Ελλάδα

Φορολόγηση 50% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ – Τι θα ισχύσει για το αφορολόγητο

- Σχεδιάζεται ενιαίος συντελεστής φορολόγησης 30% σε όλες τις επιχειρήσεις
- Κατάργηση των απαλλαγών που σχετίζονται με την υγεία
- Κατάργηση της έκπτωσης των τόκων από τη χορήγηση στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, ενώ εξετάζεται η αύξηση της φορολογίας για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ με συντελεστή της τάξης του 50%, ακολουθώντας την πρακτική του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε ανακοινώσει πριν από μερικές μέρες φόρο 75% για εισοδήματα άνω του 1.000.000 ευρώ.
 
Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι η μείωση του αριθμού των κλιμακίων για μισθωτούς και συνταξιούχους καθώς και των συντελεστών και η διατήρηση του αφορολογήτου ορίου στα ίδια επίπεδα. Δηλαδή να διατηρηθεί το αφορολόγητο όριο στα 5.000 ευρώ και να μειωθούν τα φορολογικά κλιμάκια από οκτώ που είναι σήμερα σε τέσσερα.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, ταυτόχρονα εξετάζεται να μειωθούν δραστικά (ανάλογα με τις δημοσιονομικές αντοχές) και οι συντελεστές φορολόγησης της νέας κλίμακας. Στόχος της κυβέρνησης είναι η εξίσωση προς τα κάτω των ανώτατων φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα. Δηλαδή εφόσον ο φορολογικός συντελεστής μειωθεί στο 30% για όλες τις επιχειρήσεις, στα ίδια επίπεδα να κυμανθούν και οι συντελεστές στη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους.
 
Ηδη οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και οι σύμβουλοι του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα έχουν λάβει τα στατιστικά στοιχεία των φετινών δηλώσεων προκειμένου να βρουν τη μέση φορολογική επιβάρυνση, τα δηλωθέντα εισοδήματα ανά πηγή εισοδήματος, προκειμένου να εκτιμήσουν το κόστος της νέας φορολογικής κλίμακας στην περίπτωση που μειωθούν δραστικά οι φορολογικοί συντελεστές.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, η μέση φορολογική επιβάρυνση για τα φυσικά πρόσωπα ανήλθε φέτος στο 17,5%. Βέβαια αυτό το στοιχείο δεν δείχνει την πραγματική εικόνα και γι’ αυτό τον λόγο έχουν ζητηθεί συγκεκριμένα στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έτσι ώστε να διαπιστωθεί πόσοι φορολογούμενοι βρίσκονται σε κάθε εισοδηματικό κλιμάκιο τι δηλώνουν και πόσο φόρο πληρώνουν. Τα στοιχεία που δόθηκαν αφορούν: Μισθωτούς και συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες (ατομικές επιχειρήσεις κ.λπ.), αγρότες και λοιπά εισοδήματα.
 
Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το σενάριο της διαμόρφωσης του ανώτατου συντελεστή στο 30% με πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών για όλους τους φορολογούμενους. Συγκεκριμένα εξετάζονται:
 
– Κατάργηση των απαλλαγών που σχετίζονται με την υγεία (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη).
 
– Κατάργηση των αφορολογήτων ορίων που ισχύουν για τις οικογένειες με παιδιά. Το κόστος ανέρχεται για τον προϋπολογισμό στα 438 εκατ. ευρώ και το απολαμβάνουν 1,4 εκατ. φορολογούμενοι.
 
– Κατάργηση της έκπτωσης των τόκων από τη χορήγηση στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία.
 
– Για τις φοροαπαλλαγές που χορηγούνται στους αναπήρους με ποσοστό άνω του 67% αναπηρία, στα θύματα πολέμου, στους τυφλούς και στους νεφροπαθείς, εξετάζεται η κατάργησή τους και η θέσπιση ενός μικρού επιδόματος.
 
– Κατάργηση των εκπτώσεων για δωρεές σε πολιτιστικά ιδρύματα.
 
Πάντως το σχέδιο για παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους παραμένει και εξετάζεται η έκπτωση έως και 100% από το φορολογητέο εισόδημα των δαπανών που κάνουν οι φορολογούμενοι σχετικά με ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δηλώνουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφορία θα αναγνωρίζει και θα αφαιρεί κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων τις αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών.

Εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να συμπεριλάβει στη σχετική λίστα τις δαπάνες σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας. Αντίθετα καταργούνται οι αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και καταστήματα ένδυσης ή υπόδησης.

 
 
 
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Κακοκαιρία «εξπρές» με καταιγίδες και χαλάζι την Παρασκευή – Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού και οι 11 περιοχές που θα επηρεαστούν
Συναγερμός σε 11 περιοχές της χώρας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και έντονη κεραυνική δραστηριότητα για την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο
Καιρός
Νέο βίντεο ντοκουμέντο μετά τη δολοφονία του Σταύρου Γεωργίου - Η στιγμή που ο 28χρονος φεύγει από το γραφείο του ποινικολόγου
Το newsit.gr φέρνει στο φως νέο βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 28χρονος φεύγει από το γραφείο του Σταύρου Γεωργίου επί της οδού Γ' Σεπτεμβρίου, αφού δολοφόνησε τον 73χρονο
Ο 28χρονος καθ' ομολογίαν δράστης της δολοφονίας του Σταύρου Γεωργίου 33
Παλαιό Φάληρο: Άγνωστος επιτέθηκε σε γυναίκα στην είσοδο του σπιτιού της – Προσπάθησε να της αρπάξει την τσάντα
Από τις κραυγές, κάποιοι ένοικοι της πολυκατοικίας έτρεξαν να δουν τι συμβαίνει, και ένας από αυτούς προσπάθησε να τον καταδιώξει, δίχως όμως να τον προλάβει
Παλαιό Φάληρο