Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Γιώργος Πατούλης: «Ήταν μια φωτιά τεράστια – Ό,τι ήταν να καεί στα Γεράνεια όρη, κάηκε»

Γιώργος Πατούλης

Στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται ήδη, για δεύτερη φορά από χθες (20.05.2021) το βράδυ, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, για να συμμετάσχει στο συντονισμό της μεγάλης προσπάθειας της κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

«Σε αυτή τη φάση, έχουμε περάσει από την ασταμάτητη πορεία μιας καταστροφικής πυρκαγιάς στον έλεγχο της» λέει ο Γιώργος Πατούλης στο newsit.gr και συνεχίζει: «χθες το βράδυ, λόγω των σφοδρών ανέμων, οι οποίοι έφταναν τα 8 μποφόρ, αλλά και επειδή δεν υπήρχαν πτητικά μέσα η φωτιά ήταν πραγματικά ανεξέλεγκτη. Σε λίγο θα δράσουν ακόμα πιο έντονα οι επίγειες δυνάμεις- 86 οχήματα της Πυροσβεστικής , πάνω από 27 υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και 14 χωματουργικά μηχανήματά μας. Ευτυχώς, το να μπει η φωτιά μέσα στα Μέγαρα αποφεύχθηκε».

Όσον αφορά τώρα στο πότε θα μπορούμε να μιλάμε για έναν πλήρη έλεγχο πια της πυρκαγιάς αλλά και ύφεσης της ο Γιώργος Πατούλης σημειώνει τα εξής: «Έχουμε αρκετές ώρες μπροστά μας μέχρι το βράδυ και τα πτητικά μέσα είναι σε δράση, γι’ αυτό και θεωρώ πως ο έλεγχος των μετώπων είναι προ των πυλών. Η προσπάθεια είναι διπλή- και να μην προχωρήσει περαιτέρω η φωτιά αλλά και να “μαζευτούν” τελείως τα υφιστάμενα μέτωπα».

Η ανυπολόγιστη καταστροφή και το δύσκολο «μετά»

«Όλο το βράδυ, η πυρκαγιά έκαιγε κομμάτια δασώδη στα Γεράνεια Όρη, κομμάτια  απροσπέλαστα. Ό,τι ήταν να κάψει η μανιασμένη φωτιά το έκαψε σε εκείνη την πλευρά. Ήταν μια φωτιά τεράστια. Όλο αυτό το πανέμορφο, καταπράσινο κομμάτι των Γερανείων προς το Αλεποχώρι, χάθηκε.  Είναι σημαντικό που δεν είχαμε θύματα αλλά και το ότι οι ειδοποιήσεις στους κατοίκους και η απομάκρυνσή τους ήταν έγκαιρες, ακόμα και στις μικρές περιοχές με τα λίγα σπίτια. Δυστυχώς και στα δύο μοναστήρια υπήρξαν λίγες βλάβες αλλά ευτυχώς δεν κάηκαν ολοσχερώς, κάτι που θα μπορούσε να έχει συμβεί»

Ο Γιώργος Πατούλης  μίλησε τέλος και για την επόμενη δύσκολη μέρα. Όπως τονίζει ο ίδιος: «Όταν ελεγχθεί η φωτιά, για πολλές ημέρες, ίσως και εβδομάδες, θα υπάρχει επίγεια προσπάθεια, διαρκής, έτσι ώστε να μην υπάρξουν εστίες αναζωπύρωσης. Η Περιφέρεια θα είναι για αυτό σε στενή  συνεργασία με την Πυροσβεστική. Οι υδροφόρες μας θα μείνουν εκεί για όσο χρειάζεται.  Στη συνέχεια, θα αρχίσουμε αμέσως να βλέπουμε μαζί με τους Δήμους τα ζητήματα των κατοικιών και τι χρειάζονται οι κάτοικοι πραγματοποιώντας μια πλήρη καταγραφή των προβλημάτων που μπορεί να έχουν προκύψει».

Πάντως, κατά τον περιφερειάρχη, το μεγάλο θέμα της «επόμενης μέρας», είναι αυτό που πάντα προκύπτει όταν έχουμε τέτοιας έκτασης πυρκαγιές σε ορεινά μέρη και αυτό δεν είναι άλλο από τη θωράκιση των όμβριων υδάτων. «Οι βροχές δεν αργούν να έρθουν. Οι ενέργειες για αυτό το νευραλγικό κομμάτι θα πρέπει να είναι άμεσες και θα προχωρήσουμε γρήγορα σε στρατηγικό σχεδιασμό για αυτό το κομμάτι», καταλήγει ο περιφερειάρχης Αττικής.

Δήμητρα Τριανταφύλλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις