Ελλάδα

Φωτιά στα Κύθηρα: Καίγεται δάσος στις Πιτσινάδες – Απανωτά μηνύματα του 112 για εκκένωση περιοχών

Συγκεκριμένα εκκενώνονται οι περιοχές: Πιτσινιάνικα, Καλοκαιρινές, Δουριάνικα, Περλεγιάνικα, Λιανιάνικα, Κομηνιάνικα, Μυλοπόταμος, Αραιοί, Πίσω Πηγάδι και Κάτω Χώρα

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει στα Κύθηρα στην περιοχή Πιτσινάδες και ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν σπεύσει στο σημείο.

Η πυροσβεστική ενισχύθηκε άμεσα για την κατάσβεση της φωτιάς στα Κύθηρα, ενώ νωρίς το μεσημέρι οι δυνάμεις ενισχύθηκαν 32 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου της 9ης ΕΜΟΔΕ, 7 οχήματα, εθελοντές, 2 ελικόπτερο και 6 αεροσκάφη ενώ μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Νεάπολη Λακωνίας 7 πυροσβέστες από 6η ΕΜΟΔΕ. 

Σημειώνεται πως αργά το μεσημέρι εστάλησαν μηνύματα του 112 για εκκένωση 10 περιοχών στα Κύθηρα. 

Συγκεκριμένα εκκενώνονται οι περιοχές: Πιτσινιάνικα, Καλοκαιρινές, Δουριάνικα, Περλεγιάνικα, Λιανιάνικα, Κομηνιάνικα, Μυλοπόταμος, Αραιοί, Πίσω Πηγάδι και Κάτω Χώρα. 

 

 

Ο αντιδήμαρχος Κυθήρων μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε δραματική έκκληση για εναέρια μέσα.

«Αν δεν έρθουν εδώ εναέρια μέσα, θα καούμε», δήλωσε  ο αντιδήμαρχος κ. Κομνηνός, απευθύνοντας δραματική έκκληση για άμεση ενίσχυση από αέρος.

Άλλαξε την πορεία της φωτιάς και τώρα καίγεται το μισό νησί. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τη ζημιά».

 

Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 09:00 ενώ λίγο πριν τις 10:30 εστάλη το πρώτο μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής. Περίπου στις 12 το μεσημέρι εστάλη νέο μήνυμα για εκκένωση της περιοχής Αρωνιάδικα.

Το πρώτο μήνυμα του 112 ανέφερε: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Πιτσινάδες Κυθήρων της Περιφερειακής Ενότητας νήσων Αττικής. Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Πιτσινάδες απομακρυνθείτε μέσω κεντρικής οδού Ποταμού Λιβαδίου προς Αρωνιάδικα».

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής βρίσκονται στο σημείο.

Σημειώνεται πως τόσο η συγκεκριμένη περιοχή όσο και μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας βρίσκονται αντιμέτωπες με ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον χάρτη που εξέδωσε την Παρασκευή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. 

Ο χάρτης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας
Ο χάρτης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Ο αντιδήμαρχος Κυθήρων Γιώργος Κομνηνός μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε πως η φωτιά ξεκίνησε από το ίδιο σημείο που είχε ξεκινήσει το 2017, ενώ έχει την ίδια κατεύθυνση και επικρατεί η ίδια ένταση ανέμων. Το χωριό Πιτσινάδες, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο.

Σημείωσε ωστόσο πως υπάρχει και ένα δεύτερο μέτωπο που ναι μεν κατευθύνεται σε ακατοίκητη περιοχή αλλά θα κάψει περιοχή που δεν είχε καεί στην προηγούμενη μεγάλη πυρκαγιά του 2017. 

Ο ίδιος σημείωσε πως δεν απειλούνται πλέον σπίτια, τονίζοντας πως η φωτιά κατευθύνεται προς Αρωνιάδικα αλλά εκεί υπάρχει μεγάλη πυροσβεστική δύναμη που θα ανακόψει την πορεία της φωτιάς. Τέλος επεσήμανε πως ξεκίνησαν ρίψεις και τα καναντέρ. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Πορτοκαλί συναγερμός από την ΕΜΥ για σφοδρές καταιγίδες σε όλη τη χώρα - Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πιθανώς κατά τόπους χαλαζοπτώσεις, κυρίως στη δυτική Ελλάδα και την ανατολική νησιωτική χώρα
Ισχυρές βροχοπτώσεις στην Αθήνα
«Τα θυμάμαι όλα, θρηνώ τους φίλους μου, ήμασταν αδέρφια» λέει τραυματίας του τροχαίου με τους νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία
«Σήμερα, είναι πένθος, δεν με ενδιαφέρει τι έχουν καταθέσει, εγώ δεν έχασα τις αισθήσεις μου ούτε μια στιγμή, υπήρχε χρόνος να πάει δεξιά και να μην γίνει τίποτα» λέει ο ένας από τους τρεις τραυματίες του τροχαίου
Τροχαίο δυστύχημα στη Ρουμανία με νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία