Ελλάδα

Φωτιές: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος καταθέσεων στην Δικαιοσύνη

Στην τελική ευθεία μπαίνει το πρώτο σκέλος της εισαγγελικής έρευνας για τις φονικές φωτιές της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος και η αντεισαγγελέας Βαρβάρα Γνεσούλη, οι οποίοι διενεργούν την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση με τις φωτιές, ολοκλήρωσαν τον πρώτο κύκλο των μαρτυρικών καταθέσεων.

Αυτοί κατέθεσαν για τις φωτιές

Συνολικά ενώπιον των εισαγγελικών αρχών κατέθεσαν 40 πρόσωπα από την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το Λιμενικό, τους δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας, από την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια.

[read4more]

Πλέον, οι εισαγγελείς αναμένουν την πραγματογνωμοσύνη του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα που έχουν ορίσει, αλλά και της Πυροσβεστικής, η οποία έχει διενεργήσει την δική της αυτοψία, αν και στελέχη της, μπορεί να είναι υπόλογα για λάθη ή παραλείψεις.

Εντός του Σεπτεμβρίου 2018 αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία κλήτευσης υπόπτων οι οποίοι θα προέρχονται σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από τους παραπάνω φορείς του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα πρόσωπα αυτά θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες, δηλαδή θα καταθέσουν ανωμοτί. Κάποια από τα πρόσωπα αυτά δεν αποκλείεται να έχουν καταθέσει αρχικά ως μάρτυρες στην υπόθεση, γεγονός που σημαίνει πως οι μαρτυρικές καταθέσεις θα τεθούν στο αρχείο εφόσον κληθούν ως ύποπτοι.

Η κλήση τους πάντως δεν συνεπάγεται αυτομάτως πως θα είναι τελικώς και κατηγορούμενοι καθώς αυτό θα αξιολογηθεί από τους εισαγγελείς οι οποίοι θα σταθμίσουν τα στοιχεία που διαθέτουν σε σχέση με τις εξηγήσεις των προσώπων αυτών.

Επόμενο βήμα, αναμένεται να είναι η άσκηση ποινικών διώξεων, οι οποίες αναμένεται να στρέφονται σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων, να είναι δηλαδή προσωποποιημένες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Καταγγελία για επίθεση σε βάρος queer ατόμου στον σταθμό του ΗΣΑΠ στην Αττική – Του πετούσαν αναμμένα τσιγάρα
«Ήταν βάναυσοι, επιθετικοί και αισθάνονταν πλήρως ανέγγιχτοι. Όλα αυτά συνέβησαν μπροστά σε επιβάτες, μέσα σε έναν δημόσιο σταθμό, μέρα μεσημέρι. Κανείς δεν παρενέβη»
Οι τρεις νεαροί που επιτέθηκαν σε queer άτομο 3