ενισχύει τη μοναδικότητά του, που έτσι η αλλιώς παραμένει αξεπέραστη. Πάμε να δούμε την ιστορία του φάρου που δείχνει καθημερινά το φως και τη δύναμή του.

Ο Τουρλίτης μετράει 137 χρόνια ζωή, μέσα πέρασμα σε τρεις αιώνες. Κατασκευάστηκε το 1887, αλλά τέθηκε σε λειτουργία 10 χρόνια αργότερα – και πιο συγκεκριμένα την 1η Ιανουαρίου του 1897.

Η κατασκευή του έγινε μια εποχή που η Άνδρος ήταν ένα σημαντικό κέντρο της ελληνικής ναυτιλίας, με τις εφοπλιστικές οικογένειες που δραστηριοποιούνταν στο νησί να εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς. Αποτελεί, αναμφίβολα, ένα από τα σύμβολα της μακρόχρονης ναυτικής και παράδοσης του νησιού.

Το ύψος του κυλινδρικού πύργου είναι 7 μέτρα με το εστιακό του ύψος στα 36 μέτρα. Βρίσκεται απέναντι από το ενετικό κάστρο στη Χώρα της Άνδρου.

Γίνεται ορατός από μεγάλη απόσταση – έως και 11 ναυτικά μίλια. Είναι ο μοναδικός φάρος που χτίστηκε πάνω σε βράχο, μέσα στην θάλασσα και είναι ο πρώτος αυτόματος φάρος της Ελλάδας.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ανησυχία για την έξαρση της γρίπης: 400 παιδιά σε κάθε εφημερία στα Παίδων, το 1 στα 5 κάνει εισαγωγή
Η γρίπη μάλιστα, παρά την ανησυχητική της εικόνα δεν έχει φτάσει ακόμα στην πλήρη της έξαρση, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στον Ιανουάριο, όταν θα ξανανοίξουν τα σχολεία
Γρίπη
Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους – Πρωτοφανής ταλαιπωρία για τους εκδρομείς των Χριστουγέννων
Οι αγρότες αναμένεται να μπουν με τα τρακτέρ στην πόλη της Λάρισας - Στα Μάλγαρα, ανοιχτά παραμένουν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από και προς Θεσσαλονίκη, λόγω της αυξημένης κίνησης
Ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα
37